Sari direct la conținut

Business Report: Document oficial al Guvernului: Absorbtie zero a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020; Productia europeana la culturile de iarna este peste media ultimilor cinci ani; Cat se munceste in fiecare stat al UE doar pentru plata taxelor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Document oficial al Guvernului: Absorbtie zero a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020. Un memorandum discutat in sedinta de Guvern de ieri arata ca absorbtia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. In acest memorandum Executivul isi asuma niste previziuni de plati pe care sa le trimita spre decontare Comisiei Europene in acest an. Este o procedura pe care oficialii CE o cer tuturor statelor membre pentru a-si calibra bugetul in funcsie de nevoile fiecarui stat. Romania a pierdut startul la absorbtia fondurilor europene. Primul avertisment l-a facut Corina Cretu, comisar european pentru Dezvoltare Regionala in luna mai. „Suntem in programul 2014-2020 si avem 0% absorbtie pentru acest exercitiu bugetar. In opinia noastra, a Comisiei Europene, credem ca deja vremea dezbaterilor ar fi trebuit sa treaca si sa trecem la implementarea proiectelor. Romania se afla deja intr-o mare intarziere, absorbtia in actualul cadru financiar este minima, iar numarul de proiecte noi si al operatiunilor aprobate este mult prea mic. Stim cu totii cata nevoie avem de autostrazi, de cai ferate moderne, de spitale noi. Si trebuie sa recunoastem ca, din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene, lucrurile nu merg cum trebuie. Ritmul dezvoltarii de proiecte si al absorbtiei fondurilor trebuie accelerat”, declara, in urma cu doua luni Corina Cretu. Astazi, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, scrieCapital.ro.

Productia europeana la culturile de iarna este peste media ultimilor cinci ani. Romania bate recordul la sapte culturi. Romania ar putea avea anul acesta productii la hectar peste media ultimilor cinci ani la sapte dintre cele mai importante culturi agricole de iarna, indica ultima prognoza a Comisiei Europene. Fermierii care au cultivat rapita, floarea soarelui si orz vor avea cele mai mari castiguri, productia fiind cu pana la 19% mai mare fata de media ultimilor cinci ani. Chiar daca acum in unele zone ale tarii s-a instalat seceta, culturile agricole de iarna din Romania au beneficiat de cele mai bune conditii meterologice, arata prognoza din iulie realizata de Comisia Europeana. Potrivit documentului citat, in Romania si Bulgaria – unde a fost cea mai propice vreme pentru agricultura – productiile medii la hectar vor ajunge la niveluri record daca ne raportam la media ultimilor cinci ani. „Conditiile meteo au fost favorabile in mod particular in Bulgaria si Romania, unde prognoza pentru culturile de iarna indica atingerea unui nou record al randamentelor. Acestea vor fi mari si in insula Iberica si Ungaria, in timp ce in celelalte state UE productiile se apropie de media ultimilor cinci ani. Exceptie fac Polonia, Grecia si Cipru unde prognoza este defavorabila, cu productii medii sub media ultimilor cinci ani”, se specifica in raportul Comisiei Europene, anuntaEconomica.net.

„Ziua eliberarii de taxe”: Cat se munceste in fiecare stat al UE doar pentru plata taxelor. Dupa cinci ani consecutivi in care a fost statul cu cele mai mari taxe pe munca din Europa, Belgia a predat acest titlu Frantei. Ultimul studiu al Institutului Economic Molinari, citat de Politico, arata ca Belgia taxeaza acum munca cu al doilea cel mai mare procent din Europa, dupa ce premierul belgian Charles Michel a redus nivelul taxelor pe munca de la 59.47% la 56.9%. Aceasta masura devanseaza pentru belgieni cu noua zile data asa-numitei „Zile a eliberarii de taxe”, care potrivit studiului este acum 27 iulie 2016. „Ziua eliberarii de taxe” este calculata de Institutul Molinari ca fiind data la care, teoretic, un angajat nu mai munceste pentru a acoperi nivelul taxelor datorate statului si incepe sa pastreze pentru propriul beneficiu toate castigurile, informeazaCursdeguvernare.ro.

Renault Clio facelift – Modificari minore si un nou nivel de echipare. Renault a publicat primele imagini si detalii oficiale cu faceliftul operat pe Clio. Modelul producatorului francez se afla de ceva vreme pe piata, iar o serie de modificari erau necesare. Din pacate, Renault nu a optat pentru imbunatatiri majore, insa a ales sa ofere un nou nivel de echipare. Noul Renault Clio facelift integreaza o grila frontala usor modificata, lumini de zi cu LED cu o forma noua, un spoiler spate imbunatatit si o gama ceva mai larga pentru culorile caroseriei (Intense Red, Titanium Grey, Pearlescent White si Iron Blue). La interior, Renault Clio facelift promite materiale mai bune, insertii cromate, plus sistemul de infotainment R&Go. Daca alegi un nivel de echipare superior, vei primi sistemul Media Nav Evolution si R-Link. Partea audio va fi asigurata de un sistem audio Bose, scrieAuto-Bild.ro.

Sase ani si 38 milioane euro pentru 8,7 km din Autostrada Transilvania. Au trecut aproape sase ani de la ultima inaugurare a unui tronson de sosea la patru benzi din Autostrada Transilvania. Acum, firma detinuta de Dorin Umbrarescu, Spedition UMB, „pregateste terenul” pentru o noua taiere de panglica chiar in perioada alegerilor parlamentare. De aceasta data, unul dintre cunoscutii regi ai asfaltului, Dorinel Umbrarescu a primit circa 171 milioane de lei (38 milioane de euro) pentru 8,7 km de autostrada, intre Gilau si Mihaiesti, realizati in mai bine de doi ani, cu o medie de putin peste patru km de autostrada/an. Pastrand acelasi ritm de executare al lucrarilor, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania ar finaliza Autostrada Transilvania in aproximativ 90 de ani. Ultima factura decontata de CNADNR pentru cei 8,7 km de autostrada este in valoare de 11,7 milioane lei. Spedition UMB, in cursul acestui an, a mai decontat doua facturi in valoare totala de aproximativ 171 milioane lei. Anul trecut, firma administrata de Dorinel Umbrarescu a decontat inca doua facturi, in valoare de circa 90 milioane lei, anuntaCapital.ro.

Lista sporurilor de la stat. Prime de sarbatori si spor de izolare la RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati. Fiecare salariat al Regiei Autonome Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati primeste in total anual 1.950 lei brut sub forma de prime de Pasti, Craciun, Ziua Marinei. Peste 30% dintre salariatii Regiei Autonome iau spor de izolare, cuprins intre 100 lei – 400 lei lunar per beneficiar. Cele mai mari sporuri acordate angajatilor, dupa ponderea lor in salariul de baza sunt cele pentru lucru cu fonduri externe, pentru complexitatea muncii, spor pentru ore de noapte, spor pentru coordonare si administrare nava, dar si batranul spor de vechime, informeazaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro