Sari direct la conținut

Business Report: Cum se vede criza prin ochii unui grec: Somerii sunt gata sa munceasca, dar nu in conditii de sclavie; Atentie la China! Pericol pentru economia globala; Cat costa un teren in apropierea Bucurestiului

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Atentie la China! Pericol pentru economia globala! Investitorul elvetian Marc Faber spune ca principalul pericol pentru economia globala este ca franarea Chinei sa traga in jos pietele de marfuri si economiile care se sustin pe exporturile de materii prime. Urmatoarea recesiune mondiala ar putea fi „fabricata” in China avertizeaza si banca americana de investiti Morgan Stanley. Sa uitam de Grecia! Este invitatia pe care ne-o adreseaza investitorul elvetian Marc Faber amintind ca economia tarii este foarte mica daca o comparam cu restul lumii. Pentru el, faptul ca pietele internationale au acordat atata importanta crizei elene este doar o dovada a fragilitatii care caracterizeaza sistemul financiar. Care va fi cutremurul care poate scutura aceasta structura firava? Pericolul vine de la China, este fara echivoc Faber, autor al newsletter-ului „The Gloom, Boom & Doom Report”, devenit popular dupa anul 2008 pentru ca a anticipat corect criza precedenta. Economia chineza cunoaste o franare semnificativa, ceea ce se vede din declinul preturilor la cupru, nichel si minereu de fier unde aceasta este mare consumatoare. Raportarile privind importurile in tari care furnizeaza date statistice credibile precum Taiwan, Coreea de Sud sau Hong Kong sugereaza ca exporturile chineze au incetinit. Vanzarile auto in cea mai mare piata din lume au suferit un declin in luna iunie a.c., pentru prima data in multi ani, a mentionat Faber intr-o interventie pentru CNBC, scrieCapital.ro.

Cum se vede criza prin ochii unui grec: Somerii sunt gata sa munceasca, dar nu in conditii de sclavie. Economica.net va prezinta azi, 16 iulie, un interviu realizat recent in Grecia cu Maria Morava (57 de ani) care lucreaza ca ghid turistic in Insula Rhodos. Aflati care sunt in opinia unui localnic motivatiile profunde ale celor mai stringente probleme cu care se confrunta Grecia, si cum vede depasirea lor. Cum v-a fost afectata viata cotidiana de criza? Maria Morava: Momentan, vedem doar efectele psihologice ale crizei; zilele acestea suntem cu totii in expectativa, nimic nu s-a schimbat, de fapt, in ce facem in activitatile noastre de zi cu zi. Suntem cu totii ingrijorati. Integral peEconomica.net.

Cat costa un teren in apropierea Bucurestiului. Pretul terenurilor variaza puternic in jurul Bucurestiului, de la un euro pe metrul patrat in Buftea, Chiajna sau Balotesti pana la valori de 120 de euro de euro pe metrul patrat in Bragadiru, 125 de euro pe metrul patrat in Otopeni sau 350 de euro pe metrul patrat in Voluntari. „Adevarul” va prezinta cat costa un teren in apropierea Bucurestiului in functie de localitatile inconjuratoare. In cazul in care sunteti interesat de construirea unei case trebuie sa stiti ca pretul unui teren variaza in functie de mai multe criterii: daca este intr-un oras sau comuna, intravilan sau extravilan, cu iesire la vreun drum national sau sosea, cu utilitati in apropiere sau nu. De asemenea, accesul este important, daca exista un singur proprietar sau mai multi si trebuie facuta succesiune, sau daca este teren agricol sau nu. In fine, pretul unui teren creste daca in apropierea sa va fi construita o autostrada sau ansambluri rezidentiale, sau scade daca se afla in apropierea unor locuri nedorite, precum groapa de gunoi de la Glina sau diverse obiective industriale, informeazaAdevarul.

Lafarge si Holcim au fuzionat. Noua companie vrea sa realizeze economii de 1,4 miliarde de euro in trei ani. Producatorii de ciment Holcim si Lafarge au lansat miercuri oficial, la nivel mondial, grupul LafargeHolcim, rezultat in urma fuziunii, si au confirmat obiectivul de a realiza economii de 1,4 miliarde de euro in trei ani, relateaza MarketWatch. LafargeHolcim a fost lansat dupa ce actiunile grupului au debutat marti la bursele din Elvetia si Paris, avand o capitalizare de piata de circa 41 de miliarde de franci elvetieni (39,3 miliarde euro). Noul director general al grupului, Eric Olsen, a confirmat cinci domenii prioritare pentru LafargeHolcim, intre care integrarea celor doua companii, reducerea cheltuielilor de capital si crearea de noi produse.Fuziunea a avut loc pentru a reorienta activitatile celor doua companii de la pietele dezvoltate catre economiile cu crestere rapida din Africa si Asia, unde cererea pentru ciment este in crestere rapida, scrieGandul.

Mercedes-AMG aplica modificarile de pe A 45 facelift si pe celelalte modele din gama. La finele lunii trecute, Mercedes-Benz a prezentat noul Clasa A facelift, iar dupa cum era normal, si versiunea A 45 a avut parte de un tratament special. Astazi, Mercedes-AMG vine sa ne anunte ca modelele de la baza gamei (CLA 45 4Matic, CLA 45 Shooting Brake 4Matic si GLA 45 4Matic) vor primi si ele o parte dintre imbunatatirile oferite pe A 45 facelift. Cea mai importanta modificare consta in cresterea performatelor motorului de 2,0 litri turbo la 381 CP si 475 Nm. In plus, transmisia cu dublu ambreiaj si sapte rapoarte a fost modificata pentru un plus de performanta. In aceste conditii, Mercedes-AMG CLA 45 4Matic acceleraza de la 0 la 100 km/h in 4,2 secunde, cu 0,4 secunde mai rapid fata de versiunea anterioara. In cazul variantei Shooting Brake, acelasi sprint va fi realizat in 4,3 secunde, iar pentru GLA 45 AMG 4Matic, timpul de accelerare va fi de 4,4 secunde, anuntaAuto-Bild.ro.

Lukoil vrea sa implice Comisia Europeana in dosarul evaziunii fiscale din Romania. Grupul petrolier rus Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene pentru a putea raspunde la acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala aduse rafinariei sale din Romania, a declarat miercuri unul dintre directorii Lukoil, transmite Reuters. Saptamana trecuta, Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari. Vicepresedintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat miercuri ca active in valoare de pana la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Olanda si Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller, care saptamana aceasta urmeaza sa se intalneasca cu o serie de oficiali de la Comisia Europeana, a recunoscut ca ‘nu exista o linie dreapta intre Comisia Europeana si un tribunalul municipal din Romania’, dar a subliniat ca acuzatiile aduse de procurorii romani sunt nejustificate, informeazaCapital.ro.

Romania s-a „uscat”. Iesim de pe podiumul producatorilor de grau din UE. Temperaturile ridicate din ultima vreme au afectat culturile agricole din intreaga Europa, astfel ca specialistii reduc de la luna la luna cantitatile de cereale prognozate pentru acest an agricol. Pentru Romania, prognoza nu s-a schimbat in iulie fata de iunie, dar avem sanse maxime de a pierde pozitia in clasamentul producatorilor de grau. Intr-o singura luna productia de grau a Uniunii Europene s-a redus cu 2,8 milioane de tone, arata ultima prognoza realizata de Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA). Urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, cu temperaturi peste medie in mare parte dintre statele europene, specialistii USDA estimeaza ca in anul agricol 2015-2016 fermierii vor recolta in jur de 147,9 milioane de tone, cu 8,6 milioane de tone mai putin decat anul trecut, un an de exceptie pentru agricultura europeana. Printre cele mai afectate tari sunt Germania, a carei prognoza a fost ajustata la 25,5 milioane de tone, cu 1,3 milioane de tone mai putin decat in luna trecuta, Franta (39,8 milioane de tone fata de 40,4 milioane de tone cu o luna in urma), Spania (minus 0,6 milioane de hectare) si Ungaria (minus 0,3 milioane de tone), scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro