Sari direct la conținut

Business report: Garda de Mediu, nou cosmar al firmelor: Poate controla pe oricine, la orice ora, poate opri masini in trafic si sigila activ;  Paradoxul costului cu forta de munca in Romania; Dedeman sustine ca acum 11 ani a incalcat Legea concurentei din neintelegere, nu in urma unor intelegeri cu competitorii

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Garda de Mediu, nou cosmar al firmelor: Poate controla pe oricine, la orice ora, poate opri masini in trafic si sigila activ. Un nou act normativ aflat in stadiu de proiect care sporeste puterile Garzii de Mediu pemite comisarilor sa controleze practic aproape orice firma din Romania, la orice ora din zi si din noapte, pe baza unei formulari interpretabile: daca activitatea poate avea impact asupra mediului. Patronii vor fi obligati sa prezinte orice document li se cere, chiar daca nu are legatura cu mediul, instalatiile lor pot fi sigiliate, iar transportatorii aflati in trafic pot fi opriti si controlati. Pentru a putea face toate astea, Garda de Mediu angajeaza personal suplimentar. Daca pana acum Garda de Mediu putea controla doar activitatile cu impact asupra mediului, acum termenul a fost extins, prin aplicarea unei noi sintagme, prin care, practic, comisarii Garzii de Mediu pot controla pe aproape oricine: „activitati care pot avea impact asupra mediului”, informeaza Economica.

Paradoxul costului cu forta de munca in Romania. Datele Eurostat ne arata ca suntem lideri in Uniunea Europeana la cresterea costului orar cu forta de munca din 2004 incoace, dar figuram la coada clasamentului in cifre absolute. Atat ca nivel de plata, unde de-abia am ajuns la o cincime din media UE, cat si din punct de vedere al cresterii absolute in euro, situata sub cea din tari precum Germania sau Franta. Avem si un indicator la care stam aproape identic cu locomotiva germana, si anume ponderea costurilor non-salariale in cheltuielile cu forta de munca. Cu 22%, Romania e sub media de 24% a UE28 (adica mediul de afaceri destul de favorizat din aceasta perspectiva) si la foarte mica distanta de Germania, care apare cu 22,3%, potrivit Curs de Guvernare.

Dedeman sustine ca acum 11 ani a incalcat Legea concurentei din neintelegere, nu in urma unor intelegeri cu competitorii. Compania Dedeman sustine ca sanctiunea primita de la Consiliul Concurentei are la baza o serie de contracte standard semnate cu furnizori internationali in urma cu 11 ani, prin care a incalcat Legea concurentei, insa din cauza neintelegerii acesteia si nu in urma unor intelegeri cu ceilalti distribuitori, se arata intr-un comunicat al companiei. „Compania Dedeman a fost sanctionata de catre Consiliul Concurentei ca urmare a incheierii, in perioada 2005 – 2006 (cu 11 ani in urma), a unor contracte standard concepute de furnizorii internationali Porta Kmi si Ariston Termosanitari. Aceste contracte contineau unele clauze neconforme cu dispozitiile Legii concurentei in vigoare la acea data. Simpla semnare a acestor contracte este in contradictie cu legea concurentei. Nu a existat nici o intelegere intre compania Dedeman si ceilalti distribuitori”, se mentioneaza in comunicat, citat de Capital.

Romanii ar putea intra in faliment mai devreme. Legea insolventei persoanelor fizice va fi votata azi de deputati. Legea prin care termenul de aplicare a insolventei persoanelor fizice va fi 30 septembrie 2016, si nu 1 ianuarie 2017, va intra astazi la votul final, in plenul Camerei Deputatilor. In luna decembrie a anului trecut, Guvernul decisese sa amane aplicarea legii cu un an. „Legea este pe ordinea de zi a plenului Camerei. Noi vrem sa intre in vigoare la 30 septembrie, depinde de cat de repede va considera Presedintele Romaniei ca trebuie sa o promulge, in 20 de zile sau mai devreme”, a declarat pentru Economica Ciprian Nica, deputat PSD, vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, ultima comisie care a dezbatut proiectul de lege.

Volvo a prezentat noul V90 Cross Country. Iti doresti un break cu abilitati de SUV? Atunci V90 Cross Country este solutia optima. Modelul producatorului suedez duce mai departe traditia si promite masina ideala pentru familiile care isi doresc si spatiu, dar si libertate de miscare. Spre deosebire de versiunea standard ai lui V90, varianta Cross Country ofera o garda la sol mai mare cu 60 de milimetri si protectii suplimentare. „Volvo V90 Cross Country preia eleganta lui V90 si o transpune intr-un vehicu tot-teren care ofera siguranta, performanta si confort, toate acestea intr-un pachet specific”, a declarat Hakan Samuelsson, CEO Volvo Cars, potrivit Auto Bild.

In caz de default, BNR va putea obliga bancile sa transforme unele depozite in capital. BNR se pregateste pentru situatiile de „default bancar” daca legea darii in plata va trece de Curtea Cojnstitutionala a Romaniei. Adaptarea Regulamentului 575/2013 al Uniunii Europene va permite Consiliului de Administratie al BNR sa decida daca si cand o institutie de credit poate apela la conversia imprumuturilor subordonate si a depozitelor mai mari de doi ani, de la bancile-mama, in capital, pentru a indeplini cerintele de capital si solvabilitate. Inainte de aparitia legii darii in plata orice credit garantat cu o ipoteca era ponderat la risc cu 35% din valoare. Acum, cerintele de provizionare merg si pana la 100% sau la un procent de 150% pentru un credit aflat in default, noteaza Economica.

Cum au crescut chiriile in centrele universitare. La Timisoara e cel mai ieftin, la Cluj-Napoca – cel mai scump. In pragul deschiderii noului an universitar, proprietarii de garsoniere si apartamente din marile orase au majorat tarifele pentru chirii cu 10% fata de cele din toamna anului 2015. Anunturile imobiliare abunda, in aceasta perioada, de oferte pentru chirii, majoritatea proprietarilor avand – ca in fiecare toamna – mari asteptari privind cererea studentilor. In medie, tarifele sunt acum cu 10% mai mari decat in toamna anului trecut, reiese dintr-o analiza a portalului Imobiliare.ro. Dintre centrele universitare analizate, cele mai accesibile locuinte pot fi gasite in Timisoara (garsoniere si trei camere) si Iasi (doua si trei camere), potrivit Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro