Sari direct la conținut

Business Report: Date ale institutiilor internationale: Cum a crescut economia Romaniei dupa 2008; Asalt Antifrauda pe litoral, de 1 Mai. Sute de agenti vor controla cluburile si restaurantele; Ce produse romanesti mananca ungurii

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Ce produse romanesti mananca ungurii. In 2014, exporturile de produse agroalimentare romanesti in Ungaria au ajuns la o cantitate de 3,5 miliarde de kilograme, in valoare de 2,6 miliarde de euro, potrivit datelor transmise de Institul National de Statistica, la solicitareaCapital. Anul trecut, cele mai exportate produse romanesti in Ungaria au fost semintele, cerealele si uleiurile. Asadar, circa 227 de milioane de kilograme de seminte, in valoare de 77 de milioane de euro, au ajuns in 2014 in Ungaria. In acelasi timp, 133 de milioane de kilograme de cereale au mers la unguri. Valoarea acestora a fost de 41 de milioane de euro. In ceea ce priveste uleiurile animale sau vegetale, cantitate de exporturi inregistrata a fost de 41,9 milioane de kilograme. Valoarea acestora a fost de 32 de milioane de euro.

Asalt Antifrauda pe litoral, de 1 Mai. Sute de agenti vor controla cluburile si restaurantele. „Antifrauda va avea o actiune masiva de 1 mai pe Litoral. Sute de agenti vor lua parte la ea. Vor controla tot ce inseamna alimentatie publica. Restaurante, cluburi, tot, in limita personalului disponibil. Exista deja analize care le spun care sunt cele mai riscante locuri in cep riveste evaziunea fiscala”, au declarat pentruEconomica.netsurse guvernamentale. Antifrauda fiscala a inceput de circa doua luni o ampla campanie de desoperire a evaziunii fiscale din unitatile de alimentatie publica, inchizand multe localuri, in urma constatarii unor diferente intre sumele declarate de agentii economici si cele gasite la fata locului.

Romania fata cu experienta slovaca a adoptarii euro. Cu populatie de patru ori mai mica si un teritoriu de cinci mai redus decat al Romaniei, Slovacia este singura economie din Europa Centrala si Estica ceva mai apropiata ca dimensiuni si structura de a noastra care a adoptat moneda unica europeana. De aceea, merita luat aminte la experienta slovaca si la modalitatea in care s-a facut aceasta trecere. Cele trei state baltice deja intrate in Zona Euro si Bulgaria au mers pe un regim de curs de schimb fix in raport cu euro iar dintre celelalte sapte state foste socialiste cu regim de curs de schimb flotant doar Slovenia si Slovacia au trecut la euro. Slovenia a fost prima, la 1 ianuarie 2007 dar era comparabila cu balticele, respectiv cam de zece ori mai mica decat Romania. Asadar, singura referinta ramane coroana slovaca. Aceasta a intrat in mecanismul ratelor de schimb ERM II la 28 noiembrie 2005 iar pe 8 iulie 2008 a primit aprobarea Consiliului European pentru a intra in Zona Euro. La limita, data fiind conturarea deja a efectelor crizei economice mondiale ce s-au manifestat cu maxima intensitate dupa ce Slovacia intrase deja in Zona Euro, informeazaCursdeguvernare.ro.

Date ale institutiilor internationale: Cum a crescut economia Romaniei dupa 2008. Romania si-a imbunatatit performantele economice si locurile ocupate in ierarhiile internationale la diversi indicatori macro, in intervalul 2008-2013, dupa cum arata un raport al Bancii Mondiale, citat de Cristian Socol, consilier al premierului, pe pagina sa de Facebook. Eficienta guvernamentala a crescut in perioada mentionata de la un indice de 45,6 la 52,6. La randul sau, indicele global al competitivitatii a avansat de la 4,1 la 4,2, Romania urcand, in clasamentul mondial la aceasta categorie, de pe locul 64 pe 59. Mediul macroeconomic s-a imbunatatit cu 0,5 puncte procentuale, atingand o valoare de 5,2, dupa ce Romania a urcat de pe locul 75 in 2008, pe 46 in 2013. Risipa cheltuielilor guvernamentale a scazut, indicele coborand de la 2,7 in 2010 la 2,5 in 2013, scrieEVZ.

Renault Twingo 6×6 – Caraghios sau ingenios? Cand Mercedes-Benz a venit pe piata cu G63 AMG 6×6, toata suflarea auto a inceput sa respire altfel. Dar ce parere aveti despre un Twingo 6×6. Nu, nu glumim, acesta exista in Germania si, suprinzator, chiar nu arata rau. Din pacate nu stim detaliile de ordin tehnic cu privire la Twingo 6×6, insa vedem cum lungimea acestuia a crescut considerabil, iar la exterior a primit o evacuare sport, lumini noi si o zona de incarcare acoperita. Din punctul nostru de vedere, masina nu este un esec total, ba chiar arata ceva mai bine decat modelul din care deriva, anuntaAuto-Bild.ro.

Marii retaileri continua extinderea agresiva. Despre piata autohtona de retail se spunea ca va atinge anii de boom din 2008 abia in 2015. Doar ca expasiunea lanturilor de magazine a luat-o inaintea estimarilor analistilor din piata: este suficient sa aruncam o privire peste proiectele dezvoltate de companii anul trecut ca sa ne convingem de acest lucru. Numai in 2014, marii comercianti de produse alimentare si non-food au deschis peste 260 de unitati noi si cam tot atatea inaugurari sunt planificate pentru 2015. Asadar, putem vorbi astazi de o piata matura? „Retailul romanesc merge spre maturizare. Acum incep sa apara diferentierile caci, daca inainte gaseai cate un singur magazin ici si colo, acum concurenta se accentueaza, iar cumparatorii au posibilitatea sa aleaga mai nuantat, in special in orasele mari”, ofera un raspuns scurt Calin Costinas, vicepresedinte PROFI Rom Food. Si, pentru ca in Romania suntem inca mult sub ponderea europeana, in ce priveste viitorul, acesta estimeaza „o crestere a retailului modern, pe masura ce cresc criteriile de exigenta ale clientilor”, informeazaCapital.ro.

Programul Rabla pentru persoane juridice demareaza in 4 mai. Programul Rabla pentru achizitionarea de masini noi de catre persoane juridice va incepe in data de 4 mai, in cadrul acestuia fiind alocate 5.000 de vouchere, a declarat luni Adrian Gearap, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu. In cadrul Programului Rabla, cu o valoare totala de 200 milioane lei, au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice si 5.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu. Din totalul bugetului alocat, 162,5 milioane lei sunt destinate pentru persoanele fizice, iar 37,5 milioane lei pentru persoanele juridice, inclusiv institutii publice, operatori economici fara personalitate juridica, organizatii profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale. Pe de alta parte, persoanele fizice care vor sa achizitioneze o masina noua pot aplica, incepand de luni, in cadrul Programului Rabla, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro