Business report: Hidroelectrica va lista 10% din actiuni, dupa ce statul i-a luat 655 milioane lei dividende suplimentare; De ce s-a blocat licitatia pentru 400 de autobuze noi de la Bucurest; Ce risca o tara care intra nepregatita in zona euro si ce risca Romania daca ramane pe dinafara
- Redactia Hotnews
Cat de bine merg afacerile cu cai in Romania. Cand avea 18 ani a primit cadou un cal. Acum are cea mai mare afacere cu cai din Romania. Pasiunea pentru nobilele animale i-a schimbat viata in bine unui om de afaceri din Bucuresti, care spune ca nu caii i-au adus milioanele din cont, ci invers. Pentru Mihnea Virgolici, prima iubire a devenit o afacere de succes. Dupa ce a crescut calul primit la majorat, in bucataria de vara din Otopeni, acum a ajuns sa detina 35 de cai care valoreaza sute de mii de euro. Ghidul Lonley Planet a pus pe harta destinatiilor turistice clubul de calarie pe care Mihnea il are langa Sighisoara. De atunci, pasiunea lui este cea mai cautata destinatie ecvestra din Romania. Inclusiv pentru turisti din toata lumea. „Avem chiar turisti din Bali care se intorc in toamna asta, avem clienti romani care fac rezervari cu un an inainte. Numarul real al practicantilor a sarit de 10.000 de mult, numarul bazelor a crescut enorm de mult in Romania”, spune el, potrivitDigi 24.
BNR isi extinde sistemul de control pentru accesul in cladirea din strada Doamnei, contractul de peste 1 milion de lei fiind incheiat cu RASIROM. Banca Nationala a Romaniei va plati peste un milion de lei pentru extinderea sistemului de control la intrarea in sediu central, din Strada Doamnei, contractul fiind asigurat de Regia Autonoma RASIROM, aflata in subordinea Serviciului Roman de Informatii, scrie News.ro. RASIROM proiecteaza si produce sisteme integrate de securitate pentru institutiile de stat de interes strategic. Infiintata in anul 1995, regia a inceput un an mai tarziu realizarea sistemelor de securitate pentru toate sucursalele BNR din tara. In anul 1999, a demarat sistemul de securitate integrat pentru cladirea sediului central al Bancii Nationale, situata pe strada Doamnei, nr. 8, din Bucuresti, a carui implementare a fost finalizata in anul 2000. RASIROM s-a mai ocupat, printre altele, de securitatea Palatului Parlamentului, a Palatului Cotroceni, precum si de cea a Autoritatii de Supraveghere Financiara, spuneeconomica.net.
Efect de domino in economie: Firmele, soferii si statul achita nota de plata a transferului contributiilor. Trecerea contributiilor de la angajator la angajat aduce un efect de domino asupra costurilor, atat pentru stat cat si pentru populatie. Amenzi rutiere mai mari, costuri in crestere pentru PFAuri si angajatori, o majorare a pensiilor si a sumelor virate la Pilonul II de pensii, sunt principalele efecte adverse ale acestei legi. Ministrul Finantelor a declarat, saptamana trecuta, ca legea privind trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat va contine obligativitatea pentru toate firmele private de a majora salariul brut cu 22%. „Domnul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, ne-a asigurat ca este posibil din punct de vedere legal sa obligi angajatorii sa creasca salariul brut, insa specialistii pe care i-am consultat ne-au spus in unanimitate ca e o solutie neconstitutionala”, a explicat, dupa discutia cu oficialii guvernului, Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, conformCapital.
Ce risca o tara care intra nepregatita in zona euro si ce risca Romania daca ramane pe dinafara. S-au intetit semnalele care anunta o posibila trecere a Romaniei la euro de la 1 ianuarie 2022, peste doar patru ani. Romania respecta criteriile nominale, insa poarta s-a mutat: asa-numitele criterii reale, de la convergenta veniturilor la guvernarea responsabila, au luat prim-planul. Convergenta reala, adica cresterea veniturilor populatiei, a devenit esenta dezbaterii privind adoptarea monedei euro in Romania. Diferenta uriasa dintre nivelul de trai din Romania, a doua cea mai saraca tara din UE statistic vorbind, fata de media din zona euro, este mai importanta azi decat indeplinirea criteriilor nominale ale Tratatului de la Maastricht. In tari ca Grecia si Portugalia, care erau mai aproape decat Romania de media UE atunci cand au trecut la euro, adoptarea monedei unice s-a dovedit prematura. In goana dupa voturi, avand la dispozitie dobanzile scazute specifice spatiului euro si banci franceze si germane care asteptau cu bratele deschise noi musterii, guvernele din aceste tari au fost generoase cu bugetarii, pensionarii si asistatii social si s-au aruncat in acelasi timp la investitii publice cu viabilitate economica indoielnica, precum cheltuielile uriase asumate de greci pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2004 de la Atena. Toate pe datorie, amanetand bunastarea generatiilor viitoare de dragul castigului imediat, orbiti de optimismul anilor de boom din perioada premergatoare crizei financiare mondiale, informeazaeconomica.net.
Hidroelectrica va lista 10% din actiuni, dupa ce statul i-a luat 655 milioane lei dividende suplimentare. Banii obtinuti vor fi folositi pentru retehnologizare. Dupa ce Guvernul a cerut companiei Hidroelectrica dividende suplimentare de 655 milioane de lei, ministrul Energiei anunta ca urmeaza listarea a 10% din atiunile acesteia pentru a obtine banii necesari retehnologizarii. Vanzarea pachetului a fost deja discutata in Executiv, potrivit ministrului Toma Petcu: „Intentionam, in primul rand, sa facem listarea. Am facut o nota de informare in guvern acum o saptamana cu intentia de schimbare”, a declarat spus ministrul, intr-o conferinta de presa organizata la Alba Iulia. Toma Petcu a mentionat ca este vorba despre o listare prin vanzarea de actiuni existente, amintind ca exista o hotarare de guvern din 2014 pentru declansarea procedurii, potrivitcurs de guvernare.
De ce s-a blocat licitatia pentru 400 de autobuze noi de la Bucuresti. Licitatia de 100 de milioane de euro de la Primaria Bucuresti pentru cumpararea a 400 de autobuze a fost supendata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, ca urmare a plangerii depuse de competitorul Solaris, din Polonia, dar si de catre firma romaneasca Euro Bus, care ar fi vrut sa participe , dar nu putea, din pricina modului in care a fost realizat caietul de sarcini. ceste firme au acuzat conditii discriminatorii pentru participanti. Data la care se va relua inca nu este stiuta, mai intai CNSC urmand a se pronunta asupra legalitatii cerintelor PMB din caietul de sarcini. Licitatia de 100 de milioane de euro a Primariei Bucuresti pentru achizitia a 400 de autobuze pentru RATB este suspendata si nu se stie cand se va relua si, mai ales, cu ce fel de caiet de sarcini, informeazaCapital.