Sari direct la conținut

Business report: Cu cat contribuie la cresterea economiei drogurile, prostitutia si contrabanda?; Cat costa o casa in zona din Romania pe care Printul Charles a pus reflectoarele; Educatia financiara se bazeaza exclusiv pe parinti. Ne mai miram ca nici tinerii nu stiu ce inseamna banii

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Topul ipotecarelor in euro. Avansul ridicat ramane principala dificultate pentru clientii cu venituri in lei care doresc sa cumpere o casa cu credit in valuta. Nicio banca nu solicita mai putin de 25% din valoarea imobilului, din cauza restrictiilor impuse de BNR, in timp ce pentru imprumuturile in lei este suficient un avans de 15%. Creditele in valuta s-au ieftinit fata de anul trecut, insa scaderile de dobanda aplicate de banci la acestea s-au facut mult mai putin agresiv decat la imprumuturile ipotecare in lei. Exista banci la care ieftinirile sunt aproape inexistente, precum si o institutie de credit, Bancpost, care chiar a scumpit intre timp produsul, aplicand o marja fixa mai mare la rata Euribor la 3 luni (6,25% marja in prezent, fata de 5,75% anul trecut, cand ocupa prima pozitie in topul celor mai bune ipotecare in euro), noteaza Capital.ro.

Cu cat contribuie la cresterea economiei drogurile, prostitutia si contrabanda? Activitatile ilegale precum contrabanda cu alcool si tutun, consumul de droguri si prostitutie au contribuit cu peste 0,53 miliarde lei in primele trei luni. Estimativ, pe un an intreg, suma ar trebui sa depaseasca 2,2 miliarde lei. PIB-ul a crescut in primele trei luni cu 4,2% fata de primul trimestru din 2014, date ajustate sezonier, pana la aproape 175 miliarde lei. Aceste activitati ilegale au contribuit cu aproximativ cu 0,3% la formarea PIB-ului de 175 miliarde lei din primul trimestru, a declarat, vineri, Adriana Ciuchea, director general Directia de conturi nationale si sinteze macroeconomice in cadrul Institutului National de Statistica (INS), potrivit Agerpres. „Activitatile ilegale reprezentate prin contrabanda cu alcool si tutun, consumul de droguri si prostitutie reprezinta in trimestrul 1 2015 aproximativ 0,3% din PIB. Ponderea mai mare in cadrul acestora o are contrabanda cu alcool si tutun care este de 0,17% din PIB, dupa care drogurile – 0,13% si prostitutia – 0,03%”, a spus directorul INS, informeaza EVZ.ro.

De unde vine cresterea economica de 4,3% a Romaniei: consumul, transporturile, turismul si industria au sustinut avansul din primul trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) a fost in primul trimestru estimat la 139,27 miliarde lei, in crestere cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie sustinuta de comert, reparatiile auto, transport, hoteluri, restaurante si industrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In functie de datele ajustate sezonier, economia s-a cifrat la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de ultimul trimestru din 2014 si cu 4,2% fata de primele trei luni ale anului trecut. Comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hotelurile si restaurantele au contribuit cu 1% la cresterea economica din primul trimestru, aceasta ramura avand o pondere de 17,8% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 5,8%, scrie Adevarul.ro.

Educatia financiara se bazeaza exclusiv pe parinti. Ne mai miram ca nici tinerii nu stiu ce inseamna banii. Economisirea pentru copii este unul dintre lucrurile care da cosmaruri oricarui parinte. Ne-am obisnuit de la parintii nostri sa fim cei care isi vor sustine financiar copiii si foarte bine facem. Totusi, este mult mai greu sa faci ceva pentru mostenitori daca nu ai venituri suficiente. Dar economisire pentru copii exista. Conform unui studiu facut de Erste Group, 29% dintre romani economisesc pentru viitorul progeniturilor, iar 48% au declarat ca intentioneaza sa faca acest lucru in viitorul apropiat. Procentul de la noi este peste media europeana, de 25%, dar sub cea mondiala, de 34%, noteaza businesscover.ro.

Populatia poate subscrie titluri de stat la o dobanda intre 1,75% si 2,15%. Cetatenii pot subscrie in oferta de titluri de stat a Ministerului Finantelor la dobanzi in intervalul 1,75% – 2,15%, potrivit termenilor ofertei. Investitorii pot subscrie in mod valabil Titluri de stat la orice rata de dobanda din cadrul intervalului (inclusiv la limita inferioara si cea superioara a intervalului). Pasul de dobanda aferent subscrierilor realizat de catre investitori este de 0,05%, respectiv rata de dobanda la care se ofera sa subscrie investitorii va fi exprimata cu maximum doua zecimale, iar cele doua zecimale trebuie sa fie multipli de 0,05%, precizeaza prospectul. Titlurile de stat, denominate in lei, sunt emise cu dobanda fixa anuala si sunt scadente in 25.06.2017, potrivit prospectului. Valoarea emisiunii va fi de 100 de milioane de lei, iar valoarea nominala a unui titlu va fi de 1.000 de lei. Perioada de subscriere va fi de doua saptamani, in intervalul 8 – 19 iunie, informeaza Bursa.ro.

Cat costa o casa in zona din Romania pe care Printul Charles a pus reflectoarele. ASR Printul Charles viziteaza Romania in fiecare an. Si in fiecare an trece prin Viscri, vizitat de peste 15.000 de turisti anual. Economica.net iti spune cat costa o casa in aceasta zona. Printul Charles a cumparat in 1996 o casa veche, pe care recent a donat-o fundatiei sale din Romania. Aceasta va fi restaurata si transformata in Centru de Pregatire, care va avea o sala de conferinta capabila sa gazduiasca pana la 70 de persoane, o cafenea si posibilitati de cazare ce vor veni in sprijinul comunitatilor locale si a miilor de vizitatori ce ajung in satul Viscri in fiecare an. Cei interesati de o mica afacere, precum o pensiune, pot achizitiona case sasesti in satele din aceasta zona, unde preturile la cazare ajung si la 100 de euro/camera/noapte. 49.000 de euro cere un proprietar pentru o casa saseasca in satul Viscri. La parter, casa are o bucatarie, un dormitor, o baie si un hol, iar la etaj se afla doua camere, cu baie si hol. In acest pret mai intra si o sura, doua magazii, un garaj, curtea si gradina.

Sergio Marchinne confirma renasterea lui Ferrari Dino. Presa de specialitate din afara a speculat de foarte mult timp reintoarcerea lui Ferrari Dino in gama producatorului italian. Astazi, Sergio Marchionne, seful FCA (Fiat Chrysler Automobiles) a confirmat renasterea numelui Dino. Spre deosebire de prima versiune, noul Ferrari Dino nu va fi un model adresat publicului larg. Acesta va fi orientat catre placerea de a conduce un automobil Ferrari si se va afla, ca nivel de pret, in zona lui California. Pentru moment, oficialiul FCA nu a oferit o data de lansare a viitorului Dino. In ceea ce priveste motorizarea, exista sanse mari ca noul model al producatorului din Maranello sa foloseaca o unitate V6 bi-turbo, mai ales ca, Maserati ofera in gama un astfel de produs, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro