Sari direct la conținut

Business Report: Harta pretului la gaze de la 1 aprilie: Diferente uriase intre regiunile tarii; Verdict de la Viena: Bursa romaneasca nu este scumpa deloc, dar nici atat de ieftina precum era; Impozit auto: Cat trebuie sa platesc pentru masina mea?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Verdict de la Viena: Bursa romaneasca nu este scumpa deloc, dar nici atat de ieftina precum era. Henning EBkuchen, seful departamentului de cercetare pentru regiune al Erste Group, afirma ca actiunile de la BVB nu mai sunt asa de ieftine cum ne obisnuisem. Cu toate acestea ele se tranzactioneaza cu un discount de 14%, fata de un premium de 17% la nivel regional si un premium de 28% in zona euro. Bursa inca nu a inglobat cresterea economica din ultimii ani si, desi recomandarea grupului bancar austriac este neutra, nu este exclus ca Romania sa fie o surpriza. Dintre actiunile urmarite de Erste, Transgaz si Romgaz sunt recomandate, in timp ce pentru OMV Petrom pretul-tinta este cu peste 7% sub valorile actuale. Comparabil cu celelalte piete de actiuni din Europa Centrala si de Est, Bursa de Valori Bucuresti nu este scumpa deloc, spune Henning EBkuchen, director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group. Titlurile listate la BVB se tranzactioneaza cu un discount de 14% fata de consensul pietei pentru ceea ce inseamna multipli echitabili, in timp ce, in medie, investitorii platesc un premium de 17% pentru plasamentele de equities in regiune. Pe de alta parte, piata romaneasca nu mai este nici intr-atat de ieftina pe cat ne obisnuise in ultimul timp, avertizeaza EBkuchen intr-un interviu pentruCapital.

Harta pretului la gaze de la 1 aprilie: Diferente uriase intre regiunile tarii. Modificarea tarifelor de distributie ale gazelor de la 1 aprilie a adus cu sine si o modificare de amploare a pretului gazelor pe care il platesc romanii. Sudul tarii va plati mult mai putin decat nordul. Pretul gazului, fara TVA, pe care il plateste un client E.ON, de la 1 aprilie, este de 118 lei/MWh. Tot de la 1 aprilie, un abonat GDF Suez Energy Romania plateste 102 lei/MWh, fara TVA, potrivit informatiilor oferite de presedintele ANRE, Niculae Havrilet pentru ECONOMICA.NET. Astfel, diferenta intre pretul platit de un roman din sudul tarii(Muntenia, Dobrogea, Oltenia) si unul din nord(Transilvania, Moldova, Maramures si Banat) este de aproape 16%. Pana la 1 aprilie, pretul final al gazelor era destul de apropiat intre regiuni, 112-113 lei MWh la GDF Suez si circa 116 lei/MWh la E.ON. La 1 aprilie, ca urmare a ajustarii unor tarife specifice, pretul final al gazului pentru clientii GDF Suez a fost scazut de catre ANRE cu 9%, in timp ce clientilor casnici ai E.ON li s-a majorat pretul cu 1,5%, anuntaEconomica.net.

BNR: „Problemele dintre banci si clienti trebuie solutionate de un mecanism independent”. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va supune dezbaterii, in cadrul unui grup de lucru, constituirea unui mecanism independent care sa se ocupe cu solutionarea neintelegerilor aparute intre banci si consumatori, inainte ca acestea sa ajunga in Instanta, dupa cum a anuntat, ieri, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR. Domnia sa a mentionat ca protectia consumatorului de servicii financiare este o necesitate in tara noastra, adaugand ca sunt intrebari la care va trebui ca BNR sa dea un raspuns in aceasta primavara si dupa aceea sa faca propuneri in acest sens. „Asteptam un cadru legal din partea Parlamentului”, a conchis domnul Olteanu, subliniind ca si medierea sau arbitrajul ar putea fi o solutie alternativa de rezolvare a litigiilor dintre cele doua parti, informeazaBursa.ro.

Interviu Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: Ajutoarele de stat sunt, de fapt, nedeclarate, Comisia monitorizeaza 5 astfel de cazuri. Preturile la combustibili: recomandam cresterea concurentei. Bogdan Chiritoiu, proaspat reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, vorbeste pentrucursdeguvernare.rodespre provocarile Consiliului intr-o economie precum cea romaneasca, adica putin „altfel decat in celelalte state membre” : Cum se deruleaza o investigatie a inspectorilor de concurenta si care a fost cea mai defavorabila decizie a unei instante impotriva unei decizii a Consiliului. Care sunt ultimele abordari ale Comisiei Europene in materia ajutoarelor de stat acordate in Romania companiilor de stat si care sunt modificarile legislative solicitate. Care este „planul B” in ceea ce priveste viitorul Postei Romane si care este profesia liberala care refuza practic ideea de piata concurentiala.

Impozit auto: Cat trebuie sa platesc pentru masina mea? In contextul viitorului Cod Fiscal, dar si datorita numarului mare de intrebari primite pe tema impozitului auto, am decis sa facem un scurt articol despre modul de calcul al acestei dari. Lucrurile stau destul de simplu. Impozitul anual pentru un autoturism se calcureaza in functie de capacitatea cilindrica a motorului, insa acesta variaza de la un judet la altul, in functie de actele normative ale fiecarui consiliu local. Impozitul se calculeaza prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din acesta cu o anumita suma impusa de Codul Fiscal, anuntaAuto-Bild.ro.

Semanarea culturilor de primavara, amanata cu cel putin doua saptamani. Semanarea culturilor de primavara a fost amanata pentru cel putin doua saptamani din cauza precipitatiilor din abudenta, sustin fermierii. „Dupa 10 aprilie trebuia sa incepem semanarea culturile de primavara, dar aceasta activitate va fi amanata pentru cel putin doua saptamani din cauza precipitatiilor. Acest lucru inseamna pentru fermieri costuri mai mari, si culturi mai mici”, este de parere Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). In ceea ce priveste culturile din toamna, seful LAPAR ne-a spus ca acestea sunt intr-un stadiu vegetativ corespunzator in zona de sud a Romaniei, chiar daca mai exista baltiri pe alocuri. In zona de nord culturile duc lipsa de umiditate, pentru ca precipitatiile nu au fost din abundenta, informeazaCapital.ro.

Oferta Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank Romania cu credite in franci elvetieni. Banca Transilvania va anunta maine inchiderea tranzactiei de preluare a Volksbank Romania si oferta de conversie pentru clientii persoane fizice ai bancii cu credite in franci elvetieni. Banca Transilvania va scoate comisionul de risc/administrare din ratele clientilor si va oferi un discount de 15% din principal. Tranzactia de preluare a Volksbank Romania de catre Banca Transilvania se inchide maine si incepe procesul de fuziune. Tot maine, Banca Transilvania va anunta oficial si ce oferte va face pentru clientii preluati de la Volksbank. Potrivit informatiilorEconomica.net, clientii cu credite in franci elvetieni vor beneficia de eliminarea comisionului de risc care reprezinta pana la o treime din ratele lunare. Eliminarea acestui comision nu presupune rambursarea sumelor incasate pana acum de catre banca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro