Business report: Dobanda bancii si comisionul de risc, desfiintate de o decizie a Curtii de Justitie a UE; Orasul din Romania care starneste invidia in privinta locurilor de munca pentru tineri si a PIB-ului pe cap de locuitor; Capcana costurilor mari la creditele mici
Dobanda bancii si comisionul de risc, desfiintate de o decizie a Curtii de Justitie a UE. Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat, joi, intr-o cauza foarte importanta pentru procesele dintre clienti si banci pe clauzele abuzive din contractele de credit. Decizia CJUE inclina balanta in favoarea consumatorilor care au fost afectati de formularile ambigue ale bancilor privind calculul dobanzilor, iar comisionul de risc este, practic, desfiintat. Dupa doi ani de la inregistrare, CJUE a dat joi solutia in cauza C-143/13, rapsunzand astfel intrebarilor preliminare trimise de Tribunalul Specializat Cluj intr-un litigiu dintre Volksbank Romania si doi clienti ai bancii, anunta Capital.
Disciplinele la care ne-a declarat corijenti Comisia Europeana: Nota 2 la programul de asistenta financiara. Comisia Europeana (CE) a decis sa demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania, tara identificata inca din luna noiembrie 2014 ca inregistreaza dezechilibre economice, a anuntat saptamana trecuta Comisia Europeana. Explicatiile pentru „picarea examenului” dat in fata Comisiei sunt prezentate in cele ce urmeaza, cu observatia ca nu am reusit sa obtinem decat o singura nota de trecere din cele opt posibile. 1.Romania nu a facut nici un progres (no progress) in ceea ce priveste recomandarea specifica de tara (prescurtat CSR) nr.1 a CE. Acest fapt exclude din start o evaluare de conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere (Stability and Growth Pact in lb. engleza). O analiza Curs de guvernare.
Orasul din Romania care starneste invidia in privinta locurilor de munca pentru tineri si a PIB-ului pe cap de locuitor. Orasul Cluj-Napoca s-a bucurat de o evolutie economica foarte buna in ultimul deceniu. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut semnificativ, in medie, cu 4,1% pe an, un ritm superior celui inregistrat la nivelul intregii tari. Populatia Europei migreaza catre nord-vest. Produsul Intern Brut (PIB) al statelor de la periferia estica pare sa creasca semnificativ, in timp ce populatia din mediul rural si cea din orasele mici se muta in marile aglomeratii urbane, noteaza Business Insider, citat de Gandul.
Capcana costurilor mari la creditele mici. In ciuda proastei reputatii de creditori scumpi, pe segmentul lor de clienti societatile specilizate in credite de consum rapide si de valori mici ofera conditii de pret si eligibilitate considerabil mai bune decat bancile. Pentru sute de mii de romani, imprumuturile oferite de societatile nonbancare reprezinta o optiune nu doar mai accesibila, ci si mai ieftina decat creditele de nevoi personale din portofoliile bancilor. Desi pare greu de crezut, pe piata bancara mai exista inca Dobanzi Anuale Efective care ajung si la peste 150% si nu vorbim despre banci mici, ci despre institutii de credit de dimensiuni semnificative. Aceste costuri sunt atinse, insa, doar in cazul imprumuturilor de valori mici contractate pe perioade scurte adica tocmai „specialitatea” majoritatii IFN-urilor din Romania. Integral in Capital.
Lupta pentru succesiune la SIF Banat-Crisana. Punctul fierbinte al pietei de capital este, timp de doua zile, Aradul, unde se tin alegerile pentru patru locuri in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana. Lista de 21 de candidati a aratat un interes fantastic pentru conducerea unei companii, care a fost lovita, la finalul anului trecut, de scandalul arestarii sefilor Dragos Bilteanu si Najib Lakis, acuzati de delapidare si manipularea pietei de capital. Tensiunea este la cote maxime, calculele sunt facute si desfacute, voturile se muta si pe ultima suta de metri, iar candidatii se lupta cu toate armele, folosindu-se inclusiv de campania negativa la adresa adversarilor, scrie Bursa.
Castiguri de zece ori mai mari la bursa decat la banca. In contextul dobanzilor reduse la depozitele bancare, bursa si fondurile mutuale sunt doua alternative atractive pentru romanii care vor sa-si inmulteasca economiile. Dobanzile tot mai mici la depozitele bancare nu-i mai atrag pe romani, bonificatiile la o luna situandu- se intre 0,55% pe an si cel mult 3,4% pe an, conform datelor Conso.ro. De exemplu, un depozit de 500 lei pe trei luni, care are o dobanda de 1,25% pe an, aduce o dobanda dupa impozitare de 1,31 lei, ce nu acopera nici macar comisionul minim de retragere numerar, care este de 2,5 lei. Nici randamentele mai mari nu ofera perspectiva unui castig interesant, luand in calcul si comisioanele de administrare si deschidere cont, aflam din EVZ.
Cine vrea masina noua in acest an poate primi 9.500 de lei de la stat. Ce autoturism sa alegi. Romanii care doresc sa-si cumpere in acest an un autoturism nou prin programul national de stimulare a innoirii parcului auto pot primi de la stat mai multi bani decat anul trecut, daca aleg o masina foarte putin poluanta, potrivit noilor reglementari. In acest an, programul Rabla, prin care se poate cumpara o masina noua in schimbul predarii la casat a unui autoturism vechi, presupune acordarea a doua tipuri de facilitati: prima de casare de 6.500 de lei, la fel ca anul trecut, dar si un eco-bonus de 1.500 de lei, de trei ori mai mare decat cel de anul trecut. Un alt avantaj, pentru 2015, este ca, in functie de masina aleasa, se pot primi doua astfel de ecobonusuri, anunta Economica.net.
Gratis daca nu primim bon fiscal! Afisul de atentionare este inca o necunoscuta pentru comercianti. Cati romani cer bonul fiscal cand cumpara un produs. La 1 martie, prima zi in care magazinele si restaurantele au trebuit sa afiseze avertismentul potrivit caruia clientii pot primi marfa gratis daca nu li se da bon fiscal, doar cateva unitati au postat anuntul. Comerciantii, pasibili de amenda din aceasta cauza, spun ca oricum clientii nu pot pleca fara sa plateasca, pentru ca banii sunt dati inaintea eliberarii bonului. O miniancheta realizata de Adevarul in magazine si restaurante arata ca foarte putini comercianti s-au conformat acestei prevederi si stiu despre ce este vorba, restul fiind pasibili de amenda.