Sari direct la conținut

Business report: Harta emigrarii: Cati locuitori au pierdut judetele Romaniei. Ar putea piata muncii absorbi cele 3,4 milioane de emigranti? Exemplul Irlandei; Reteta dezastrului de pe autostrada demolata: adevaratul constructor a executat lucrarea pentru 20% din bani; 55 de propuneri de proiecte pentru regiunea Dunarii, aprobate la finantare

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Harta emigrarii: Cati locuitori au pierdut judetele Romaniei. Ar putea piata muncii absorbi cele 3,4 milioane de emigranti? Exemplul Irlandei. Este ca si cum in 4 ani ar fi disparut toata populatia judetului Timis sau cea din Alba si Gorj – aceasta este dimensiunea aproximativa a migratiei din intervalul 2012 – 2015, potrivit datelor INS. La recensamantul din 2011, Romania avea 727.500 de romani plecati din tara pentru o perioada mai lunga de 12 luni, categoria in care intra plecati la munca peste hotare. Numarul era mult sub realitate, fiindca INS nu a reusit recenzarea aproximativ un milion de persoane. In plus, la data data recensamantului, adica la 4 ani de la aderare, Romania figura in statisticile internationale cu peste doua milioane de emigranti. Acum, la 4 ani dupa recensamant, statistica INS arata ca alte aproape 700.000 de persoane au plecat afara in intervalul 2012 – 2015, ceea ce inseamna ca autoritatile au contabilizat in total, inainte de rensamant plus ulterior, mai putin de 1,5 milioane de romani la munca in strainatate, potrivitCurs de Guvernare.

Reteta dezastrului de pe autostrada demolata: adevaratul constructor a executat lucrarea pentru 20% din bani.Acordarea contractelor pentru autostrazi strainilor care apoi subcontracteaza firme romanesti pe sume mult mai mici – aceasta este reteta soselelor prost construite de la noi, care a fost folosita si pe lotul 3 al autostrazii Sibiu-Orastie, potrivit expertilor.Economicaprezinta cum constructorul primei autostrazi din Romania a ajuns sa fie si constructorul primei autostrazi demolate din tara. La un an de la inchiderea traficului pe lotul Saliste-Cunta, inca nu sunt clare cauzele dezastrului care a culminat cu demolarea in premiera, in Romania, a unei portiuni dintr-o autostrada noua. Initial, s-a discutat despre problemele terenului pe care a fost construita. Ulterior, s-a vorbit despre inaugurarea autostrazii fara a fi finalizate lucrarile, la presiuni politice, inainte de alegerile prezidentiale. Din reteta dezastrului dezvaluita pana acum lipseste insa componenta de baza: subcontractarea lucrarilor pentru mai putin de 20% din valoarea contractului catre o firma din Romania.

55 de propuneri de proiecte pentru regiunea Dunarii, aprobate la finantare. MDRAP a anuntat joi,intr-un comunicat, ca primele 55 de propuneri de proiect, dintre cele 100 depuse in cadrul primului apel al Programului Transnational Dunarea, au fost aprobate. MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) a anuntat ca propunerile de proiect au fost aprobate la finantare de Comitetul de Monitorizare (CM) al programului. Conform sursei citate, proiectele au primit o alocare de aproximativ 96 de milioane de euro, reprezentand 54% din bugetul Fondului European de Dezvoltare Regionala total al programului. „Dintre proiectele aprobate, 5 sunt coordonate de lideri de proiect din Romania. In urma deciziei CM, Autoritatea de Management si Secretariatul Comun vor informa reprezentantii liderilor de proiect despre pasii care trebuie intreprinsi in vederea semnarii contractelor de finantare si demararii implementarii proiectelor”, se mentioneaza in comunicat. MDRAP precizeaza ca decizia a fost luata in cadrul celei de-a treia intalniri a CM, organizata in perioada 27-28 septembrie, la Bucuresti, noteazaCapital.

LIVE Paris 2016 – Renault Zoe, acum cu autonomie electrica de 400 km. Nu este un model nou, dar Renault a pastrat o surpriza spectaculoasa pentru Zoe la Salonul Auto de la Paris. Modelul full-electric la francezilor a primit o actualizare in ceea ce priveste acumulatorii. Desi acesti ocupa acelasi volum ca si pana acum, capacitatea lor aproape ca s-a dublat, astfel incat autonomia in ciclul de testare NEDC a ajuns la 400 km (fata de 240 km pana acum). Asta inseamna ca in traficul real, cu orice consumatori porniti, Zoe va putea parcurge fara probleme o distanta de pana la 300 km, fiind modelul electric generalist cu cea mai buna autonomie in acest moment. Daca pana acum Zoe era disponibil doar cu acumulatori cu o capacitate de 22 kWh, noua versiune urmeaza sa fie disponibila cu acumulatori de 41 kWh (exceptand versiunea de baza). Rapiditatea cu care se poate incarca noua baterie este similara celei de capacitate mai mica. De exemplu, dupa incarcarea de la o priza speciala timp de 30 de minute se obtine o autonomie de 80 km. In acest moment, Renault Zoe (88 CP) este disponibil pe piata din Romania de la un pret de 20.200 euro cu TVA, la care se adauga o chirie pentru acumulatori. Pretul pentru noua versiune nu a fost anuntat, relateazaAuto-Bild.

Dupa 3 ani, ELCEN cere in instanta PMB despagubiri pe un teren expropriat pentru pasajul Grigorescu-Splai Dudescu. Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), controlata de Ministerul Energiei, furnizorul de agent termic al RADET, operatorul de termoficare din subordinea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), a dat in judecata Primaria la inceputul lunii iulie solicitand despagubiri in valoare de peste 1 milion de lei pentru exproprierea de catre PMB in 2013, in mandatul fostului primar general Sorin Oprescu, a unui teren al ELCEN in vederea construirii Pasajului Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu. Dosarul a fost inregistrat pe 6 iulie 2016 la Tribunalul Bucuresti. Pe 12 septembrie, instanta a decis sa respinga cererea de chemare in judecata formulata de ELCEN, insa producatorul de energie termica poate solicita reexaminarea solicitarii. „ELCEN urmeaza sa formuleze o cerere de reexaminare in acest dosar, in termenul prevazut de lege”, au declarat, pentruProfit.ro, reprezentantii ELCEN.

Un prim pas spre reglementarea lobby-ului in Romania: Guvernul instituie Registrul Unic al Transparentei Intereselor. Guvernul a aprobat miercuri instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor (RUTI), masura menita sa contribuie la „cresterea transparentei cu privire la interactiunea dintre decidentii din executiv si grupuri specializate din societatea civila si mediul de afaceri”. Initiativa apartine Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) si-a concretizat prin aprobarea unui memorandum pe aceata tema. Registrul va fi practic o platforma de stocare de informatii (marea majoritate accesibile publicului larg, unele doar administratiei) care va fi disponibila in 2 saptamani la adresa www.ruti.gov.ro. Mecanismul implica o evidenta a interactiunilor (tip intalnire fata in fata) intre decidenti si grupuri specializate prin publicarea de catre decidentii de la varful executivului a agendei acestora, respectiv a informatiilor cheie despre cine sunt grupurile interesate sa convinga decidentii sa adopte o politica publica si/sau sa modifice una existenta, scrieCurs de Guvernare.

Noul sef de la Impact, Bartosz Puzdrowski: Piata rezidentiala din Romania va creste in urmatorii cinci, sase ani. Piata rezidentiala din Romania a inceput sa creasca, spune Bartosz Puzdrowski, noul sef de la Impact. Desi legea darii in plata a dat piata inapoi cu 6-12 luni, acesta vede o crestere pentru urmatorii cinci, sase ani. Nu de putine ori, piata imobiliara din Romania a fost comparata cu cea din Polonia. Insa la noi, niciun dezvoltator nu a vandut 800 sau 1.200 de apartamente intr-un an. Impact Developer & Contractor SA a recrutat un polonez la conducerea companiei, care a lucrat pentru doi mari dezvoltatori din Polonia si care mizeaza pe noi proiecte in Bucuresti. Contractul noului sef este pentru o perioada de trei ani. „Piata rezidentiala s-a trezit anul trecut, si nu doar vanzarile au crescut, dar si preturile au inceput sa creasca incet, pentru prima oara in multi ani. Piata de-abia a inceput sa creasca si cred ca va avea acelasi trend pentru urmatorii patru, cinci, sase ani, daca nu mai mult”, a declarat Bartosz Puzdrowski in cadrul unei conferinte de presa, scrieEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro