Sari direct la conținut

Business Report: Instalatia pentru GPL se amortizeaza intr-un an; Incredibilul succes european al Daciei; Romanul care ghiceste viitorul Apple; Cat economisesti daca platesti cu cardul

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Tara unde e interzis sa ai mai mult de doua case. China, cea mai populata tara din lume, cu 1,3 miliarde de locuitori, este a doua cea mai mare putere economica a lumii, insa si tara cu cele mai multe restrictii. Autoritatile de la Beijing nu le permit chinezilor sa aiba mai mult de un copil, internetul este cenzurat, posesorii de automobile circula in functie de numerele de inmatriculare, iar, mai nou, cei care detin cel putin doua proprietati in marile orase nu mai au voie sa-si cumpere o alta locuinta, scrie Capital.

Comisioanele mai mici la tranzactiile prin internet banking, doar un mit. Cand trebuie sa transferi sume medii, de pana la 1.000 de lei, catre persoane care nu au cont deschis la banca ta, este mai ieftin sa retragi numerar de la bancomat decat sa folosesti serviciile de internet banking, desi bancherii promoveaza platformele alternative de tranzactionare tocmai prin comisioanele mai mici. O analiza a comisioanelor percepute de primii zece jucatori din sistem pentru o operatiune de transfer interbancar (beneficiarul are contul la o alta banca decat ordonatorul) arata ca, pentru o suma de 500 de lei, taxa perceputa ajunge la 2-4 lei, in timp ce retragerea sumei de la ATM ar costa, in general, 1 leu, potrivit Ziarul Financiar.

Ce spune seful Fondului Proprietatea despre politicienii care au facut milioane de euro din actiunile FP. Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, este de parere ca banii obtinuti prin achizitia de actiuni FP inainte de listarea Fondului la Bursa par acum ca fiind usor facuti, dar investitia in actiuni FP presupunea un anumit risc, in urma cu 1-2 ani. „Nu comentez informatiile pe care le-au avut (Ionut Popescu si Verestoy Attila- n.red.). Din punctul nostru de vedere, oricine putea cumpara actiuni (si inainte de listarea FP la BVB -n.red.), era legal. Acum par bani usor obtinuti, dar in urma cu 1-2 ani era riscant, nimeni nu stia cand si daca va fi numit un administrator de fond. Noi am asteptat de la sfarsitul procesului de selectie a administratorului pana la numirea oficiala mai mult de 1 an”, a declarat Greg Konieczny, citat de Gandul.

Incredibilul succes european al Daciei. Inmatricularile de Dacia, marca ieftina a Renault, au crescut in ianuarie cu 18,7 % in Uniunea Europeana si in Elvetia, Norvegia, Islanda. Este unul din cele mai spectaculoase progrese de pe piata auto, alaturi de marci de lux precum BMW, Mercedes si Volvo, scrie editia electronica a ziarului La Tribune. Marca romaneasca a depasit 20.000 de inmatriculari de masini particulare in luna ianuarie. Cota sa de piata este de aproape 2%. Dacia nu mai este la mare distanta de Seat, marca spaniola a Volkswagen, chiar si de coreeanul Hyundai, potrivit Capital.

Noul MacBook Air, una din armele anti-netbook a lui Steve Jobs, ataca si ultraportabilele. Am o mica problema de constiinta. Vedeti, noi avem vorba aia care spune ca numai boul e consecvent, desi mie mi se pare ca o invocam mai degraba pentru a ne justifica fire noastra prea degraba schimbatoare. Nu suntem aici ca sa facem hermeneutica ci sa va povestesc despre MacBook Air-ul de 11 inci, si trebuie sa recunosc ca acest Praslea cel Voinic al liniei de laptopuri Apple m-a facut sa reconsider unele lucruri si sa-mi reformulez unele pareri, scrie Business Cover.

NBG vrea sa preia „Alpha Bank”. „National Bank of Greece” SA (NBG), cea mai mare banca din Grecia, a lansat, vineri, o oferta de preluare a „Alpha Bank” SA, a treia ca marime din tara, printr-o tranzactie in actiuni a carei valoare se ridica la 2,8 miliarde euro (3,8 miliarde dolari). NBG a oferit opt actiuni noi proprii pentru fiecare 11 titluri „Alpha”, propunerea corespunzand unei rate de schimb de 0,727 actiuni NBG pentru un titlu „Alpha”, precizeaza Bursa.

Instalatia pentru GPL se amortizeaza intr-un an. Cresterea preturilor benzinei si motorinei ii determina pe soferi sa caute solutii pentru reducerea costurilor de utilizare a autoturismelor. Sistemele GPL au tot mai multi adepti. Posesorii romani de automobile se descurca tot mai greu cu acoperirea costurilor de utilizare ale acestora. Preturile carburantilor, majorate repetat si abrupt in ultima perioada, ii fac pe multi soferi sa caute metode alternative, iar cea mai ieftina si la indemana pare a fi montarea unui sistem de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), mentioneaza Capital.

