Business Report: EnergoNuclear – un milion de euro pe an pentru 25 de angajati; Patronul Astra Asigurari a facut un profit de 1,8 milioane de lei cu hotelul InterContinental; Statul poate prelua acum administrarea Hidroelectrica
EnergoNuclear: un milion de euro pe an pentru 25 de angajati, care „pregatesc” de trei ani venirea chinezilor la Cernavoda. Compania de stat EnergoNuclear are 25 de angajati, care cheltuiesc anual 4,3 milioane de lei (1 milion de euro) pe salarii, o medie impresionanta de 180.000 de lei (40.000 de euro) pe fiecare salariat, adica putin peste 13.000 de lei (3.000 de euro) pe luna, potrivit raportului comun al administratorilor si auditorilor, din 2014. Circa 2 milioane de lei (450.000 de euro) din bugetul de cheltuieli de personal de 4,3 milioane de lei revin la doar trei directori: directorul general, Teodor Chirica, fost director general Nuclearelectrica, directorul economic/contabilul sef, Ecaterina Nitu si directorul tehnic, Mircea Gheorghe, fost inginer-sef la Unitatea 2 de la Cernavoda. Acestia castiga, anual, in ordine, 255.000 de lei (20.000 de lei lunar), 223.000 de lei (19.000 de lei lunar) si 278.000 de lei (22.000 de lei lunar). Inca 2,5 milioane de lei se impart la restul de 22 de salariati, circa 110.000 de lei pentru fiecare, scrieEconomica.net.
Exista viata si dincolo de Dacia. Dominat economic de uzinele de la Mioveni si de partenerii lor, Argesul incearca sa fie competitiv si in alte domenii. Si, in unele cazuri, chiar reuseste. Cand aud de Arges, cei mai multi romani se gandesc la Dacia si la industria de componente auto construita in jurul colosului francezo-roman. Dincolo de producatorii de masini si subansamble (care ocupa primele cinci locuri in topul angajatorilor din regiune si patru din primele cinci pozitii in clasamentul realizat pe baza cifrelor de afaceri pe 2014 si despre care puteti citi in paginile anterioare), judetul din nordul Munteniei gazduieste numeroase alte companii prospere din domenii care de care mai diverse. Cu o cifra de afaceri de aproape 1,5 miliarde de lei anul trecut, Fildas Trading, parte a grupului farmaceutic Fildas-Catena, se situeaza pe a doua pozitie in topul firmelor argesene. „Cel mai important capital al firmei este increderea”, spunea despre Fildas Trading Anca Vlad, fondatoarea si presedintele grupului, anuntaCapital.ro.
Statul poate prelua acum administrarea Hidroelectrica. Actionarii Hidroelectrica SA, companie aflata in insolventa, pot solicita acum judecatorului sindic acordarea dreptului de administrare a societatii, arata in raportul de activitate din luna iunie, fostul administrator special, Gabriel Dumitrascu. Domnia sa spune, in raportul mentionat, ca, in data de 20 iunie 2015, a fost achitata ultima transa din cele 24 aferente masei credale, Hidroelectrica fiind singura societate in insolventa din tara care si-a platit datoriile la valoarea nominala. „Hidroelectrica a achitat 3,817 miliarde lei din totalul celor 4,313 miliarde lei inscrise la masa credala, suma de 496 milioane lei ramasa in continuare de achitat fiind reprezentata de rate aferente creditelor si liniilor de credit ce au scadenta pana in 15 septembrie 2021”, a notat domnia sa in raport, unde a amintit ca Hidroelectrica a inregistrat, pe primele sase luni ale anului 2015, un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, informeazaBursa.ro.
IAPC – imaginea europeana a evolutiei preturilor in Romania. 8 observatii pe 10 ani. Scaderea generala a preturilor din Romania, consemnata de statistica oficiala in acest an, este concentrata pe numai trei segmente de consum: alimente si bauturi nealcoolice, sanatate si comunicatii. Celelalte noua sectoare din partea de consum a populatiei, incluse in calculul inflatiei dupa model armonizat la nivel european, au inregistrat cresteri. Aceste cresteri de preturi si tarife s-au situat intre numai 0,03% la hoteluri si restaurante si 3,61% la intretinere, apa, electricitate, gaz natural si alti combustibili. Imaginea astfel obtinuta asupra majorarilor de preturi din Romania este net diferita de cea oferita prin intermediul clasicului indice al preturilor de consum, care ofera doar o imagine destul de neclara, pe trei categorii mari de produse si servicii, scrieCursdeguvernare.ro.
Volkswagen Touran R-Line – Poze si detalii oficiale. Volkswagen a publicat primele imagini si detalii cu versiunea R-Line a lui Touran. Desi avem in fata un monovolum dedicat familiilor numeroase, producatorul german aduce in prim-plan si latura usor sportiva a lui Touran. Din punct de vedere estetic, Touran R-Line se prezinta la linia de start cu spoilere usor modificate, cu insertii noi si cu jante de 17 sau 18 inchi. La interior, Volkswagen Touran R-Line primeste o tapiterie botezata Race care este completata de un plafon de culoarea neagra si de o serie de insertii in aceeasi nuanta. Volanul sport, pragurile cu insertii din aluminiu si covorasele speciale completeaza tabloul descris de Touran R-Line. In Germania, pretul pentru intreg pachetul R-Line este de 2.155 de euro, insa clientii pot opta si pentru aplicarea kit-ului exterior, caz in care suma scade pana la 760 de euro, anuntaAuto-Bild.ro.
Patronul Astra Asigurari a facut un profit de 1,8 milioane de lei cu hotelul InterContinental din Bucuresti. Compania Hoteliera Intercontinental Romania (RCHI) a obtinut un profit net de 1,85 milioane de lei, in prima jumatate a acestui an, cu 20% mai mare fata de cel din aceeasi perioada a a anului 2014. Compania este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, care este si patronul Astra Asigurari, recent declarata in faliment de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Dan Adamescu detine 32% din actiunile RCHI prin intermediul Astra Asigurari si Nova Group Investments. Alte 32% din actiuni sunt detinute de o firma offshore, Mountbay Limited, inregistrata in Cipru. RCHI a avut afaceri de peste 23 de milioane de lei in primul semestru din 2015, cu cateva sute de mii de lei mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, informeazaEconomica.net.
BP va plati 20,8 miliarde de dolari pentru „mareea neagra” din 2010. Valoarea intelegerii dintre grupul petrolier BP si Guvernul american pentru inchiderea proceselor civile legate de mareea neagra din anul 2010 din Golful Mexic a fost majorata pana la 20,8 miliarde de dolari, a anuntat luni Ministerul american al Justitiei, informeaza Reuters. Este vorba de o suma cu aproape doua miliarde de dolari mai mare decat suma initiala anuntata la inceputul lunii iulie, cand BP a acceptat sa plateasca 18,7 miliarde de dolari pentru inchiderea proceselor civile legate de mareea neagra din anul 2010 din Golful Mexic. Potrivit Ministerului american al Justitiei, aceasta este cea mai mare intelegere convenita vreodata cu o singura entitate in istoria SUA. „BP a primit pedepsa pe care o merita, oferind in acelasi timp compensatii pentru pagubele produse mediului si economiei din regiunea Golfului”, a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch, scrieCapital.ro.