Sari direct la conținut

Business Report: Creditul cu buletinul, in continuare profitabil; De ce a fost rau cand a fost majorata TVA si nu este bine cand ar urma sa fie micsorata?; Petrom pierde 100 mil. euro in Kazahstan

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Un fond speculativ a cumparat 72 de apartamente in Iasi si vrea sa ajunga la 700 de unitati. Un fond de investitii imobiliare aflat la prima achizitie pe piata romaneasca a cumparat un pachet de 72 de apartamente intr-un ansamblu rezidential din Iasi si intentioneaza sa isi extinda portofoliul la 700 de unitati prin noi achizitii in Iasi si Bucuresti. „Fondul a intrat pe piata in 2007 si s-a gandit ca e mult mai bine sa faca eforturi financiare in alte tari, unde au alte structuri, decat sa piarda ce au platit aici in 2007-2008. Au achizitionat cele 72 de apartamente in Iasi, unde va mai urma achizitia a peste 100 de apartamente, dupa care in Bucuresti vor mai cumpara 200-250 in mai multe faze derulate pe un an. In total vor sa cumpere 700 de locuinte”, a declarat in exclusivitate pentru Capital Alin Buftea, head of real estate al DLA Piper Romania, casa de avocatura care reprezinta cumparatorul. Tranzactia de tip „forward purchase” (care presupune plata esalonata pe parcursul evolutiei lucrarilor de constructie) a fost amanata de problemele cu care s-a confruntat dezvoltatorul acestor proiecte, care nu a mai avut finantarea necesara pentru a finaliza constructiile. „Au avut un aranjament contractual la nivelul anului 2007, cand au inceput lucrarile la aceste proiecte, dar constructia a fost mai anevoiasa, pentru ca dezvoltatorul nu a mai avut bani sa suporte constructia si au fost nevoiti sa inghete proiectele pentru o perioada. Acum sunt aproape de finalizare. Sigur nu in ritmul care ar fi trebuit, termenele nu au fost respectate”, a explicat Alin Buftea, citat de Capital.

De ce a fost rau cand a fost majorata TVA si nu este bine cand ar urma sa fie micsorata? Decizia, indiferent cat de controversata, a Camerei Deputatilor de a reduce TVA de la 24% la 5% pentru alimentele de baza (paine, lapte, ulei vegetal, zahar) a fost taxata de unii analisti, o data pentru ca ar diminua veniturile bugetare si a doua oara pentru ca nu ar conduce la scaderea automata a preturilor. Care este explicatia? Cand TVA a fost majorata, in vara, de la 19% la 24% acest lucru s-a vazut doua luni mai tarziu in preturi. Oamenii de afaceri au reactionat pe masura. Majorarea TVA va conduce la cresterea preturilor, la inflatie, la somaj si evaziune fiscala, au sustinut ei, ceea ce de altfel se si intampla. Un prim efect il va reprezenta cresterea cu minimum 5% a preturilor in industria alimentara, sustinea atunci Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta: „Toate preturile vor creste cu minimum 5%. Acum avem cea mai mare TVA din Europa la industria alimentara”. Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, afirma: „Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost”. Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, sustinea: „Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final?”. Analistii economici au mers pe aceeasi linie. Acum, unii dintre acestia au pus sub semnul indoielii beneficiile reducerii TVA. Cum se explica? Mai multe explicatii in Ziarul Financiar.

Bancile din Romania, cele mai vulnerabile. Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, intrucat volumul de imprumuturi neperformante ramane ridicat, iar avansul economic lent limiteaza creditarea, arata agentia de rating Fitch. „Bancile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calitatii activelor, in Romania, intr-o oarecare masura in Ungaria si mai putin in Bulgaria”, a declarat Michael Steinbarth, director la Fitch Londra, intr-un interviu Bloomberg. O analiza a Capital Economics arata ca Romania se situeaza pe locul al treilea in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est dupa ponderea creditelor neperformante in sold (17,5%) iar situatia continua sa se inrautateasca, informeaza Adevarul.

UE vs Romania: cat te costa sa traiesti. Desi preturile din Romania sunt uneori cu pana la 50% mai mici decat in UE, efortul cumparatorilor este pentru unele produse cu 50% mai mare. Asta, chiar facand abstractie de veniturile de cinci pana la zece ori mai mici. Romanii consuma unele dintre cele mai ieftine alimente din UE, insa nu si daca luam in calcul puterea de cumparare. Paritatea puterii de cumparare surprinde nu diferenta dintre venituri, care in cazul Romaniei poate merge chiar la un raport de unu la zece fata de cele mai dezvoltate tari din UE. Indicatorul arata doar diferenta de preturi dintre tari, adica efortul cumparatorilor la un venit presupus egal. De exemplu, un roman care se muta in vest va avea un standard de viata aproape injumatatit pentru aceiasi bani, in timp ce un strain care vine in Romania va putea cumpara de doua ori mai multe lucruri. Insa indicele puterii de cumparare este o medie care tine cont atat de marile orase – puternic dezvoltate -, cat si de zona rurala unde predomina agricultura de subzistenta, iar bunurile si serviciile, atunci cand exista, sunt foarte ieftine. Astfel, se poate ajunge ca in marile orase costul vietii sa fie comparabil cu media europeana, iar singura diferenta sa fie cea de venituri, anunta Romania libera.

Petrom pierde 100 mil. euro in Kazahstan. Petrom, singurul producator de petrol si gaze din Romania, inregistreaza rezultate dezamagitoare in Kazahstan, ceea ce a dus la o reevaluare in minus a activelor respective cu circa 100 de milioane de euro. Aceasta suma se va taia din profitul net al companiei din al treilea trimestru. „Performanta din Strasshof (Austria) si cea a activitatilor Petrom din Kazahstan sunt sub asteptarile noastre”, se arata intr-un raport al OMV, actionarul majoritar al Petrom. Analistii spun insa ca nici insuccesul din Kazahstan nu conteaza, nici recenta retragere din Rusia si nici cele 100 de milioane de euro nu reprezinta o suma atat de mare, rezultatele Petrom urmand sa fie foarte bune si in al treilea trimestru al anului dupa ce in primul semestru castigul companiei a fost de peste 4 ori mai mare fata de 2009. „Nu are nicio importanta. Ca va fi o crestere sau nu in Kazahstan chiar nu conteaza. Ceea ce conteaza in Romania sunt pretul petrolului, evolutia dolarului si poate pierderile pe care le vor inregistra din nou pe rafinare. Astea-s lucrurile care conteaza la Petrom”, spune Daniela Mandru, senior financial analyst in cadrul Alpha Bank Romania, citata de Ziarul Financiar.

SIAB, anulat si in 2011. Iubitorii de masini nu vor putea nici anul viitor sa admire marcile preferate la Salonul Auto International Bucuresti (SIAB). Expozitia nu va avea loc nici in 2011, dupa ce a fost anulata si editia din 2009. Motivul este simplu si tine de lipsa fondurilor necesare, dupa cum a declarat pentru Mediafax Constantin Stroe, membru al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Anuntul oficial referitor la o data de desfasurare a SIAB va fi facut saptamana viitoare, dupa adunarea generala a Organizatiei Internationale a Constructorilor Auto. Ultimul SIAB a avut loc in anul 2007, in luna octombrie, intr-o locatie amenajata in apropierea Aeroportului Otopeni, potrivit Gandul.

FMI: restructurati companiile cu pierderi uriase. In timp ce expertii FMI ne atrag atentia asupra „gaurilor negre din economie”, ministrii se lauda cu progrese. Autoritatile romane s-au obisnuit ca la fiecare vizita a Fondului Monetar International (FMI) sa incaseze bobarnace pentru „performantele” realizate. Asta s-a intamplat si ieri, cand delegatia FMI a luat la rand mai multe ministere pentru a analiza progresele companiilor de stat aflate sub monitorizare. In vara, guvernul a taiat salariile din sectorul bugetar cu 25%, acelasi lucru nu s-a intamplat insa si la companiile de stat. Aici, grupurile de interese au avut din nou castig de cauza, astfel ca aceste companii au fost pastrate ca „vaci bune de muls”, scrie evz.ro.

Creditul cu buletinul, in continuare profitabil. Compania de credite de consum Provident Financial Romania (PFR) anunta un profit, in primele noua luni, de 400.000 lire sterline (echivalentul a 455.200 de euro). Asta dupa ce anul trecut firma britanica raporta pierderi de peste 3 milioane de euro pe piata autohtona. Apetitul in crestere al romanilor pentru imprumuturi mici, fara giranti, este motorul afacerilor de acest tip. Recent, directorul general al PFR, Russell Johnsen, anticipa ca jumatate de milion de romani vor lua un credit de pana la 3.000 de lei, pana in 2013. In Romania, declinul acestui tip de afacere a fost mai putin grav decat pe alte piete. PFR a introdus criterii mai stricte de creditare in decembrie 2009 si din nou in aprilie 2010, inainte de adoptarea de catre guvern a planului de austeritate, se arata intr-un comunicat. In consecinta, desi in august a avut loc a scadere a incasarilor, operatiunile din Romania au inregistrat performante bune, iar creditele neperformante au fost tinute sub control, relateaza Gandul.

Cum isi taie Romania finantarea de sub picioare. Votul populist al parlamentarilor reaminteste investitorilor ca Romania nu este un datornic pe care sa te poti baza. Leul s-a depreciat ieri pana aproape de 4,32 de unitati pentru un euro, dupa ce speculatorii au sesizat oportunitatea pe termen scurt deschisa in urma degringoladei din Parlament si au marcat profiturile inainte ca BNR sa intervina. In ultimele saptamani, leul s-a depreciat incet, dar sigur, cu toate ca monedele din regiune – zlotul, coroana, forintul – au fost favorizate de fluxurile financiare internationale si au castigat 4 pana la 7% fata de euro. Pe termen lung, faptul ca Romania a decis reducerea TVA si a impozitelor pentru pensii fara sa stie ce pune in loc readuce in prim-plan incertitudinea politica si riscul ca Romania sa nu-si poata tine sub control finantele publice. Practic, toate discutiile tehnice cu Fondul Monetar International au devenit caduce, in conditiile in care Romania pare ca si-a propus sa compromita din start tinta de deficit bugetar de 4,4% de anul viitor cu cheltuieli suplimentare de inca un miliard de euro, adica 0,8% din PIB. Guvernul considera ca propunerile legislative ale Parlamentului privind TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor nu sunt in concordanta cu Strategia fiscala transmisa deja Legislativului si asteapta finalizarea procedurii in cazul acestor proiecte, pentru a stabili daca trebuie sa intervina. „Propunerile legislative ale Parlamentului nu sunt in concordanta cu Strategia fiscal-bugetara transmisa de Guvern Legislativului. Se asteapta terminarea procedurii, pentru a se stabili daca este nevoie ca Guvernul sa intervina sau nu”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Surse oficiale, citate de Mediafax, au spus ca Guvernul este pregatit sa modifice cele doua proiecte de legi prin ordonanta de urgenta, asteptandu-se deocamdata decizia presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste promulgarea acestor acte, scrieRomania libera.

Strategia Dunarii, o sansa uriasa pentru Romania. Mediul de afaceri si comunitatile locale se pot organiza in asociatii regionale pentru dezvoltarea de proiecte de business, culturale si de infrastructura. Proiectul „Strategia Dunarii”, dezbatut zilele trecute la Bucuresti, a trasat cateva directii de dezvoltare reginonala pentru tarile riverane fluviului. Romania are o sansa imensa de a se dezvolta economic in regiune. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii statului si ai mediului de afaceri prezenti la Bucharest Business Forum, organizat zilele trecute la Bucuresti. Strategia este foarte bine articulata. Practic, este vorba de un plan de dezvoltare macro-regionala. Totul depinde de noi, daca vom sti sa ne organizam si sa atragem muntii de bani care sunt alocati pentru acest proiect”, spune Eric Bartha, presedintele Institutului World Trade Center, unul dintre organizatorii evenimentului. La randul sau, Razvan-Horatiu Radu, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, considera ca eforturile administratiilor locale, regionale, nationale sau comunitare de a inchega o structura atat de complexa precum „Strategia Dunarii” pot ramane simple deziderate politice fara antrenarea oamenilor de afaceri, potrivit Adevarul.

Primul telefon cu Windows Phone7. De astazi puteti gasi pe piata romaneasca primul smartphone care foloseste ultimul sistem de operare de la Microsoft. Gadgetul este LG Electronics – E900 Optimus 7. Dupa ce oficialii Samsung au anuntat saptamana trecuta ca vor aduce, in curand, la noi in tara primul lor telefon cu sistemul de operare Windows Phone 7 (WP7), cei de la LG nu au stat pe ganduri si au si trecut la fapte. De astazi, LG E900 Optimus 7 se gaseste in magazinele Vodafone Romania, cu un pret de pornire de 129 de euro, in functie de abonamentul pe care il alegeti. Daca optati pentru un astfel de telefon, dar fara conectare, pretul este de 414 euro. Smartphone-ul are un ecran tactil capacitiv multitouch de 3,8 inchi, WVGA, procesor Snapdragon Qualcomm la 1 GHz, camera foto de 5 MP cu autofocus, baterie de 1500 mAh, memorie 256 MB ROM si RAM 512 MB si GPS integrat. Ca si aplicatii interesante, se poate vorbi despre „Sky View” – daca indrepti telefonul spre soare, acesta iti va arata cate grade sunt afara si care sunt prognozele meteorologice pe urmatoarele cateva zile, scrie evz.ro.

Ce vinde Fiscul. Vezi aici lista obiectelor pe care le-ai putea cumpara mai ieftin de la ANAF. Sortimente de coniac, cani patrate, boluri albe pentru cereale, farfurii „Elena” si „Rodica”, covorase de baie, obiecte si accesorii pentru baie, rasnite de cafea, perdele de Pascani, televizoare color, biciclete, mese de biliard, dar si apartamente, terenuri si un plug portocaliu. Toate aceste produse sunt puse la vanzare de catre Fisc la sediile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) din tara, licitatiile urmand sa fie organizate in urmatoarele zile. La Dorohoi Fiscul a scos la vanzare nu mai putin de 2.892 de cani patrate de calitatea a doua, la un pret de pornire de 0,55 lei pe bucata, 16.000 de boluri albe de cereale si 7.720 de farfurii adanci „Rodica”, pretul total al bunurilor scoase la licitatie fiind evaluat la 43.653,49 lei, respectiv circa 10.000 de euro. La inceputul lunii noiembrie, la Beclean, in Bistrita Nasaud, ANAF va organiza o licitatie pentru vanzarea de coniac – Jidvei, Miorita si Zaraza – dar si Cinzano, pretul de pornire fiind cuprins intre 36 si 51 de lei pe sticla. La Focsani, tot in noiembrie, fiscul a anuntat ca va scoate la licitatie doua televizoare color, la preturi reduse cu 25% comparativ cu pretul de la prima licitatie, adica de 150 lei si respectiv 300 lei pe bucata. Tot atunci va fi vanduta si o combina muzicala Panasonic, cu un pret de pornire de 225 lei, informeaza Gandul.

Monopol privat pe infiintarea firmelor. Deputatii juristi au operat o modificare legislativa care ii obliga pe toti cei care isi infiinteaza firme sa cotizeze la Camera de Comert, care e entitate privata. Comisia juridica a Camerei Deputatilor face din Camerele de Comert puncte obligatorii de trecere, pe bani, la infiintarea firmelor sau la modificarea actelor constitutive ale acestora. Amendamentul la Legea Camerelor de Comert, convenit de deputatii PDL, PSD si PNL, prevede ca solicitarea inregistrarii la Registrul Comertului se face numai prin serviciile de asistenta ale Camerei de Comert si Industrie (CCIR). Practic, modificarea ar permite CCIR, o institutie privata condusa de fostul deputat liberal Mihail Vlasov, sa castige fonduri dintr-o munca de curierat intre patroni si Registrul Comertului, aflat in subordinea Ministerului Justitiei. Taxele percepute de Camerele de Comert le dubleaza practic pe cele de inregistrare, platite la Registrul Comertului, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro