Business Report: Cum s-au descurcat cei mai mari latifundiari ai tarii in unul dintre cei mai buni ani agricoli al Romaniei; Cum vor arhitectii sa transforme Blvd-ul Magheru in Champs-Elysees; Grecia poate fi pusa in situatia de a restitui accelerat datoria catre Troica
Americanii au iesit la cumparaturi in Romania. Reducerea dobanzilor si a randamentelor obligatiunilor a impulsionat investitorii sa pompeze bani in active tot mai riscante. Americanii tin capul de afis la nivel european si pentru prima data, piata romaneasca este accesata de cele mai mari fonduri din SUA. In ultimul an si jumatate, marile fonduri de investitii din America au ajuns sa detina pe piata locala active in valoare de circa 570 mil. euro, cu precadere bunuri imobiliare. Peste 40% din plasamentele acestora au fost realizate direct in firme romanesti, iar restul au fost directionate catre achizitia de companii cu prezenta regionala, inclusiv in Romania. Chiar daca volumul este nesemnificativ raportat la valoarea portofoliilor de active gestionate de aceste fonduri, prezenta lor pe piata ofera un semnal clar ca Romania este pe radarul unor jucatori de talie mondiala. Cele mai mari zece fonduri de investitii din SUA, care au intrat pentru prima data in Romania in ultimul an si jumatate, gestioneaza active in valoare totala de peste 5.900 mld. euro, de 35 de ori mai mare decat PIB-ul Romaniei, scrieCapital.ro.
Cum s-au descurcat cei mai mari latifundiari ai tarii in unul dintre cei mai buni ani agricoli al Romaniei. Top cinci. Cifrele de afaceri ale celor mai mari cinci exploatatii agricole din Romania au crescut anul trecut cu pana la 60% fata de anul anterior. In 2014, an de exceptie pentru agricultura romaneasca, au fost insa si latifundiari care au trecut pe pierderi. Cea mai mare cifra de afaceri o are Interagro, companie controlata de omul de afaceri Ioan Niculae. Productiile record de cereale de anul trecut au rotunjit veniturile multor producatori agricoli din Romania care au profitat de volume, compensand astfel preturile mici. Potrivit unor calcule realizate pe baza cifrelor de afaceri din 2014 si 2013 ale companiilor cu cele mai mari cinci suprafete de teren in exploatare, rulajul a crescut si pana la 60% intr-un an, la o suprafata de teren similara. TopulEconomica.neta fost realizat tinand cont de clasamentul celor mai mari cinci latifundiari ai Romaniei, realizat pe baza informatiilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) referitoare la suprafetele pentru care s-au solicitat subventii in campania agricola 2014.
„Butonul nuclear” pentru Grecia: guvernul Tsipras poate fi pus in situatia de a restitui accelerat datoria catre Troica. Dupa ce n-a respectat scadenta ultimei transe datorate FMI-ului, in valoare de 1.6 miliarde de euro, Grecia a intrat in No Man’s Land. Referendumul de duminica va demonstra daca populatia Greciei mai vrea ca tara lor sa ramana in zona euro, sau nu. Ceea ce urmeaza pentru Grecia este neclar pentru ca sunt foarte multe varianta care se intrevad. Incepand de astazi, Grecia este prima tara dezvoltata economic care nu isi plateste integral datoriile catre FMI. In acelasi timp, ajutorul financiar acordat Greciei timp de cinci ani a expirat iar creditorii, in frunte cu Angela Merkel, au respins ultima oferta facuta de Atena. FMI-ul nu va fi incantat, asta e sigur, de faptul ca Grecia nu si-a onorat datoria, insa acest lucru are putine consecinte practice. Fondul de Salvare Financiara al zonei euro are, insa, optiunea de a declara Grecia in incapacitate de plata si sa ceara, totodata, restituirea accelerata a datoriei, ceea ce ar avea efectul unei „bomble nucleare” asupra economiei elene, informeazaEuropolitics.ro.
Au aparut creditele „doar cu buletinul”, greu de accesat. Ce sanse ai sa treci de testele bancii. Bancile simplifica tot mai mult modul de acordare a creditelor. In schimb, bonitatea pe care o cer din partea clientilor, limiteaza pentru multi romani accesul la bani luati cu imprumut. Creditul „doar cu buletinul” este, din nou, produsul pe care il promoveaza tot mai multe banci. Surprinzator, daca in perioada pre-criza a fost vehiculul prin care au acordat cele mai multe credite nepeformante, acum, bancilefac o selectie „la sange” in randul debitorilor. Mai precis, inainte de a-l acorda, bancile verifica clientii in bazele de date ale ANAF, unde pot urmari evolutia veniturilor. Atuul produsului este simplitatea. Pentru acordarea creditului de consum sau a cardului de credit, clientul trebuie sa depuna la banca un dosar care include doar cererea si copia dupa buletin. Raiffeisen si BRD sunt doua din bancile mari care au aceste imprumuturi, scrieEVZ.
Santierele de drumuri si autostrazi, la control. Seful CNADNR si-a pus mainile-n cap: lucrari intarziate, prea putini muncitori… urmeaza sanctiuni. Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Narcis Stefan Neaga, a efectuat mai multe controale pe santierele aflate in lucru. Aproape peste tot, muncitorii lipseau, iar lucrarile sunt intarziate. Urmeaza sanctiuni, avertizeaza seful CNADNR. Pe santierul Autostrazii Orastie-Sibiu, lotul 3, zona Aciliu, sunt binecunoscute defectele (fisurile) pe acest tronosn. CNADNR solicitase constructorului (Salini Impregilo) inceperea remedierii acestor defecte, cel mai tarziu pe data de 29 iunie. S-a constatat ca termenul nu a fost respectat, lucrarile de remediere nefiind incepute, anuntaAdevarul.
Topul celor mai scumpe masini vandute vreodata. Astazi va vom prezenta cele mai scumpe cinci masini vandute vreodata. Spre „surpriza” tuturor, 3 din acestea poarta calutul cabrat pe capota, Ferrari fiind marca auto cu cele mai multe modele ajunse in astfel de topuri, in raport cu totalul modelelor produse vreodata. Haideti sa vedem ce masini merita sume de ordinul zecilor de milioane. In 2011 a fost licitat primul model din seria de 34 de unitati produse vreodata. Desi masina a fost distrusa in 1958 in cursa de la Le Mans si restaurata ulterior, aceasta a atins suma de 16,390,000 de dolari. Numele ei, Testarossa, in traducere directa inseamna „rosu fierbinte”. Caroseria conceputa de Scaglietti a fost inspirata de masinile de Formula 1, aripile fata fiind separate de caroseria principala, informeazaPlaytech.ro.
Cum vor arhitectii sa transforme Blvd-ul Magheru in Champs-Elysees. Un grup de arhitecti sustinut de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), filiala Bucuresti, a initiat un proiect de regenerare urbana a Bulevardului Magheru din centrul Capitalei, care presupune, in linii mari, limitarea traficului auto prin reducerea numarului de benzi, plantarea de copaci pe mijlocul arterei rutiere pentru captarea zgomotului si atragerea marilor retaileri pentru revitalizarea zonei comerciale. Arhitectii si-au prezentat viziunea printr-o macheta tridimensionala care cuprinde o reducere a numarului de benzi de circulatie rutiera de la patru pe sens, cate sunt in prezent, doar la doua, celelalte doua urmand a fi transformate in culoare speciale pentru transportul public si biciclisti. In plus, marcajul care separa benzile de circulatie ar urma sa fie inlocuit cu un rand de copaci. Urmatorul pas este realizarea unui studiu care sa cuprinda concluzii referitoare la problema spatiului locativ (valoarea imobiliara a zonei a scazut dramatic in ultimii ani) si la pierderile care se inregistreaza in cazul spatiilor comerciale. Ordinul Arhitectilor vizeaza si crearea unei asociatii „Magheru” care sa urmareasca interesele acestui bulevard si care sa inainteze proiectul autoritatilor publice, scrieCapital.ro.