Cat economisesti daca platesti cu cardul. In 2010 tranzactiile cu cardurile au depasit un miliard de euro. Din ce in ce mai multi romani folosesc cardul la cumparaturi in magazine, la achizitia biletelor la spectacole, precum si la plata utilitatilor si a taxelor. Valoarea tranzactiilor de plata cu cardurile a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 4,48 miliarde lei, adica peste un miliard de euro, in crestere cu 23%, in lei, fata de sfarsitul anului 2009, potrivit datelor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Romanii detineau, la finele anului trecut, peste 12,5 milioane de carduri valide, dintre care majoritatea, 10,4 milioane, sunt carduri de debit, adica permit efectuarea de plati sau retrageri in limita fondurilor proprii depuse in contul de card, informeaza Gandul.

Pe cati bani se va vinde City Mall? Primele estimari: 27-30 milioane de euro. City Mall este, cu certitudine, prima victima a razboiului mallurilor din zona de sud a Bucurestiului. Cand in una dintre cele mai sarace zone ale orasului se aglomereaza cinci malluri (Sun Plaza, City Mall, Grand Arena, Vitantis Shopping Center si Liberty Center) e firesc sa cada capete. Astfel, City Mall a fost scos la licitatie. Cu cat se va vinde? Prima estimare merge pe 27-30 de milioane de euro, potrivit Business Cover.

Apartamentele noi din Bucuresti, inaccesibile la salarii mai mici de 600 de euro. Pentru majoritatea bucurestenilor achizitia unui apartament nou ramane o misiune aproape imposibila, in conditiile in care pentru proiectele din interiorul orasului preturile garsonierelor pornesc de la circa 60.000 de euro, arata o analiza a ZF. Cu alte cuvinte, fara un salariu de cel putin 600 de euro lunar este aproape imposibil de suportat o rata de circa 350 de euro la un imprumut de 57.000 de euro prin programul Prima casa, cu ajutorul caruia poate fi achizitionata o garsoniera in Bucurestii Noi sau in Obor, noteaza Ziarul Financiar.

Romanul care ghiceste viitorul Apple. Horace Dediu, un analist amator de origine romana, anticipeaza mai bine decat orice banca de investitii americana pasii companiei lui Steve Jobs. Romanul care locuieste acum in Finlanda a estimat cel mai bine evolutia Apple, in ultimele patru trimestre, desi nu primeste niciun ban pentru munca sa. Horace Dediu a devenit celebru in ultimul an pentru acuratetea analizelor sale financiare, fiind considerat cel mai bun analist amator din lume in materie de anticipat evolutia rezultatelor pe care le are Apple. Cum poate fi el mai bun decat analistii financiari angajati la marile banci de investitii americane ale caror salarii sunt de ordinul sutelor de mii de dolari pe an? Intr-un interviu pentru „Forbes Romania”, acordat pe mail, Dediu spune ca exact in asta consta secretul preciziei sale: cand nu esti platit ai mintea perfect libera de prejudecati si nu esti influentat de nimeni, anunta Adevarul.

Compania unde jocul pe computer este trecut in fisa postului. Un hobby care, pe langa placere, iti aduce si bani. Astfel ar putea fi rezumata, la prima vedere, activitatea unui asa-numit „game tester”. Dar si responsabilitatile sale sunt foarte mari. Cine nu si-a imaginat macar o data cum ar fi sa poata avea o slujba la care cerintele sa se potriveasca perfect cu dorintele proprii? Sa se distreze toata ziua si sa fie si platit pentru aceasta! Toti am facut un astfel de exercitiu de imaginatie. Iar in topul locurilor de munca de gen se afla cea de „tester” de jocuri, precizeaza Capital.

Accepta romanii contracte temporare de munca? Doar pentru bani mai multi. Unul din trei romani este dispus sa accepte sa lucreze cu un contract pe o perioada determinata, insa aproape 60% dintre angajatii firmelor locale nu sunt dispusi sa renunte prea usor la asteptarile financiare, arata un studiu recent al companiei de recrutare irlandeze Grafton Recruitment, care detine pe piata locala brandul SpenglerFox, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de executive search. Chiar si asa, contractele pe termen lung sunt in continuare preferate de romani, 61% dintre acestia optand pentru aceasta forma de angajare. Aproape doua treimi (61%) din salariatii romani ar prefera sa lucreze cu contracte pe perioada nedeterminata, mai arata rezultatele sondajului efectuat in perioada noiembrie-decembrie 2010 pe un esantion de 270 de angajati, scrie Ziarul Financiar.

Cum au adus concertele afaceri de cinci ori mai mari in plina criza. In spatele tuturor marilor concerte nu stau doar organizatorii, ci si companiile de ticketing. Mai jos, despre cum a reusit una dintre ele, Eventim, sa-si creasca vanzarile de cinci ori in 2010 si sa ajunga la o cota de piata de 80%, la doar doi ani de la intrarea pe piata din Romania. „Asemenea cote nu sunt neobisnuite, avand in vedere ca la baza activitatii noastre sta un software (utilizat de majoritatea furnizorilor de bilete de la noi, vreaubilet.ro, de pilda – n.r.), or in acest caz e de ajuns sa spunem Facebook, Google sau Windows ca sa ne dam seama ca notiunea de monopol trebuie revizuita”, e de parere Valentin Vasiloiu, directorul general al sucursalei autohtone a Eventim, citat de Capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro