Sari direct la conținut

Business Report: Guvernul trimite la CCR cresterile salariale fara acoperire: 4 legi proaspat modificate de Parlament cu 9 miliarde impact anual; Producatorii de ciocolata, salvati de deprecierea lirei. Cacaua a ajuns la maximul ultimilor 39 de ani; Symmetrica, afaceri de aproape 10 milioane de euro in primul semestru

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Guvernul trimite la CCR cresterile salariale fara acoperire: 4 legi proaspat modificate de Parlament cu 9 miliarde impact anual. Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu patru legi aprobate in Parlament care implica cheltuieli suplimentare de la buget ce ar face imposibila platile cu pastrarea limitei de deficit. Amendamentele introduse de parlamentari prin cele patru legi vizeaza cresteri salariale pentru cateva categorii de bugetari si vor avea un impact de aproape 9 miliarde de lei, in 2017. Niciuna dintre aceste reglementari legiferate de parlamentari nu precizeaza de unde se vor lua banii in plus necesari, desi art.138 alin (5) din Constitutia Romaniei mentioneaza ca nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare. De asemenea, nu exista un impact al acestor modificari, asa cum impune legea. Fiecare din cele patru legi pe care Guvernul le-a trimis luni la CCR pune in pericol echilibrul bugetar, potrivit unor comunicate transmise de Biroul de presa de la Palatul Victoria: „Astfel, exista riscul ca impactul suplimentar generat (…) sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat prin Legea bugetului pentru anul 2016, lege adoptata de Parlamentul Romaniei. Mai mult decat atat, acest lucru ar crea premisele unui dezechilibru bugetar si, posibil, depasirea tintei de deficit (2,95% din PIB, dupa metodologia ESA), cu consecinta incalcarii Tratatului de la Maastricht”, atrage atentia Executivul, potrivit Curs de Guvernare.

Producatorii de ciocolata, salvati de deprecierea lirei. Cacaua a ajuns la maximul ultimilor 39 de ani. Pretul la cacao la bursa de la Londra a atins cel mai ridicat nivel de dupa 1997, insa producatorii de ciocolata au fost salvati de deprecierea lirei sterline, in urma votului britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, informeaza Bloomberg. In conditiile in care majoritatea producatorilor de ciocolata isi platesc facturile in euro sau dolari, preturile calculate in valutele respective au scazut in fapt, dupa referendumul din 23 iunie. „Cacaua nu este mai scumpa, probabil este ceva mai ieftina decat inainte de votul pro-Brexit”, a declarat Laurent Pipitone, directorul diviziei de statistica al Organizatiei Internationale pentru Cacao (ICO) din Londra. Acesta a explicat ca producatorii de ciocolata nu cumpara in lire, ci in euro sau dolari, scrie Capital.

SYMMETRICA, afaceri de aproape 10 milioane de euro in primul semestru. Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton, a raportat, in prima jumatate a acestui an, afaceri de 44,4 milioane de lei (cca. 9,7 milioane de euro), in crestere comparativ cu perioada similara din 2015. „Majorarea livrarilor catre segmentul privat, mai ales pe zona rezidentiala, sustinuta si de lansarea de noi game de produse adaptate cerintelor pietei, a avut un impact pozitiv in business-ul companiei in primele sase luni din acest an”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica. Si in ceea ce priveste volumele de produse livrate in aceasta perioada, s-a putut observa o crestere comparativ cu primul semestru al anului trecut. Astfel, compania a realizat in aceasta perioada livrari care insumeaza aproximativ 1,5 milioane de metri de produse. „Investitiile publice – atat rezidentiale cat si non-ezidentiale – au fost cele care au reusit in aceasta perioada sa compenseze lipsa proiectelor cu fonduri publice si estimam ca acest trend va fi sustinut pana la finele anului”, a mai completat Sebastian Bobu, citat de Romania Libera.

Siemens si doi cetateni iordanieni sunt primii investitori straini din Romania. Siemens AG, cel mai mare conglomerat european de companii din domeniul ingineriei, este prima multinationala din Romania. Pe 21 decembrie 1990 facea cerere la Registrul Comerului pentru infiintarea Emcom SRL, o societate comerciala cu raspundere limitata in a carei actionariat mai intrasera Electromagnetica si Rompost-Telecom. A 13-a cerere de inregistrare a unei companii depuse la Registrul Comertului dupa caderea regimului comunist apartine primei multinationale care s-a incumetat sa isi parieze banii pe Romania. Este vorba, potrivit informatiilor oferite de catre Oficiul National al registrului Comertului (ONRC), despre gigantul european Siemens AG care a subscris atunci, in decembrie 1990, 229.320.000 lei vechi (9,8 milioane de marci germane) pentru 49% din actiunile Emcom SRL, o societate comerciala cu raspundere limitata si durata de 25 de ani, relateaza Economica.

Dacia Grand Duster – Informatii despre versiunea cu 7 locuri a SUV-ului de la Mioveni. Dacia a anuntat ca noua generatie Duster va debuta in 2017. Modelul ar urma sa beneficieze si de o versiune cu sapte locuri. Colegii de la Auto Express spun ca varianta cu sapte locuri ar putea fi botezata Grand Duster si va avea o lungime de 4,7 metri, cu 200 mm mai mult comparativ cu versiunea in cinci locuri. Asa cum deja stiti, Dacia Duster o sa creasca in dimensiuni, lucru care se traduce prin si mai mult spatiu. Conform aceleiasi surse, portbagajul va avea o capacitate de 500 de litri, in cazul variantei cu 5 locuri, respectiv 650 de litri, in cazul versiunii cu 7 locuri (atunci cand randul trei de scaune este pliat). Exteriorul viitoarei generatii Duster o sa treaca prin modificari consistente, designerii urmand sa foloseasca un look ceva mai elegant. Robustetea va fi pastrata, noteaza Auto-Bild.ro.

Importurile cresc de 3 ori mai repede decat exporturile – deficitul comercial urca spre 6% din PIB. Deficitul comercial pe primele cinci luni din acest an a urcat la 3,77 miliarde euro, valoare cu 47% mai mare decat in aceeasi perioada din anul precedent. Gradul de acoperire a importurilor pe baza exporturilor realizate a scazut sub pragul de 90% si ne ducem inapoi spre situatia din 2012, cu un sold net negativ ce ameninta sa se duca spre 6% din PIB. Pe primele cinci luni din 2016, importurile au crescut intr-un ritm aproape dublu fata de exporturi (8,7% fata de 4,4%, la valori exprimate in euro). Fapt notabil, tendinta s-a accentuat in mai 2016 pana la raportul de 1 la 3 in fata de aceeasi luna a anului precedent ( +4,1% la export si +12,2% la import), informeaza Curs de Guvernare.

Incep sa mearga afacerile cu armament ale Romaniei. Compania Romtehnica, firma de stat prin care se deruleaza comertul cu armament si echipamente specifice industriei militare, a inregistrat rezultate mult mai bune in 2015, fata de anii precedenti Romtehnica a inregistrat anul trecut un profit net de 3,17 milioane de lei, potrivit datelor din bilantul pe anul trecut, la venituri totale de 103 milioane de lei. Rezultatul este mai bun decat cel consemnat in anii trecuti. In anul 2014, Romtehnica inregistrase un profit net de de trei ori mai mic, adica doar 1,1 milioane de lei, la venituri totale de 70 de milioane, iar in anul 2013, profitul a fost de 1,24 milioane de lei, la venituri de 60 de milioane de lei. Romtehnica este o companie de stat, aflata in subordinea Ministerului Apararii Nationale. Ea se ocupa cu exportul de armament si tehnica militara, dar si cu importul acelorasi produse, relateaza Economica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro