Business Report: Firma care a cumparat "Cupru Min" a fost categoric eligibila; Mostenitorii Aldis, intre executari silite si probleme bancare; Nemtii au descoperit un nou paradis al afacerilor; Secretele celor mai fine bauturi. Ce trebuie sa stii cand cumperi o sticla de cognac sau scotch; Visul Gazprom: Oltchim si Arpechim, la pachet
Firma care a cumparat „Cupru Min” a fost categoric eligibila. „Roman Copper”, compania canadiana care a cumparat „Cupru Min”, a fost categoric eligibila, ne-a declarat ministrul economiei Lucian Bode, in cadrul unui interviu, adaugand: „Eligibilitatea a fost verificata de comisia de licitatie. Obligatia comisiei a fost aceea de a verifica eligibilitatea companiilor, inainte de inceperea procesului de licitatie cu strigare. Trei s-au verificat, una nu. Cea declarata castigatoare a fost categoric eligibila, in acest proces. Nu se joaca nimeni la un asemenea nivel”. Intrebat de ziarul BURSA daca societatea de stat „Cupru Min” nu ar fi putut fi vanduta prin bursa, ministrul de resort a precizat: „Sunt anumite modalitati de a privatiza o companie. Am spus, la un moment dat, ca as fi un sustinator al parteneriatului public-privat. Insa, daca vorbim de un calendar demarat, este greu sa blocam anumite procese. Unii ar gasi justificari pentru un astfel de blocaj, dar Roma-nia nu-si permite sa nu fie coerenta in actiunile pe care le face; in primul rand ca semnal, atat pentru mediul intern, cat si pentru cel international”, scrie Bursa.ro.
Miza Bursei de energie: Piata angro, sau a miliardelor de euro. Dezbaterea Energy-Center pe marginea existentei a doua burse de energie in Romania poate parea fara obiect, atata vreme cat in noul proiect al Legii energiei a fost introdusa (articolul 17) mentiunea ca ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) va acorda o singura licenta, pentru un singur operator al pietei de energie electrica. Or, acest operator exista deja din anul 2000 si se numeste OPCOM, Operatorul Pietei de energie electrica. Nu intamplator, reprezentantii Bursei Romane de Marfuri, care au depus documentatia pentru a obtine licenta pentru tranzactiile bursiere cu energie electrica, au anuntat ca vor contesta in instanta aceasta prevedere. Cum proiectul Legii energiei electrice se afla inca in dezbatere publica, iar apoi va intra in dezbaterea Parlamentului, nu trebuie sa ne grabim cu concluziile, anunta Energy-Center.ro.
Mostenitorii Aldis, intre executari silite si probleme bancare. O ferma vanduta a stins un credit. Somatii de plata si bilete la ordin neincasate de peste doua milioane de euro. Brandul si 98,97% din actiuni puse garantii pentru un credit BCR. Toate imobilele si utilajele gajate la banci sau cu leasingul nefinalizat. Dupa decesul proprietarului George Naghi, lipsa cash-ului a facut ravagii in curtea celui de-al doilea producator national de mezeluri din Romania, potrivit datelor financiare la noua luni din 2011. La conducerea Aldis au ramas acum Alina Naghi, pe numele din buletin Constanta Naghi, impreuna cu fiica si ginerele, care au participat la coordonarea activitatii societatii si inainte de disparitia lui George Naghi. Criza a inceput in 2008. Anul urmator a fost un declin abrupt pentru toata piata, dar cifrele pe 2010 arata ca George Naghi reusise sa revigoreze afacerile Aldis prin lansarea unor branduri low cost, informeaza Capital.ro.
Nemtii au descoperit un nou paradis al afacerilor. Antreprenorii germani au descoperit un nou paradis. Africa, ultimul spatiu cu potential de crestere economica din lume, inseamna nu numai exotica si frumoasa Africa de Sud, ci si Ghana, Botswana sau Tanzania. Specialistii Bancii Mondiale estimeaza ca, anul acesta, economia continentului negru va inregistra un plus de peste 5%. Coruptie, criminalitate, legislatie incalcita. Pentru multi antreprenori occidentali, Africa e o lume pierduta. Cu toate acestea, continentul cu o populatie de peste un miliard de locuitori are destule de oferit. Mai mult, intr-o buna zi, Africa ar putea deveni o piata uriasam, scrie Deutsche Welle. „Exista multe deficite. Dar acolo unde sunt deficite multe e si cerere mare”, sustine Ababacar Seck de la firma germana Pecher. De exemplu: in infrastructura. 80% din populatia Africii traieste fara curent electric, iar 40% nu are acces la apa potabila. Starea drumurilor este deplorabila, iar banii lipsesc, scrie Money.ro.
Secretele celor mai fine bauturi. Ce trebuie sa stii cand cumperi o sticla de cognac sau scotch. Alegerea unei bauturi bune poate fi o sarcina dificila chiar si pentru cei mai fini cunoscatori. „Finantistii” iti explica ce inseamna „VSOP” scris pe sticla de cognac, de ce cuvantul „whisky” se scrie in doua feluri, ce gasesti intr-o sticla de „blended malt scotch” si alte „secrete” ale celor mai fine bauturi, pentru ca atunci cand te afli intr-un magazin sa stii exact pe ce (sa) dai banii. In principiu, alegerea bauturii pe care merita sa o cumperi nu ar trebui sa fie deloc grea daca urmezi cateva reguli de baza. Acestea au un dublu rol. Mai intai, te ajuta sa intri in randul cunoscatorilor de bauturi fine, chiar daca nu ai avut ocazia sa iei macar cate o gura din fiecare. Al doilea mare avantaj este ca, daca respecti regulile, ai garantia ca vei investi doar in produse de calitate. Cel putin de-acum inainte, desigur. Inainte de a incepe enumerarea regulilor dupa care se alege o bautura de calitate, trebuie sa mai facem o precizare. Faptul ca citeste si retine ceva din aceste reguli nu transforma brusc pe cineva intr-un „connaisseur”, anunta Finantistii.
Visul Gazprom: Oltchim si Arpechim, la pachet. Gazprom e pana acum singura companie interesata sa cumpere si Oltchim, si Arpechim, pe care proprietarii negociaza sa le vanda aproape simultan. Cumparatorul combinatului chimic Oltchim din Ramnicu Valcea va avea acces si la camera de date a rafinariei Arpechim din Pitesti, in caz ca vrea sa cumpere ambii procesatori, spun surse apropiate negocierilor. Oltchim va fi privatizat pana la sfarsitul lui mai in timp ce Arpechim apartine Petrom si a fost inchisa in urma cu un an, insa cele doua fabrici nu valoreaza aproape nimic una fara cealalta. Reprezentantii Petrom au confirmat disponibilitatea de-a vinde Arpechim. Potrivit surselor EvZ, Petrom incearca sa negocieze sincronizarea cat mai buna a procesului de vanzare pentru a obtine concesii in alte discutii cu statul, cum ar fi conditiile de mediu, insa „nu inseamna ca le va si obtine”, pentru ca „este si in interesul lor sa vanda Arpechim”, informeaza EVZ.
Eliberarea de titei din rezervele SUA si Europa – tot mai probabila. Cotatiile petroliere au scazut ieri, la bursele de profil din New York si Londra, dupa ce premierul Frantei a declarat ca guvernele din SUA si Europa sunt pe punctul sa ajunga la o intelegere in privinta eliberarii de titei de la rezervele strategice. O astfel de masura urmareste sa reduca pretul petrolului. Pretul titeiului brut cu livrare in mai a coborat cu 2,15 dolari (2%) in jurul orei 11.00, la New York Mercantile Exchange, ajungand la 103,26 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, cotatia petrolului Brent cu livrare in mai a scazut, ieri, cu 1,31 dolari (1,1%), la 122,85 dolari barilul. Premierul francez Francois Fillon a declarat, ieri, ca perspectivele realizarii unui acord intre SUA si Europa in privinta eliberarii de rezerve strategice de titei sunt „bune”, chiar daca stocurile de profil ale Statelor Unite sunt la cel mai ridicat nivel din august 2011 pana in prezent, scrie Capital.ro.
Doua Burse, Doua Paie, pe cine luam la bataie? Pe nimeni. Disparitia contractelor preferentiale, intelegerile de culise si preturile corecte sunt principalele efecte benefice ale burselor de energie din orice parte a lumii. Prin urmare, Romania are nevoie stringenta de instrumentele pe care le ofera o asemena institutie. Intrebarea la care incercam sa gasim raspuns este insa aceasta: avem nevoie de o singura bursa de energie, de doua, sau ne putem afilia uneia din afara? Raspunsul in vom cauta in analizele ce urmeaza. In conditiile unei piete libere, asa cum ne dorim si noi si, mai ales, dupa cum suna Directivele Uniunii Europeane, concurenta pe pietele de energie este benefica atat pentru producatori cat si pentru consumatori. Din pacate, in Romania, lucrurile nu stau chiar asa, caci la noi conteaza nuantele si nu fondul problemei, anunta Energy-Center.ro.
Iata noul Mercedes CLC. Mercedes continua procesul de improspatare a „liniei de baza” din gama. Dupa noile generatii Clasa A si Clasa B, va urma o un coupe cu 4 usi, denumit CLC. Este, daca vreti, reinterpretarea de-acum celebrului CLS, la scara mai mica. Imaginile alaturate au fost publicate de AutoWeek si, dupa toate probabilitatile, ne dezvaluie versiunea finala, de serie, care va fi expusa in premiera mondiala luna viitoare, la Salonul de la New York. Limbajul stilistic este preluat de la F800 Style, un concept care, iata, sta la baza celui de-al doilea coupe Mercedes cu 4 usi. Productia noului CLC este prevazuta sa demareze in Ungaria. In presa auto se vorbeste si de alte versiuni dezvoltate pe aceeasi platforma tehnica – break, SUV si cabriolet. In fine, nici in privinta numelui lucrurile nu sunt certe – pe langa CLC, mai sunt vehiculate variantele CLA sau BLS, informeaza 24auto.