Sari direct la conținut

Business Report: Davai cotizatia: Ministerul Energiei, marele profitor al dividendelor companiilor energetice; EURO 6: Cati bani vor plati in plus pe benzina soferii care isi iau masini noi; Topul ofertelor din programul <<Prima Casa>>

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Ce a determinat cresterea peste asteptari a PIB in T1. Impozitul pe produs si jocul preturilor la stocuri. Comertul, industria si sectorul de informatii si comunicatii au dat tonul cresterii economice peste asteptari din primul trimestru al acestui an, situata la 4,3% in expresie bruta fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cele trei ramuri ale economiei mentionate mai sus au contribuit in proportii aproape egale si au totalizat peste 70% din avansul inregistrat in primul sfert al lui 2015. Restul de 30%, adica exact cresterea peste prognoze, a avut alte surse. Restul activitatilor au venit toate cu contributii pozitive dar relativ modeste, de 0,1% – 0,2%, la cresterea PIB, singura influenta mai semnificativa venind pe partea impozitelor nete pe produs, care au determinat o crestere suplimentara de 0,4% (acestea se aduna cu valoarea adaugata bruta in economie la calculul PIB), informeaza Cursdeguvernare.ro.

EURO 6: Cati bani vor plati in plus pe benzina soferii care isi iau masini noi. Dupa 31 august legea nu va mai permite decat vanzarea de masini noi cu motorizare Euro 6. Motoarele pe motorina impun alimentarea, odata cu carburantul, cu un catalizator de absorbtie a noxelor de azot. Singurul laborator din Romania specializat in cercetarea comportamentului carburantilor a intreprins un experiment potrivit caruia alimentarea masinilor Euro 6 se va scumpi cu cel putin 7%, din cauza catalizatorului.La 31 august se termina perioada oferita producatorilor auto pentru a-si epuiza stocurile de autoturisme cu motorizare Euro 5, potrivit reglementarilor UE, preluate si de Romania. De la 1 septembrie, masinile noi vandute vor fi dotate doar cu motorizare Euro 6, ceea ce impune folosirea unei solutii apoase de absorbtie de noxe de oxizi de azot (NOx), denumita AdBlue, pentru ca masinile sa respecte standarde mai severe de limitare a poluarii. Integral pe Economica.net.

Cateva dintre cele mai importante noutati cu care vine Apple la WWDC 2015. Pe 8 iunie are loc discursul inaugural pentru WWDC 2015, seria de conferinte Apple, care marcheaza debutul de noi versiuni software ale companiei in fiecare an. In 2015, asteptam iOS 9 si o noua versiune de OS X, precum si alte noutati. O privire asupra iOS 9. Urmatoarea lansare iOS nu va implica tablete si telefoane in viitorul foarte apropiat, dar ne asteptam sa vedem o versiune initiala a iOS 9. Desigur, nu va avea loc o modificare radicala, precum in cazul iOS 7. Cei pasionati de fonturi ar putea aprecia introducerea San Francisco pe Apple Watch, care se pare ca va deveni standard pentru noul iOS. In ceea ce priveste vizualul, aceasta va fi, probabil, cea mai semnificativa schimbare, potrivit Playtech.ro.

Legile fiscalitatii treneaza in Parlament – ANAF are o noua tinta in vizor: programatorii. Amnistia fiscala, promovata de guvern prin intermediul unui proiect de lege pe data de 13 mai, a fost dezbatuta miercurea de Senat, proiectul urmand sa fie votat, probabil, saptamana viitoare. Proiectul de lege prin care vor fi anulate anumite obligatii de plata pentru drepturi de autor, PFA sau PFI intra apoi in dezbaterea Camerei Deputatilor (decizionala), probabil pana la finalul actualei sesiuni. Termenul nu foarte clar de adoptare este o consecinta a faptului ca deputatii urmeaza sa modifice in comisii textul guvernului, care astazi stabileste ca „T 0” data de 1 iulie, data deja depasita, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Ponta a modificat Bucurestiul: Rahova, la poalele Cotroceniului. La jumatate de an dupa ce a ratat Cotroceniul, premierul Victor Ponta a devenit un candidat credibil pentru arestul din Rahova. Decizia lui Ponta de a nu demisiona din functia de premier, dupa ce a fost pus sub urmarire penala in dosarul senatorului Dan Sova, pentru fapte savarsite in perioada in care era avocat, ne-a aruncat intr-o criza fara precedent, in opinia unor analisti. Acestia ne-au spus ca avem o fractura ireconciliabila intre principalele forte politice care va fi transata, cel mai probabil, in strada: „Coalitia de guvernare a facut scut in jurul premierului. Totul depinde acum de cum va reactiona populatia. Daca oamenii ies in strada – ceea ce a inceput deja sa se intample dincolo de mobilizarea partidelor de opozitie – si cer demisia lui Ponta, avem sanse sa avem un nou Guvern. Daca populatia nu se exprima, atunci Ponta va ramane in continuare premier, cu toate consecintele negative ce decurg din aceasta situatie. Adevarata miza aici nu este cine va mai fi la guvernare, ci lupta anticoruptie. Daca Ponta ramane premier, lupta anticoruptie va parimi o lovitura grea prin promovarea modificarilor legislative ce ii va favoriza pe guvernantii corupti”. Integral pe Bursa.ro.

Topul ofertelor din programul <> Creditarea imobiliara in lei este tinuta in viata de programul Prima Casa, garantiile oferite de stat si conditiile avantajoase de imprumut sustinand de ani de zile vanzarile imobiliare rezidentiale. Restrictiile legale fac ca ofertele bancilor sa fie asemanatoare, insa exista cateva elemente de cost care fac diferenta intre cele mai bune produse. Creditele garantate de stat in programul <> nu mai pot fi obtinute, in prezent, decat in lei. Acestea au ramas si singurele imprumuturi cu care romanii isi pot cumpara o locuinta aducand un avans de doar 5%. Avasul este, de altfel, principalul avantaj al unui astfel de credit, in conditiile in care ofertele de ipotecare standard in lei ale bancilor solicita un nivel de minimum 15%, in timp ce la varianta in euro este necesar un avans de cel putin 25%. Vezi topul pe Capital.ro.

Davai cotizatia: Ministerul Energiei, marele profitor al dividendelor companiilor energetice. Ministerul Energiei are de incasat dividende aferente exercitiului financiar incheiat la 31 decembrie 2014 in suma de peste 1,606 miliarde de lei de la companiile la care este actionar, in crestere cu 8,47 fata de cele pe care le avea de incasat pentru 2013. Nici o surpriza, atata vreme cat companiile energetice din care isi trage seva ministerul, si care sunt cotate la bursa, au anuntat deja rezultatele pe anul trecut si repartizarea dividendelor. Cel putin in randul companiilor in care statul are controlul, politica de dividende este una spectaculoasa. Toti impart in stanga si in dreapta bruma de venit, dar nimeni nu vorbeste despre investitii de anvergura, despre strategii de viitor, despre piata unica europeana, preturi, competitie etc. Cele doua mari monopoluri pe transportul de energie si gaze (Transelectrica si Transgaz) au anuntat ca vor distribui actionarilor peste 50% din profit. Infinit mai darnice sunt Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, de parca nu ar mai avea de facut nimic pentru viitorul lor. Statul sa-si ia partea cu varf si indesat, investitiile nu mai conteaza. Vezi articolul integral pe Energy-center.ro.

Daniel Boaje, McDonald’s Romania: Probabil ca mare parte din restaurante se vor franciza. Reteaua din Romania a gigantului american ar putea sa urmeze trend-ul celei globale, unde cea mai mare parte a restaurantelor sunt administrate de persoane fizice ce functioneaza in regim de francizat. Gigantul american McDonald’s dezvolta afacerea globala mai ales in regim de franciza, cu persoane fizice care preiau in administrare restaurantele, deci si restaurantele din Romania ar putea sa urmeze acelasi drum, in viitor. Cel putin asa sustine Daniel Boaje, directorul filialei locale, care precizeaza ca patru din cinci restaurante McDonald’s din lume sunt in franciza. Potrivit acestuia, francizarea de pe plan local „se va face”, insa nu se poate da un interval de timp de la care va incepe procesul si la care se va finaliza. „80% din reteaua globala este francizata. In Romania, proportia e chiar inversa. Probabil ca vom urma si noi strategia de la centru. Francizarea se poate face in doua feluri: individual, pentru fiecare restaurant in parte, sau cu un investitor care sa preia toata reteaua”, explica Boaje. Acesta tine sa mentioneze ca, in prezent, nu exista nicio discutie cu vreun investitor interesat sa preia reteaua de restaurante din Romania, relateaza Economica.net.

Noul avion al americanilor poate ajunge de la Washington la Moscova intr-o ora. Fortele Aeriene Americane dezvolta in prezent un avion capabil sa zboare cu o viteza de cinci ori mai mare decat cea a sunetului. Ne aflam intr-o perioada ciudata, in care majoritatea fortelor armate din lume dezvolta echipamente ultramoderne care le-ar putea inlocui in viitorul apropiat pe cele invechite. Armata rusa a introdus de curand tancul T-14, construit pe platforma universala ¬Armata¬, iar americanii testeaza un laser extrem de puternic care ar putea distruge tinte de la aproape doi kilometri distanta. Fortele aeriene nu au fost nici ele ignorate, scrie Playtech.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro