Sari direct la conținut

Business Report: Dan Costescu: "Infrastructura are nevoie pana in 2020 de 13,2 mld. euro"; Afacerea cu petrol a lui Ion Tiriac a crescut de aproape 10 ori in patru ani; Topul bancilor cu procese pe rol din cauza legii darii in plata

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Fermierii asteapta cadastrarea gratuita a terenurilor pentru a se dezvolta. Fermierii romani sunt principalii beneficiari ai Programului National de Cadastru si Carte Funciara, care vizeaza inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023. In urma acestuia, ei vor avea acces mai facil la credite si vor putea comasa mai usor terenurile agricole. Pentru a fi incheiat la timp, insa, trebuie modificata legea cadastrului, proiect aflat inca in dezbatere publica. Aparut cu intarziere, programul demarat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) are ca scop principal diminuarea costurilor tranzactiilor imobiliare, inregistrarea proprietatilor detinute fara acte, dezvoltarea pietei creditului ipotecar si dezvoltarea mai rapida a proiectelor de infrastructura. Totusi, fermierii sunt cei care vor profita cel mai mult de pe urma cadastrarii generale, in contextul in care doar 11% dintre terenurile agricole din Romania sunt inregistrate, potrivit ultimelor date disponibile de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), scrieCapital.ro.

Topul bancilor cu procese pe rol din cauza legii darii in plata. Din cele peste 140 de procese deschise pe rolul instantelor de judecata in baza legii 77/2016 (pana pe data de 1 iunie), unele sunt contestatii facute de banci la notificarile de dare in plata trimise de clienti, altele sunt procese in care bancile au fost citate direct in calitate de parat de catre fostii debitori executati deja silit. In topul proceselor intentate pe baza acestei legi conduce detasat Raiffeisen Bank, urmata de Banca Transilvania. Cele mai putine procese sunt inregistrate de BCR si BRD. O analiza a proceselor aflate la ora actuala pe rolul instantelor de judecata arata ca banca implicata in cele mai multe procese este Raiffeisen Bank. Din sumara analiza pe care am reusit sa o facem printre bancile din sistem, din motive de lipsa a comunicarii pe acest subiect, Raiffeisen Bank este si cea cu cele mai multe notificari de dare in plata. Astfel, totalul proceselor gasite pe portalul instantelor de judecata este de 24 de cazuri, indiferent de faptul ca banca este contestatoare a notificarii trimise de client sau parata de client in cazul in care acesta din urma a fost deja executat silit, anuntaEconomica.net.

CNADNR a emis ordinul de incepere a lucrarilor pe tronsonul Ungheni-Ogra (10 km) din Autostrada Brasov-Oradea. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) anunta ca miercuri, 1 iunie 2016, a fost emis Ordinul de Incepere a Lucrarilor pentru „Executie lucrari realizarea Autostrazii Brasov – Targu Mures – Cluj – Oradea, sector 1C Targu Mures – Ogra, Lotul 2: Ungheni – Ogra” in lungime de 10,105 km. Contractul de tip Fidic Rosu (Executie Lucrari) a fost atribuit in urma finalizarii procedurii de achizitie publica (licitatie deschisa), Asocierii SC Strabag SRL – SC Straco Grup SRL si are o valoare totala de 251,35 milioane de lei fara TVA. Potrivit CNADNR, contractul a fost intarziat pana la aceasta data din cauza neexproprierii terenurilor din motive independente de CNADNR. Proiectul va face obiectul finantarii din cadrul POIM 2014-2020, fiind un proiect nou amplasat pe reteaua TEN-T Central, informeazaAdevarul.

Opel Zafira a primit haine noi, asortandu-se cu recent lansata Astra. Opel Zafira a primit un facelift consistent, care in ochii celor mai putin avizati ar putea trece drept o noua generatie. Insa schimbarile majore vor veni abia in 2018, cand va fi lansat un nou model, bazat pe platforma Astrei. La exterior, monovolumul german a adoptat un limbaj stilistic foarte apropiat de cel al noii Astra. Farurile pot fi echipate optional cu aceeasi tehnologie LED adaptiv precum la surata sa compacta, iar dispersorul acestora are o lamela care se imbina cu bagheta cromata din calandru. Diferentele nu sunt la fel de mari din lateral, unde se fac remarcate elementele de la baza portierelor menite sa „prinda lumina”. Schimbarile din spate sunt mai subtile, blocurile optice avand un dispersor redesenat, care le confera un aspect mai fresh, scrieAuto-Bild.ro.

Dan Costescu: „Infrastructura are nevoie pana in 2020 de 13,2 mld. euro”. Autostrazile Targu Mures-Ogra-Campia Turzii, Sebes-Turda si proiecte privind variante de ocolire de varianta de ocolire a municipiului Constanta au fost deblocate gratie noului pachet legislativ ce reglementeaza achizitiile publice, in opinia ministrului Transporturilor, Dan Costescu. L-am intrebat pe Dan Costescu, unul dintre cei mai importanti ministrii ai Guvernului condus de Dacian Ciolos, care sunt principalele trei proiecte de care depinde dezvoltarea economica a Romaniei in urmatorii ani si daca putem vorbi de strategie de dezvoltare. „Avand in vedere faptul ca unul din criteriile importante de crestere a tarii este dezvoltarea echilibrata la nivel national, nu se poate vorbi de proiecte mai importante sau mai putin importante. Este mai degraba vorba de pachete de proiecte strategice cuprinse si in documentul programatic care va guverna dezvoltarea Romaniei pe termen mediu si lung, Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT)”, ne-a raspuns Dan Costescu, anuntaCapital.ro.

Afacerea cu petrol a lui Ion Tiriac a crescut de aproape 10 ori in patru ani. Compania Oil Energy Trading, specializata in comertul cu produse petroliere, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in crestere si a depasit pragul de 50 de milioane de euro. Afacerile Oil Energy Trading au depasit anul trecut pentru prima oara pragul de 50 de milioane de euro. O comparatie cu afacerile inregistrate in primul an de functionare, 2012, arata ca afacerea cu petrol a lui Ion Tiriac a crescut de aproape zece ori. Din 2013, compania merge pe profit, cu un record inregistrat in 2015, de aproape 350.000 de euro, arata datele publicate la Ministerul de Finante, informeazaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro