Sari direct la conținut

Business report: De ce nu gasim legume romanesti in magazine; Cum reusesc niste romani sa castige 100.000 de dolari pe saptamana. E ilegal!; Deficiente majore la organizatia care stabileste Euribor

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Zeci de noi modele sosesc in 2013 pe piata auto romaneasca. Importatorii promit un an cu multe prezentari de vehicule noi si face-lifturi. Skoda Octavia, Ford Fiesta, Opel Adam, Chevrolet Trax, Renault Fluence sau Dacia Logan break sunt doar cateva dintre acestea. Anul in care abia am intrat nu anunta modificari majore ale situatiei dificile in care se afla piata autoturismelor din Romania. Dupa ani buni in care vanzarile au scazut de la peste 300.000 de unitati la mai putin de 100.000, pentru ca, in 2012, sa fie depasita cu greu valoarea de 70.000 de unitati, in 2013 este de asteptat ca reculul sa continue. In ciuda acestui fapt, producatorii de vehicule incearca sa atraga cat mai multi clienti, prin lansarea unor modele noi. Din nefericire, multe dintre acestea isi vor gasi cu greu cumparatori in Romania, dat fiind faptul ca nu corespund caracteristicilor pietei. Avand in vedere ca aproape 70% dintre masinile comercializate in 2012 au avut drept clienti firmele, singurele modele care pot avea pretentii la o cota importanta de piata sunt cele care corespund cerintelor cumparatorilor de flote, anunta Capital.

De ce nu gasim legume romanesti in magazine. Legumele romanesti sunt o raritate in magazine pe timp de iarna. Cum se poate schimba aceasta situatie? Din cauza costurilor ridicate cu incalzirea serelor, legumicultorii locali se rezuma sa produca mai mult salata, rucola si plante aromatice, consumul intern de legume fiind asigurat in mare parte din import. Asa se face ca am ajuns sa cumparam rosii, castraveti sau morcovi din Turcia, Spania sau Polonia la preturi destule de „piperate” care nici nu mai mira pe nimeni. Daca ne gandim insa ca in Romania nu exista decat cateva sute de hectare de sere incalzite, pana la urma ajung sa ni se para chiar „firesti pentru aceasta perioada”, dupa cum spune Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv. „In Romania, in perioada decembrie – martie, producatorii locali nu cultiva in sere pentru ca nu-si acopera costurile. Preturile sunt firesti, noi nu putem sa facem rosii iarna, pentru ca serele sunt energofage”, declara Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv. In lipsa unor masuri sustinute de stimulare a sectorului din partea Ministerului Agriculturii in ultimii ani s-a ajuns chiar ca la nivelul intregii tarii sa nu mai existe decat 225 de hectare de sere incalzite (de aproape sapte ori mai putin fata de 1989), din care 90% apartin asociatiei Hortifruct, mai spune Tanase. El sustine ca suprafetele sunt mici si pentru ca nu au existat prea multe programe de finantare pentru acest sector. El spera insa ca situatia sa se schimbe, mai ales ca au devenit functionale masurile 121 (Modernizarea exploatatiilor agricole) si 123 (Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere) din PNDR. Trebuie insa ca micii producatori sa se asocieze, scrie agrointel.ro

Cum reusesc niste romani sa castige 100.000 de dolari pe saptamana. E ilegal! Aflat la marginea Carpatilor, in centrul Romaniei, nimeni nu banuieste secretul acestui oras ai carui locuitori conduc limuzine si castiga mai multi bani intr-o luna decat majoritatea romanilor intr-o viata. Francezii de la Le Monde a reluat subiectul hackerilor din Ramnicu Valcea si au aflat de la Mark Gitenstein, fostul ambasador american la Bucuresti, ca acestia au sustras, anul trecut, un miliard de dolari din conturi americane. Cartierul Ostroveni din Ramnicu Valcea este denumit de francezi „Centrul mondial al criminalitatii informatice”. „Masini luxoase sunt parcate in jurul blocurilor construite in anii comunismului. La volan, tineri de 20-30 de ani. Bine ati venit in Hackerville – centrul global al hackerilor, capitala pirateriei online. Cumparatori pe internet din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si, in special, America, au devenit victime ale retelei de hackeri romani”, scrie Le Monde. Cei de la Le Monde au reusit sa vorbeasca cu unul dintre hackeri care a declarat: „Este mai usor cu americanii, ei isi cumpara pana si painea online, fac totul pe internet. Pacalesc patru sau cinci utilizatori pe saptamana, ceea ca ma face, cu cateva mii sau chiar sute de mii de dolari mai bogat. Este o lume mare si este plina de prosti care ar cumpara orice de pe internet. Noi vindem produse fictive, clonam site-uri, si furam informatii de pe cardurile de credit. Folosim catari financiari, care scot banii din conturi si ii trimit prin Western Union. Ei pastreaza 30% si noi restul”. Puterea hackerilor romani consta in faptul ca, spre deosebire de cei din alte tari, lucreaza in echipa, constata Le Monde. Fenomenul a inceput in 1996 si, pana in anul 2003, cand Romania a adoptat o lege impotriva criminalitatii informatice, hackerii au operat nestingheriti, noteaza Capital.

Cererea de petrol din Europa se afla la minimul ultimilor 20 de ani si continua sa scada. Cererea de petrol din Europa, aflata deja la minimul ultimilor 20 de ani dupa cinci ani de declin, va continua sa scada, influentata de perspectivele economice nefavorabile, eficienta energetica tot mai buna si orientarea catre surse alternative de energie. Potivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie, cererea de petrol din tarile mari si dezvoltate ale Europei se va reduce in acest an, in timp ce alte regiuni, mai ales Asia, vor consemna o crestere solida, potrivit CNBC. In timp ce consumul tarilor europene membre ale Organizatiei pentru Coperare si Dezvoltare Economica va cobori cu 190.000 de barili pe zi in acest an, dupa un declin de 510.000 de barili pe zi anul trecut, Asia va inregistra un plus de peste 500.000 de barili pe zi. Orientul Mijlociu si America Latina vor avea, de asemenea, rate „decente” de crestere, potrivit AIE. Estimarile pentru Europa ar putea fi revizuite pentru a reflecta un declin mai accentuat al cererii, in timp ce pentru alte regiuni o revizuire ar fi mai probabila in sens pozitiv, informeaza Gandul.

Merck isi suspenda vinzarile de Tredaptive, un medicament impotriva colesterolului. Compania farmaceutica Merck a anuntat ca-si suspenda vanzarile de Tredaptive, un medicament impotriva colesterolului, si le cere medicilor sa renunte la prescrierea acestui medicament. Medicamentul Tredaptive este disponibil in circa 70 de tari, inclusiv in Europa. Acest medicament nu este aprobat in Statele Unite ale Americii /SUA/. In decembrie 2012, Merck anunta ca rezultatele initiale ale unui studiu aflat in ultima etapa au aratat ca includerea medicamentului Tredaptive in terapia traditionala cu statine n-a redus riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral si probleme conexe. Rezultatele au aratat, de asemenea, ca pacientii care iau medicamentul /o combinatie de doua substante active: acid nicotinic si laropiprant/ sunt mai susceptibili in a suferi unele reactii adverse grave ne-fatale, scrie Capital.

Deficiente majore la organizatia care stabileste Euribor. Asociatia Euribor-EBF, formata din bancile care contribuie la stabilirea indicatorului bancar Euribor, trebuie reformata in decurs de sase luni, au avertizat, vineri, autoritatile de reglementare a pietei financiare din UE, dupa ce au descoperit deficiente majore in functionarea acesteia. Autoritatea Bancara Europeana si autoritatea pentru piata instrumentelor financiare au fost aproape, dar nu au propus ca organizatiei Euribor-EBF sa-i fie retrase atributiile de publicare a Euribor, noteaza cotidianul american Wall Street Journal, citat de Mediafax. Au recomandat, in schimb, ca Euribor-EBF sa extinda semnificativ monitorizarea datelor transmise de bancile contributoare si a agentului care foloseste aceste date pentru calcularea Euribor, compania ThomsonReuters PLC. La fel ca in cazul indicelui omolog de pe piata bancara din Londra, Libor, reputatia Euribor a fost afectata de acuzatii ca unele banci ar fi manipulat indicatorul pentru a-si maximiza profiturile din tranzactii legate de acesta. Euribor este folosit la calcularea dobanzilor pentru imprumuturi si alte contracte financiare de mii de miliarde de euro. Cele doua autoritati de reglementare au cerut ca, pe viitor, datele transmise de banci pentru stabilirea indicatorului sa fie verificate cu tranzactii derulate de acestea. De asemenea, Euribor-EBF ar trebui sa deruleze audituri interne si externe periodice. In plus, bancile care contribuie cu date nu ar trebui sa controleze comitetul care supravegheaza Euribor, au sugerat cele doua institutii, noteazaBursa.ro

Politia Romana si-a facut polita RCA la Carpatica Asig. Inspectoratul General al Politiei Romane a atribuit societatii Carpatica Asig contractul pentru asigurarea de raspundere civila auto (RCA) a parcului auto, conform unui anunt postat pe dgmarket.ro. Contractul a fost atribuit prin negociere, Carpatica fiind societatea care a oferit cel mai mic pret din toate cele trei candidate. Astfel, Politia Romana va plati in total 147.502 lei pentru asigurarea autovehiculelor proprii, desi valoarea contractului estimat initial se ridica la 684.300 lei. Desemnarea castigatorului a fost facuta pe criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere financiar. Rezultatele CARPATICA Asig pentru primele noua luni ale lui 2012 arata ca, politele RCA au generat peste 87% din portofoliul asiguratorului (primele brute subscrise pe acest segment au fost de 180,5 milioane de lei), informeaza Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro