Business Report: Curieratul, un domeniu in care profitul se livreaza la timp; RCS & RDS castiga la pret contracte cu statul de aproape 60 de milioane de lei pentru furnizarea de energie; Doar 15 km de autostrada se inaugureaza in 2016. Daca avem noroc
Comerciantii de masini mizeaza pe o piata de 105.000 de unitati in 2016. Raportul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) arata ca, in primele cinci luni ale acestui an au fost comercializate in Romania 46.222 de autovehicule noi, 35.889 dintre acestea fiind autoturisme. In acelasi timp, cifrele aferente inmatricularilor, date publicitatii de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), arata ca in perioada ianuarie – mai au intrat in circulatie 29.990 de autoturisme. Diferenta dintre vanzari si inmatriculari, majora daca o raportam la nivelul redus al pietei, rezida, conform oficialilor APIA, din asa-numitele reexporturi, dar si din imposibilitatea de a cuantifica exact masinile achizitionate de autoritati ale statului. Cum despre problema reexporturilor care denatureaza statisticile si creeaza mari probleme la realizarea planurilor de afaceri ati putut citi deja in revista Capital in urma cu cateva saptamani, sa mentionam ca reprezentantii comerciantilor prezenti la masa rotunda organizata de Dan Vardie Consult iau in calcul o crestere a pietei de autoturisme cu circa 10% in acest an. Incluzand aici, desigur, si reexporturile, scrieCapital.ro.
Salariatii CFR Marfa: 13 sporuri, cota-parte din profit si protectie sociala. Sefii CFR Marfa sunt premiati cu indemnizatii de conducere, de 10%-55% din salariu; unii dintre angajati primesc 24 de calatorii pe an, iar familiile lor – inca 24. Printre sporurile acordate se numara cele pentru conditii de munca feroviara si pentru conditii periculoase. Deja celebrul spor pentru conditii vatamatoare e si pe statele angajatilor CFR Marfa si, desi de aceasta data acordarea lui e intemeiata, valoarea lui e mai mica decat la celaltalte institutii publice si companii analizate pana acum! CFR Marfa distribuie 10% din profitul realizat angajatilor sai, rasplateste continuitatea in cadrul companiei, sustine si premiaza salariatii care se casatoresc si devin parinti, anuntaEconomica.net.
Investitorii asiatici sunt interesati de titlurile de stat romanesti. Reporter: Cum ne-a influentat votul britanicilor pentru Brexit? Cum s-a schimbat perceptia investitorilor? Stefan Nanu: Pana acum, ne-a influentat pozitiv si e posibil sa fie asa pe o perioada lunga. Brexitul face bancile centrale sa fie foarte prudente si sa dea mesaje linistitoare. Creeaza premisele unui nivel de rate ale dobanzilor pe termen lung scazute. Declaratiile oficialilor FED au fost in aceasta directie. UK cel mai probabil va avea o politica acomodativa. Banca Centrala Europeana va continua ceea ce a inceput. In contextul acesta, ratele „benchmark” (n.r. de referinta) sunt foarte jos. Exista un surplus de lichiditate imens si in acest context, mediile investitionale cauta alternative de diversificare care sa asigure totusi randamente rezonabile la profil de risc cat mai scazut. Romania inca ofera niste randamente bune, iar fundamentele economiei sunt bune si riscul de credit scazut. De aceea, am avut, de la momentul Brexit, acest context favorabil, randamentele pe termen lung scazand cu pana la 40 de puncte de baza, in doua saptamani. Integral peBursa.ro.
Gospodaria romaneasca – Crestere de proportii a veniturilor si modificari importante in structura acestora. Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2016 arata ca cel putin la nivelul cifrelor nivelul de trai al gospodariilor populatiei a crescut considerabil fata de acelasi trimestru din precedent ( +15,2%). Astfel, venitul mediu lunar pe gospodarie a urcat de la 2.577 lei la 2.969 lei iar venitul pe membru de familie s-a majorat de la 967 lei la 1.119 lei de persoana. De retinut, tendinta de scadere a numarului de persoane dintr-o familie a continuat ( de la 2,66 peroane/familie la 2,65 persoane/familie, ceea ce a amplificat la 15,7% avansul veniturilor la nivel individual. In conditiile in care preturile au scazut in intervalul ianuarie martie cu 2,6% fata de anul precedent, cresterea veniturilor in termeni reali a fost inca si mai mare, de 18,3% pe familie si 18,8% pe individ, scrieCursdeguvernare.ro.
Doar 15 km de autostrada se inaugureaza in 2016. Daca avem noroc! Doar 15 km de autostrada vor putea fi inaugurati anul acesta. Este vorba de un tronson din Lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva. Termenul de deschidere este decembrie 2016. Pentru aceasta, insa, trebuie refacut acordul de mediu si obtinuta autorizatia de construire, iar lucrarile sa se desfasoare in ritm sustinut. Planurile CNADNR de a obtine atat acordul de mediu, cat si autorizatia de construire sunt dificil de atins, caci termenele sunt stranse. Legislatia in domeniul protectiei mediului impune respectarea anumitor pasi procedurali, precum consultarile publice. Fara acord de mediu nu se poate obtine autorizatia de construire, iar aceasta necesita si un proiect tehnic. Toti pasii trebuie parcursi pana la 1 septembrie, daca se doreste ca cei 15 kilometri sa fie deschisi in 2016, anuntaAuto-Bild.ro.
Curieratul, un domeniu in care profitul se livreaza la timp. In ciuda infrastructurii rutiere deficitare, anul 2015 a fost unul fructos pentru companiile de curierat. Businessurile au crescut spectaculos, iar cele mai importante firme din industrie au obtinut profituri mai mari decat in 2014. Evolutia numarului de comenzi este un barometrul ce contorizeaza bunastarea, spun reprezentantii firmelor de curierat. Iar daca privim evolutia pietei de curierat, putem observa ca romanii au avut un trai mai bun in 2015, fata de 2014. Anul trecut, piata a atins o valoare de 350-360 de milioane de euro, in crestere cu 10-15% fata de 2014. Aceasta tendinta este de asteptat sa se pastreze si pentru 2016, avand in vedere ca segmentul serviciilor de curierat nu a ajuns la maturitate, informeazaCapital.ro.
RCS & RDS castiga la pret contracte cu statul de aproape 60 de milioane de lei pentru furnizarea de energie. RCS & RDS a castigat de la inceputul anului peste 30 de contracte de furnizare de energie inscrise in Sistemul Electronic de Licitatii Publice, cu institutii si agentii ale statului, companii de termoficare, companii de transport public, unitati militare si chiar cu Televiziunea Romana (TVR). Compania telecom a castigat de fiecare data la pret. Contractele scoase la licitatie de stat au atras oferte inclusiv din partea unor granzi precum CEZ Vanzare, Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia sau GDF Suez Energy (Engie). RCS&RDS a devenit in ultimii ani din ce in ce mai activ pe piata de electricitate, dupa ce a obtinut in 2013 licenta de furnizare de curent de la ANRE, scrieEconomica.net.