Sari direct la conținut

Business report: Cum au fost obligate cele mai multe firme din Romania sa creasca salariile; Arin Stanescu, administratorul judicar al fostelor combinate Mechel: Am trimis o lada de documente catre Directia Antifrauda; Pretul carburantilor a cazut sub pragul de 6 lei pe litru

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romgaz si Petrom vor sa livreze gaz Republicii Moldova. Romgaz si Petrom au inaintat cate o oferta companiei de stat din Republica Moldova pentru livrarea de gaze prin conducta Iasi – Ungheni, a precizat Departamentul pentru Energie pentru Agerpres. „Exista doua oferte facute de societati romanesti catre compania de stat Energocom din Republica Moldova la preturi de livrare la granita cu aproximativ 20% mai mici decat cele practicate de Gazprom pe aceasta piata. Constructia si punerea in functiune a gazoductului Iasi – Ungheni a creat pentru consumatorii din zona Ungheni posibilitatea unei alternative in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale”, a precizat Departamentul pentru Energie, informeaza Romania Libera.

BERD crediteaza Petrom cu 200 milioane de dolari. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aranjat un imprumut sindicalizat in valoare de 200 de milioane de dolari pentru compania petroliera KOM Munai, subsidiara din Kazahstan a OMV Petrom SA, informeaza un comunicat de presa al bancii. KOM Munai este o companie petroliera care opereaza in regiunea Mangistau din Kazahstan. Imprumutul va fi utilizat pentru introducerea unor noi tehnologii in domeniul gestionarii apelor si operatiunilor de foraj, care vor conduce la imbunatatirea eficientei operatiunilor la campurile petrolifere. BERD va finanta jumatate din costurile proiectelor iar cealalta jumatate va fi sindicalizata catre banci comerciale, noteaza Capital.

George Georgakopoulos, noul director general al Bancpost. George Georgakopoulos, vicepresedintele diviziei de retail al Bancpost, il va inlocui pe Antonios Hassiotis la conducerea bancii detinute de grupul elen Eurobank, a declarat, pentru ziarul BURSA, Robert Zanescu, directorul de marketing si comunicare al institutiei financiare. Georgakopoulos trebuie sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru preluarea noii functii. Domnia sa va ocupa si pozitia de Country CEO in Romania pentru grupul Eurobank. De sase ani in Bancpost, George Georgakopoulos a fost responsabil de dezvoltarea segmentului de retail al institutiei de credit. Inainte sa se alature grupului Eurobank, domnia sa a lucrat 13 ani in Marea Britanie si Franta pentru Barclays Group. Oficialul Bancpost a urmat cursurile Facultatii de Drept a Universitatii din Atena (1987-1992) si detine un MBA la Universitatea din Glasgow (1994-1995), scrie Bursa.ro.

Arin Stanescu, administratorul judicar al fostelor combinate Mechel: Am trimis o lada de documente catre Directia Antifrauda. Valoarea totala a creantelor pentru fostele combinate Mechel totalizeaza peste 2 miliarde de lei, in acest moment uzinele avand peste 2.000 de angajati, a declarat Arin Stanescu, proprietarul RVA Insolvency, administratorul judiciar al unitatilor. In acest moment, Combinatul de Oteluri speciale produce 33.000 de tone pe luna. Unitatea de la Otelul Rosu va fi vanduta. Despre instalatiile trimise de Mechel in Rusia Aurel Diamandi: Este un folclor urban. Mechel a trimis in Rusia, la Celiabinsk, o masina de forjat radial de 55 de centimetri. E adevarat, putea face tevi de tun si, de asemenea, a realizat ogive pentru bombe. Atunci cand s-a vandut, masina nu lucra. Ea nu a fost donata, ci vanduta, iar Mechel a primit atunci toate avizele. Pentru ca sectia sa fie rentabila ea trebuia sa produca peste 2.000 de tone, ori nu avea comenzi decat de 4-500 de tone productie. In plus, erau cinci astfel de forje, s-a vandut una, mai sunt patru. Noi am incercat sa le vindem si pe acestea si nu am reusit. Integral in Adevarul.

Cum au fost obligate cele mai multe firme din Romania sa creasca salariile. Aproape trei sferturi din firmele din Romania sustin ca majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014, de la 859 de lei la 900 de lei, le-a fortat sa majoreze salariile pentru toti angajatii, pentru a nu tensiona relatiile de munca, iar peste 80% dintre intreprinderile chestionate spun ca au intampinat probleme financiare din aceasta cauza, a declarat vineri presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania /CNIPMMR/, Ovidiu Nicolescu. ‘Trei patrimi dintre companiile participante la un sondaj realizat de noi au spus ca (nr. majorarea salariului minim) a avut efect. Dar faptul ca s-a marit salariul minim nu a insemnat doar atat, ci pentru a mentine relatii normale si anumite corelatii, au trebuit marite si celelalte categorii de salarii, cu toate ca nu este obligatoriu. Dar toti stim ce inseamna sa maresti doar unora salariul si altora nu. Nu se poate! Strici climatul de munca si afectezi functionalitatea companiei. Deci, practic, aceasta marire a salariului minim cu o suma aparent modica a determinat probleme pentru firme. Din punct de vedere social este bine, dar din punct de vedere economic, vedem ca ne creeaza probleme. 81% dintre cei intervievati, adica patru din cinci firme, au spus ca au avut probleme cu implementarea acestei masuri’, a explicat Nicolescu pentru Capital.

Grupul Grampet incepe sa produca locomotive si vagoane. Reprezentantii grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, au anuntat ca in octombrie va fi lansata productia unei locomotive la Craiova, urmand ca in noiembrie sa inceapa asamblarea unui tren de calatori la Pascani. Potrivit Mediafax, firmele Reloc si Electroputere VFU Craiova, parte a Grampet, vor lansa luna viitoare, in cadrul unui parteneriat derulat cu grupul industrial american Caterpillar, productia unei locomotive pentru trenuri de marfa, proiectul necesitand o investitie de peste 1,5 milioane euro in proiectare, teste, probe si certificare. Locomotiva, denumita „Terra Nova”, a fost prezentata in cadrul targului international dedicat industriei feroviare InnoTrans, desfasurat in perioada 23-26 septembrie la Berlin, informeaza Romania Libera.

Pretul carburantilor a cazut sub pragul de 6 lei pe litru. Evolutia cotatiilor la produsele petroliere a condus la scaderea pretului carburantilor, astfel ca, la cele mai ieftine statii, preturile au cazut sub pragul de 6 lei. Cea mai ieftina benzinarie operata de OMV Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, se afla in orasul Roman, potrivit datelor comunicate de companie la solicitarea Economica.net. Dupa ultimele ieftini, benzina cu cifra octanica 95 a ajuns la un pret de 5,94 lei litrul. Motorina standard a ajuns sa coste 5,99 lei pe litru. Si in Bucuresti, la cea mai ieftina statie, benzina a coborat sub pragul de 6 lei pe litru. Astfel, la benzinaria Petrom de pe Soseaua Alexandriei, cea mai convenabila din Capitala, benzina costa 5,96 lei pe litru, dar motorina ramane peste pragul de 6 lei, respectiv 6,08 lei pe litru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro