Sari direct la conținut

Business Report: Cum vede Dragos Doros reforma ANAF. "Problema e ca lucrurile se pot oricand intoarce"; Google Romania: 33% din cautarile legate de turism inregistrate in 2015 au fost realizate de pe mobil; Complexul Energetic Hunedoara din nou in insolventa

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cum vede Dragos Doros reforma ANAF. „Problema e ca lucrurile se pot oricand intoarce”. Cifrele seci ale statisticilor europene arata ca Romania contabilizeaza aproape 30% din pierderea totala pe care bugetele statelor Central si Est Europene o inregistreaza din cauza TVA necolectat. Opinia unanima a specialistilor este ferma: solutia corecta este aceea de reforma si de modernizare a administratiilor financiare. „Romania este castigatoare la recorduri negative” in materie de eficienta fiscalitatii – spune Dragos Doros, presedintele ANAF. Prezent joi la conferinta PwC pe tema combaterii evaziunii fiscale cu TVA in statele din Europa Centrala si de Est, Dragos Doros a impartasit viziunea sa in ceea ce priveste reforma institutiei pe care o conduce din data de 4 martie 2016, relateaza Curs de Guvernare.

Google Romania: 33% din cautarile legate de turism inregistrate in 2015 au fost realizate de pe mobil. Unul din trei romani care cauta pe internet informatii despre turism o face prin intermediul telefonului mobil, a declarat, joi, Ana Sipciu, industry manager Google Romania. „In Romania vedem ca, din toate cautarile legate de turism facute anul trecut, 33% au fost realizate de pe mobil. Asta include tot: research, informatii, locatie. Procentul s-a dublat fata de 2014”, a spus Sipciu. Potrivit reprezentantului Google Romania, aceste date arata ca turismul este una dintre industriile orientate catre mobil. „Asta imi spune ca, daca as lucra in industria turismului, unul din trei clienti ma poate cauta de pe dispozitivele mobile. (…) Smartphone-ul este acum mai mult decat un dispozitiv mobil, este un asistent personal. Vedem asta in turism”, a subliniat Ana Sipciu”, anunta Capital.

Complexul Energetic Hunedoara din nou in insolventa. Tribunalul Hunedoara a decis joi reintrarea in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a numit acelasi administrator judiciar, respectiv firma GMC SPRL Craiova, au declarat, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic. CEH intrase in insolventa pe 7 ianuarie, insa Curtea de Apel Alba Iulia a anulat sentinta respectiva si a trimis-o la rejudecare la instanta de fond, in 3 mai, admitand astfel apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petrosani. In prima perioada de insolventa, judecatorul sindic numise tot firma GMC drept administrator judiciar, desi Ministerul Energiei propusese casa de insolventa Euro Insol. In cadrul CEH lucreaza circa 6.300 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de carbune Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan din Valea Jiului. CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice, scrie Romania Libera.

PwC: Romania trebuie sa creasca gradul de colectare a veniturilor. Altfel, va trebui sa modifice sistemul de impozite si taxe. Statul roman trebuie sa ia masurile necesare pentru a creste gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, in caz contrar, in conditiile masurilor adoptate cu privire la pensii si salariile unor bugetari, ar putea fi necesara modificarea sistemului de impozite si taxe, a declarat, joi, directorul PwC pentru Romania, Ionut Simion. ‘Cel mai important lucru este sa intelegem cum putem creste gradul de colectare, pentru ca, in absenta cresterii gradului de colectare, masura pe care statul o poate lua cu usurinta este sa modifice sistemul de impozite si taxe. (…) Stagnarea in ceea ce priveste gradul de colectare va atrage, in mod inevitabil, schimbarea regimului de impozite si taxe in Romania. (…) Uitati-va ce fel de masuri legislative se iau, vis a vis de pensii, cresterea salariilor staff-ului public. Acestea pot pune serioase semne de intrebare fata de de sustenabilitatea la nivel de buget de stat’, a explicat Simion, intr-o conferinta de specialitate, informeaza Economica.

Un nou hypermaket trece pe eco si deschide 11 statii de incarcare pentru masinile electrice. Din pacate, atat vanzarile de masini electrice din tara, cat si infrastructura dedicata acestor tipuri de vehicule nu sunt la cele mai inalte standarde. Totusi, exista si companii care au inteles ca acesta este viitorul si au decis sa actioneze. Dupa ce Kaufland a deschis o serie de statii de incarcare pentru masinile electrice, Cora, un alt jucator importat din aceasta piata anunta deschiderea a 11 puncte dedicate masinilor electrice. Pentru inceput, doar doua dintre cele 11 hypermarketuri Cora au inaugurat punctele de incarcare. Vorbim despre Cora Lujerului (Bucuresti) si Cora Bratianu (Constanta). In perioada imediat urmatoare, restul de noua statii vor fi instalate si deschise, potrivit Auto-Bild.ro.

Scade pretul curentului electric de la 1 iulie. Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va scadea, in medie, cu 2% de la 1 iulie, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta de miercuri, 22 iunie 2016, mentinerea in semestrul II 2016 a tarifelor reglementate de energie electrica aprobate prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 176/2015, reducerea tarifelor CPC (componenta de piata concurentiala) aplicate in semestrul II 2016, in medie cu circa 2,5% fata de cele aplicate in perioada aprilie – iunie 2016, reducerea cu 6,3% a tarifului pentru serviciul de sistem aplicat incepand cu 1 iulie 2016, reducerea tarifelor pentru serviciul de transport aplicate incepand cu aceeasi data in medie cu 10,8% si reducerea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta aplicata in semestrul II 2016, cu 12,7 % fata de semestrul I 2016, informeaza Capital.

Consumul individual efectiv al romanilor a ajuns la 58% din media UE. Cum stau celelalte state membre. Romania a ajuns in 2015 la 58% din nivelul de trai mediu al UE 28, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC) calculat de Eurostat. In varianta mai cunoscuta de masurare a nivelului de trai, care consta in PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, ne-am situat la 57% din media UE. De retinut, desi avansul la nivelul PIB pe locuitor in raport cu anul precedent a fost de doua puncte procentuale, castigul efectiv pentru populatie a fost de numai un punct procentual. PIB/locuitor versus AIC: Consumul individual efectiv (abreviat AIC in limba engleza), reflecta mai fidel bunastarea unui cetatean dintr-o anumita tara decat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urma se bazeaza pe bunurile si serviciile achizitionate si platite de o gospodarie. In schimb, AIC se calculeaza pe baza bunurilor si serviciilor realmente consumate de indivizi, fara a tine cont de faptul ca acestea au fost contractate si platite de catre gospodarii, guvern sau organizatii non-profit. De aceea, este preferat pentru comparatii internationale si reflecta mai bine nivelul de trai, anunta Curs de Guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro