Sari direct la conținut

Business report: Din bancile din Moldova nu se mai fura! "Nu mai sunt bani!"; Proiecte paguboase in energie. Cazul Hidroelectrica; ANAF a anuntat rezultatul controalelor de 1 Mai. Ce amenda a dat, in medie, un inspector de la Fisc in weekend

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

ANAF a anuntat rezultatul controalelor de 1 Mai. Ce amenda a dat, in medie, un inspector de la Fisc in weekend. Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a aplicat in minivacanta de 1 mai sanctiuni de 1,96 milioane de lei, echivalentul a peste 444.000 de euro, in cele mai frecventate zone turistice. Adica fiecare din cei 605 inspectori aflati in control a dat, in medie, o amenda de 3.239 de lei. In trei zile, in minivacanta de 1 mai, 605 inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au verificat corectitudinea a 457 operatori de turism si patroni de restaurante, baruri si cluburi din zonele turistice cele mai frecventate: Baile Herculane, Baile Felix, Bran-Moeciu, Caciulata, Calimanesti, Ceahlau, Cheia, Gura Humorului, Gura Raului, Mamaia, Moinesti, Moneasa, Putna, Tasnad, Vama Veche, Zarnesti. Cele mai multe localuri verificate sunt din Constanta. Potrivit ANAF, alegerea firmelor care au fost controlate nu a fost una aleatorie, ci a fost facuta pe baza „analizei de risc, a sesizarilor primite si a informatiilor furnizate de institutii specializate”, noteaza gandul.info.

Din bancile din Moldova nu se mai fura! „Nu mai sunt bani!”. Banii furati de la cele trei banci moldovenesti nu au iesit din tara. Banii sunt in Aeroport! Investigatia companiei americane „Kroll” este „beletristica”. „Noi avem mai multa informatie!”. Din cele 13,3 miliarde de lei furate, doar 4 miliarde sunt recuperabile. „De la Banca de Economii s-a furat cu sacul… la propriu!”. „Din cele trei banci s-au furat toti banii!”, „Lichidarea celor trei banci ne-ar costa mai ieftin!”. Sunt doar cateva dintre declaratiile surprinzatoare facute joi, in Parlamentul de la Chisinau, de catre premierul Chiril Gaburici, procurorul general, Corneliu Gurin, seful Centrului National Anticoruptie (CNA), Viorel Chetraru si de catre guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, relateaza Capital.ro.

Cine mai vrea sa cumpere Oltchim! Trei companii ar fi interesate de privatizarea combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea. Doua sunt din China si una din Europa, a declarat vineri, ministrul Economiei, Florin Tudose, prezent la semnarea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Dimitrie Leonida, informeaza Agerpres. „Privatizarea (companiei Oltchim – n.r.) este pe drum. Avem trei oferte de cumparare a Oltchim-ului asa cum este el acum. Nu am vorbit de bucati si asa de mai departe. Ieri si azi reprezentantii unui consortiu chinezesc sunt la Oltchim. Cand avem scrisorile clare de intentie, urmatoarea etapa este vanzarea”, a precizat ministrul Economiei. Pretul minim de pornire a negocierii in procedeul de selectie a ofertei castigatoare in vederea achizitiei partilor sociale ale Oltchim este de 307 milioane euro, se mentioneaza in document, scrie EVZ.ro.

China va majora taxa pe tigari la 11% pentru a descuraja consumul. China va majora acciza la tigari de la 5% la 11%, masura fiind menita sa descurajeze consumul, a anuntat vineri Ministerul de Finante de la Beijing. Fiecare tigara va fi taxata cu inca 0,005 yuani incepand cu 10 mai, a anuntat Ministerul de Finante. Astfel, anul acesta vor creste sumele colectate la buget cu inca 20 miliarde de yuani (3,2 miliarde de dolari), a declarat o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul Anual in China se inregistreaza 3,07 milioane de noi cazuri de cancer si se estimeaza ca exista aproximativ 300 milioane de fumatori, informeaza economica.net.

Taxa pe tranzactiile financiare nu va fi introdusa in Europa inainte de 2017. Ministrul austriac de Finante, Joerg Schelling, a apreciat vineri ca Europa va putea introduce o taxa pe tranzactiile financiare abia in 2017, si nu in 2016 cum se preconiza anterior, transmite Reuters. In luna mai a anului trecut, un numar de 11 state din Uniunea Europeana, in frunte cu Austria, au convenit sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare de la 1 ianuarie 2016. Printre cele 11 tari care doresc introducerea taxei pe tranzactiile financiare se numara Germania, Franta, Italia si Spania dar nu si Marea Britanie, tara care gazduieste cea mai mare piata financiara din Europa. Insa in ultima vreme discutiile pentru introducerea acestei taxe s-au blocat in jurul aspectelor referitoare la modul cum va fi aplicata taxa si daca sa fie incluse si derivativele. In plus, alte tari au incercat sa obtina scutiri pentru a-si proteja institutiile financiare, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la introducerea acestei taxe, relateaza Bursa.ro.

Proiecte paguboase in energie. Cazul Hidroelectrica. Zeci de contracte ale c aror preturi au crescut de patru ori dupa inceperea lucrarilor au impins aproape de faliment marile companii energetice din Romania. Un exemplu este Hidroelectrica. A pierdut sute de milioane de euro in contracte de reparatii – unele inutile, iar altele prost facute. Din 1997 statul a inceput retehnologizarea hidrocentralei de la Portile de Fier si a altor cinci, situate pe Oltul inferior. Pana acum s-au cheltuit 1,1 miliarde de euro si au fost innoite instalatiile pentru doar o treime din capacitatea totala de productie a energiei electrice. O afacere din care au avut de castigat in principal trei companii straine, potrivit administratorului Hidroelectrica. Prin incredintare directa si fara licitatie, statul a pierdut in cativa ani peste 400 de milioane de euro din aceste retehnologizari cu probleme. Iar exemplele sunt de ordinul fantasticului, informeaza digi24.ro.

5 sfaturi pentru un test drive edificator. Cu Programul Rabla in plin avant, probabil ca abia asteptati sa va cumparati propria masina. Iata care sunt cele mai importante cinci sfaturi pentru un test drive edificator. Test Drive: Programeaza intalnirile. Ai facut suficienta cercetare pe internet si printre prieteni, acum e timpul sa trecem la actiune. Alege o lista scurta cu trei modele care ar putea fi potentiela masini de vis si programeaza cate un test drive la dealerii din apropiere. De preferat, programarile sa fie la intervale de 2-3 ore, pentru a avea timp suficient la dispozitie, dar in aceeasi zi, pentru impresii proaspete. Test drive: Pregatirea bagajelor. Nu, nu pleci in concediu, dar cu masina pe care o vei cumpara vei face asta frecvent. Asa ca e bine sa pregatesti cu o seara inainte toate bagajele pe care le folosesti frecvent in concediu. Daca ai copii, adu cu tine la test drive scaunele de masina, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro