Business Report: Harta pretului european la electricitate. Romania este campioana la taxarea curentului; Rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu aproape un miliard de euro luna trecuta; Pariul pierdut al Rusiei. Urmeaza inca un an si jumatate de recesiune
Harta pretului european la electricitate. Romania este campioana la taxarea curentului. Pretul final al electricitatii pe care il platesc consumatorii casnici din Romania este unul dintre cele mai mici din Europa. Nu este un motiv de multumire, pentru ca, in acelasi timp, tara noastra taxeaza cel mai mult din Europa curentul. Daca nivelul de taxare nu ar fi de circa 70% din pretul final, Romania ar putea fi tara europeana cu cel mai mic pret al energiei electrice. Romania are unul dintre cele mai mici preturi finale din Europa la energia electrica furnizata populatiei, fiind pe ultimele pozitii in topul pretului curentului pentru gospodarii, laolalta cu Bulgaria, Malta, Croatia, Ungaria sau Estonia. Potrivit unei analize facute de Comisia Europeana in primul trimestru al acestui an, kWh costa 13,17 eurocenti in Romania. In Bulgaria, curentul costa doar 9,31 eurocenti/kWh, iar in Ungaria 11,33 eurocenti/kWh, scrieEconomica.net.
Rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu aproape un miliard de euro luna trecuta. Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au scazut, in luna iulie, cu 959 de milioane euro, la 29,152 miliarde de euro, de la 30,111 miliarde euro la 30 iunie 2015, reiese din datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, in cursul lunii iulie au intrat in rezerva BNR 763 de milioane de euro, din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele. In acelasi timp, au iesit din conturile BNR 1,722 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. „La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Banca Nationala a Romaniei a platit circa 243 de milioane echivalent euro precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 29 iulie 2015, in suma de 925,7 milioane de euro, capital si dobanda”, se mentioneaza in comunicatul BNR, anuntaCapital.ro.
Oamenii de afaceri reclama neclaritati in noua Lege a Achizitiilor Publice. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR) au reclamat, ieri, mai multe neclaritati din proiectul noii Legi a Achizitiilor Publice. AOAR apreciaza ca, in lipsa unei note de fundamentare, nu se poate intelege scopul initiatorului, respectiv care sunt domeniile economice vizate (lucrari de infrastructura mare sau repararea acoperisului unei scoli). Simplul criteriu valoric nu este suficient pentru a asigura indeplinirea criteriilor generale specificate in proiectul de act normativ, arata un comunicat remis redactiei. Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, a declarat, pentru ziarul BURSA: „Noua lege este un pachet de intentii bune amestecat cu neclaritati. Daca va fi adoptata in noul format, atunci va pune primariile in situatia de a o incalca fara sa vrea. Criterii de evaluare a celei mai bune oferte tehnico- economice trebuie sa fie clare si simple. Ele trebuie detaliate in normele de aplicare. De asemenea, conteaza foarte mult tipul de lucrari. O scoala are anumite caracteristici, iar o sectie de politie altele”, informeazaBursa.ro.
Pariul pierdut al Rusiei; Urmeaza inca un an si jumatate de recesiune, rezervele valutare au scazut si un sfert din regiunile rusesti sunt in faliment. Economia Rusiei a alunecat intr-o depresie economica in toata regula, Kremlinul fiind nevoit sa faca fata unei crize fiscale, sanctiunilor Occidentului dar si scaderii abrupte a preturilor de pe piata petrolului. Deocamdata, autoritatile Rusiei au criza sub control. Au preferat sa lase rubla sa se prabuseasca in loc sa inceapa sa topeasca rezervele in moneda straina, oferind o plasa salvatoare pentru buget si pentru producatorii de petrol si gaze naturale. Dar aceasta politica este una inflationista si toxica din punct de vedere al politicilor monetare. Banca Nationala a Rusiei a redus vinerea trecuta dobanda cheie de la 11.5% la 11% in conditiile in care Kremlinul trebuie sa gestioneze o noua criza datorata scaderii pretului petrolului. In timp ce slabiciunile rublei au ajutat la compensarea impactului scaderii preturilor la petrol asupra bugetului de stat, acestea au determinat si cresterea inflatiei. Banca Nationala a Rusiei a estimat ca inflatia, in luna iulie, va fi de 15.8%, in crestere de la 15.3% in iunie. Strategia Bancii Nationala a Rusiei se axeaza acum pe cresterea economica si mai putin pe combaterea inflatiei. Oficialii rusi spera ca rata inflatiei sa ajunga la 7% in iulie 2016 iar, in 2017, sa se situeze in jurul valorii de 4%, scrieEuropolitics.ro.
Cel mai apreciat telefon Blackberry din ultimii ani primeste un frate. Subiectul mai multor zvonuri in ultimele luni, urmasul lui BlackBerry Passport se pare ca va fi un pic mai accesibil si se va ascunde in spatele titlului de Silver Edition. BlackBerry Dallas a fost pentru mult timp un gadget ipotetic al celor de la BlacBerrry. Acesta a poposit de curand si la FCC pentru certificare, o particularitate care ne confirma ca ar trebui sa ajunga in magazine in viitorul apropiat. Ipotetic este cel mai potrivit termen pentru el, deoarece se pare ca in momentul in care va deveni produs de serie va avea un nume complet diferit. Conform imaginii de mai jos, ce pare sa fie dintr-o sursa oficiala, putem trage concluzia ca respectivul terminal este de fapt a doua generatie de BlackBerry Passport intitulata Silver Edition. Din multe de vedere, designul dispozitivului este foarte similar cu versiunea originala, cu mentiunea ca pentru realizarea sa se vor folosi materiale mai putin premium, anuntaPlaytech.ro.
ANAF: Colectarea la bugetul de stat, in crestere cu 8,5% in primele sapte luni, la 115,79 miliarde de lei. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat, in primele sapte luni ale anului, cu 9,1 miliarde lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut (8,5%) si cu 4,99 miliarde lei peste programul de incasari prevazut in legea bugetara (4,5%), informeaza, luni, institutia, potrivit Agerpres. Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF in perioada ianuarie – iulie 2015 a insumat 115,79 miliarde de lei, ceea ce reprezinta un grad de realizare de 104,5% a programului de incasari conform legilor bugetare anuale prin corelare cu incasarile efective din operatiuni tip ‘swap’ si taxa clawback (110,79 miliarde de lei). De asemenea, constituie o depasire cu 8,5% – indice nominal -, respectiv cu 9,11 miliarde de lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2014, cand s-au inregistrat 106,68 miliarde de lei, anuntaEconomica.net.