Sari direct la conținut

Business report: Cum au inceput investitorii polonezi sa cucereasca Romania pe nesimtite; Evaziunea din vama atarna greu. La Calafat nu exista cantar pentru camioane de mare tonaj; Statul bate privatul la salarii

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,7% in primele sase luni. In al doilea trimestru al acestui an, Produsul intern brut a crescut cu 0,1% fata de trimestrul anterior, si cu 3,7% fata de aceeasi perioada din 2014, se arata in datele transmise de Institutul National de Statistica. Fata de acelasi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2015, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria bruta si cu 3,8% pe seria ajustata sezonier, noteaza Capital.ro.

Guvernatorul Bundesbank cere crearea unui nou organism european care sa controleze deficitele bugetare. Guvernatorul Bundesbank (Banca Centrala a Germaniei), Jens Weidmann, a cerut crearea unei autoritati europene independente insarcinate cu supravegherea respectarii limitelor de deficit bugetar si a criticat totodata Comisia Europeana ca ar fi prea ingaduitoare cu statele UE care continua sa depaseasca aceste limite, transmite agentia EFE. El a formulat aceasta solicitare intr-un articol publicat vineri de saptamanalul german Focus, considerand ca executivul comunitar condus de Jean Claude-Juncker monitorizeaza respectarea regulilor la acest capitol intr-un mod ‘laxist si politic’, informeaza economica.net.

Cum au inceput investitorii polonezi sa cucereasca Romania pe nesimtite. In ultimii ani, mari grupuri din Polonia au intrat in Romania prin preluari de portofolii ale unor companii care intampinau probleme financiare din cauza crizei. Polonezii sunt acum prezenti in sectoare-cheie pe piata romaneasca. Grupul polonez Maspex Wadowice a anuntat joi ca a semnat un contract conditional pentru preluarea Rio Bucovina, una dintre cele mai mari companii de pe piata apelor imbuteliate, cu facilitati de productie la Vatra Dornei, Timisoara si Giurgiu. Preluarea Rio Bucovina este conditionata de obtinerea aprobarii Consiliului Concurentei, precum si de efectuarea cu succes a actiunii de due diligence, se arata intr-un comunicat al Maspex Wadowice, scrie Adevarul.

Evaziunea din vama atarna greu. La Calafat nu exista cantar pentru camioane de mare tonaj. Romania pierde zilnic mii de euro la Vama Calafat. Din sutele de TIR-uri care trec in fiecare zi pe acolo, niciunul nu este cantarit si taxat cum spune legea, daca depaseste greutatea admisa pe drumurile Romaniei. Soferii si-au dat seama ca scutesc o multime de bani daca merg pe la Calafat si ocolesc punctele de frontiera cu cantar. Abia dupa doi ani pare sa isi fi dat seama si statul de problema. Oamenii din interiorul Companiei de Drumuri si Autostrazi sustin ca exista o explicatie pentru aceasta scapare, informeaza digi24.ro.

Oltchim: Cifra de afaceri a crescut cu 35% in primele sase luni. Cifra de afaceri a combinatului Oltchim a fost de 364 milioane lei in primele sase luni din an, fiind in crestere cu 94 milioane lei, respectiv cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 154 milioane lei, respectiv cu 73% fata de semestrul I 2013, se mentioneaza intr-un comunicat al administratorilor judiciari Romlnsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL. Rezultate economice obtinute de Oltchim S.A. in semestrul I din 2015 au fost generate de „recastigarea increderii clientilor majoritari externi (valoarea exportului reprezinta 74% din cifra de afaceri), o mai buna utilizare a resurselor financiare si eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt strans legate de activitatea de productie, scrie EVZ.ro.

Tarile emergente: motorul da rateuri. Multa vreme, tarile emergente erau considerate un motor al economiei mondiale. Intre timp, insa, acestea dau semne de oboseala. Cresterea iminenta a dobanzilor in SUA e doar una din problemele cu care se confrunta asa-numitele „Emerging Markets”. Lunea viitoare, Fed – banca centrala americana – ar putea majora dobanda de referinta. Pentru tarile emergente acesta ar fi un scenariu de groaza. Garantii, pana de curand, ai cresterii economiei globale ar trebui sa se astepte la vremuri grele, a avertizat, deja cu cateva saptamani in urma, Banca Mondiala, cu sediul la Washington. Integral in Deutsche Welle.

Statul bate privatul la salarii. In Romania este mult mai avantajos sa lucrezi la stat decat in companiile private. O arata salariile platite in administratia publica fata de cele primite de angajatii din industrie, comert sau constructii. Salariul mediu din administratie e cu 700 de lei mai mare decat salariul mediu pe economie si de anul viitor ar putea sa mai creasca, asa cum a propus Guvernul. Aproape 2.500 de lei a castigat in medie un salariat din sistemul public al statului, in luna iunie. La mare distanta sunt sectoare private care tin toata economia in spate, cum ar fi industria, transporturile, comertul sau constructiile. Aici, salariile medii pot fi la jumatate fata de cele primite de functionarii din ministere sau agentii guvernamentale, informeaza digi24.ro.

Rovinieta bat-o vina! 184.000 de amenzi acordate in primele sapte luni ale anului. Pana acum cativa ani, plata rovinietei putea fi „fentata”, iar soferii descoperisera diverse modalitati pentru a scapa de aceasta taxa. De cand cu camerele video care vegheaza pe sosele, lucrurile s-au schimbat mult. In plus, CNADNR a crescut numarul acestor camere, tocmai pentru a-i convinge pe soferi ca taxa de drum trebuie achitata. Iar efectele se vad. De la inceputul anului 2015 si pana la finele lunii iulie, aproximativ 184.000 de amenzi de acest gen au fost emise. In prezent, pe sosele sunt 14 puncte mobile si 74 de puncte fixe pentru controlul rovinietei, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro