Business Report: Facebook a atras o noua finantare, de 500 de milioane de dolari. Ce va face cu banii?; Cat mai creste mallul pretul locuintei; Cum devin mai "inteligente" exporturile Romaniei
Cat mai creste mallul pretul locuintei. Daca in anii de boom doar zvonul construirii unui mall crestea preturile apartamentelor din zona, acum proprietarii asteapta finalizarea centrului comercial. Chiar si dupa doi ani de criza, locuintele situate in proximitatea centrelor comerciale costa cu 5%- 50% mai mult decat pretul mediu de pe piata. Mai cumpara cineva? In epoca de aur a pietei romanesti de real estate (anii 2005 – 2008), era suficient sa se anunte constructia unui centru comercial intr-o anumita zona pentru ca preturile locuintelor din imediata proximitate sa explodeze. Pretentiile proprietarilor unor asemenea locuinte sunt inca crescute fata de pretul mediu al orasului. „Locatia, indiferent de perioada, ramane unul dintre cele mai importante criterii care stau la baza pretului unei oferte pe segmentul rezidential”, declara Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro, citat de Adevarul.
Cum devin mai „inteligente” exporturile Romaniei. Bilantul anului 2010 arata bine nu doar din punct de vedere al valorii produselor exportate, ci al cresterii ponderii electronicelor, autoturismelor si alimentelor in total exporturi. Exporturile au inflorit anul trecut, depasind cu 2 miliarde de euro valoarea din 2008 si cu 25% pe cea din 2009, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Exporturile in anul 2010 au fost cheia relansarii productiei industriale, ne-a declarat Cezar Mereuta, presedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME). „Pe opt luni ale anului 2010, rata de crestere a exporturilor a fost de 25,3%”, ne-a spus el, potrivit EVZ.
Facebook a atras o noua finantare, de 500 de milioane de dolari. Ce va face cu banii? Mark Zuckerberg si compania au reusit pana acum sa atraga cinci runde de finantari in valoare totala de 800 de milioane de dolari. La acestea se adauga cea anuntata in noul an, prin care Facebook a obtinut 450 de milioane de dolari de la Goldman Sachs si 50 de milioane de la fondul de investitii rus Digital Sky Technologies, anunta Mashable. Prin urmare, valoarea totala a finantarilor atrase pana acum se ridica la 1,3 miliarde de dolari iar valoarea totala a companiei a ajuns la 50 de miliarde de dolari. Daca banca de investitii Goldman Sachs se afla la prima finantare a Facebook, fondul rus de investitii e la a doua runda, dupa ce a mai bagat 200 de milioane de dolari la vremea cand reteaua era evaluata la 10 miliarde. Banii atrasi de reteaua de socializare i-au dublat, practic, valoarea in doar patru luni. In septembrie Facebook era evaluat intre 23 si 33 de miliarde de dolari, iar in noiembrie, la 41 miliarde de dolari, informeaza Business Cover.
Cat de mare este taxa de poluare platita de la 1 ianuarie pentru cele mai vandute masini noi. Cele mai economice automobile noi vor plati o taxa de poluare in valoare de 50 de euro de la 1 ianuarie, in timp ce valoarea acesteia urca pana la aproape 1.900 de euro pentru masinile cu motoare de peste 4,0 litri, cum este cazul limuzinelor Audi A8 sau Mercedes-Benz S-Klasse. Cea mai mica taxa de poluare din topul celor mai bine vandute masini de pe piata locala porneste de la aproximativ 70 de euro, potrivit datelor Ministerului Mediului si este valabila pentru motoarele de 1,2 litri care se regasesc pe modele precum Dacia Logan, Volkswagen Polo sau Renault Symbol. Din topul celor mai bine vandute masini de import, cele mai mari taxe sunt platite de modelele cu motoare de 1,6 litri, cum ar fi Ford Focus sau Skoda Octavia, in aceste cazuri valoarea taxei urcand la aproape 330 de euro. Procedura de plata a taxei de poluare va fi aceeasi ca si pana acum, potrivit oficialilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Acestia au subliniat ca noul calculator al taxei disponibil pe site-ul ANAF va fi disponibil in prima parte a acestei saptamani, in timp ce la administratiile fiscale se pot incasa deja banii pentru noua taxa de poluare, potrivit Ziarul Financiar.
In ce orase romanesti vor exploda hipermarketurile. Urmatorul deceniu are semne bune pentru investitorii care vor sa isi extinda afacerile in Romania. Capitala si vestul tarii se numara printre regiunile europene care vor cunoaste cea mai rapida evolutie a vanzarilor de bunuri Regiunile din jurul unor orase precum Pitesti, Timisoara sau Bucuresti sunt pe lista „punctelor fierbinti” ale Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste avansul, pe termen lung, al vanzarilor retailerilor. Acestea vor creste cu circa 60% in regiunile mentionate, conform unei prognoze pentru perioada 2010-2020, realizata de Oxford Economics si compania de consultanta imobiliara, King Sturge. Tot majorari impresionante ale vanzarilor, de 50%, vor fi consemnate si in zonele din proximitatea Iasiului, Clujului si Brasovului, potrivit Gandul.
Solutia banilor multi si ieftini este riscanta. Teoretic, tinta de inflatie anuntata de banca centrala este asumata in fiecare an nu doar de BNR, ci si de Guvern, in conditiile in care politica fiscala afecteaza, alaturi de cea monetara, evolutia preturilor. Practic, insa, chiar si Mugur Isarescu cu greu mai poate reusi sa creada in atingerea tintei, in timp ce politicienii par sa faca totul pentru ca planul sa esueze. Tinta de inflatie a fost ratata in fiecare an dupa 2006, dar niciodata atat de spectaculos ca in 2010, anul in care taxa pe valoarea adaugata a crescut cu 5 puncte procentuale. In noiembrie, BNR previziona pentru finele anului un nivel al indicelui preturilor de consum de 8,2%, cu mult in afara intervalului de variatie, de un punct procentual, din jurul optimistei tinte de 3,5%. Pentru 2011, tinta este si mai ambitioasa, de 3%, dar nici BNR nu crede ca inflatia va cobori mai jos de 4% in primele trei trimestre, sperand sa ajunga abia la finele anului la 3,4%, scrie Capital.
Marinel Burduja, Raiffeisen Bank: „Nu vad crestere economica in 2011”. Instabilitatea politica, lipsa de viziune si gestionarea ineficienta a banilor publici ne afunda in criza si anul acesta, este de parere Marinel Burduja, prim-vicepresedintele si seful diviziei corporate al Raiffeisen Bank. „Sunt putini care stiu sa spuna ce planuri au pentru tara in 2011. Un stat serios are planuri de dezvoltare pe 15-20 de ani. Nu vad crestere economica nici in 2011”, ne-a declarat domnia sa. Desi exporturile – care ar putea sustine relansarea economica – au crescut, reprezentantul Raiffeisen este de parere ca noi nu suntem un exportator in adevaratul sens al cuvantului: „Exportam, de fapt, produse cu un grad minor de componenta locala. Dacia, de pilda, este un produs al Renault, al industriei de autoturisme din Franta. In Romania este doar o linie de fabricatie, mentioneaza Bursa.
Inmatricularile Dacia in Spania au crescut cu 145% in 2010. Inmatricularile sub marca Dacia in Spania au crescut cu 145% anul trecut, de la 8.725 de autoturisme in 2009 la 21.392, pe o piata in urcare cu numai 3,1%, la 985.208 unitati, a anuntat, luni, asociatia spaniola a importatorilor auto, ANIACAM. O crestere mai mare ca Dacia a avut anul trecut doar Buick, cu un avans de 150%, de la doua unitati inmatriculate in 2009 la cinci anul trecut. Dacia a consemnat o crestere de peste doua ori a cotei de piata, de la 0,91% la 2,17%, si s-a plasat pe locul al 16-lea in topul celor mai bine vandute marci. Lider a fost anul trecut Seat, cu 89.423 de masini inmatriculate, relateaza Gandul.
Incarcatorul unic pentru mobile este gata. Organismele europene de standardizare CEN-CENELEC si ETSI au anuntat ca au finalizat standardul pentru un incarcator unic, iar primele astfel de incarcatoare vor fi lansate in cateva luni. Telefoanele mobile care vor fi comercializate in Uniunea Europeana vor functiona cu acelasi tip de incarcator.Comisia Europeana a luat aceasta decizie in anul 2009, iar acestui proiect s-au alaturat companiile Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL), Texas Instruments si Atmel, scrie Capital.
13.000 de joburi pentru romani in strainatate in 2011. Aproape 13.000 de joburi in strainatate sunt disponibile in prezent pe platforma de recrutare Tjobs, care reuneste ofertele de locuri de munca in strainatate a peste 560 de agentii de recrutare, in timp ce angajatorii locali au anuntat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca numai 4.800 de joburi in primele zile ale acestui an, adica o oferta de aproape trei ori mai mica. Ana M., 24 de ani, studenta in ultimul an la Facultatea de Medicina, vrea sa-si faca rezidentiatul in Germania, unde salariul unui medic rezident este de 2.000 de euro, fata de cei aproape 170 de euro pe care ii primeste un medic rezident in Romania, anunta Ziarul Financiar.