Sari direct la conținut

Business report: Institutie noua pentru solutionarea litigiilor intre banci si clientii acestora; Noul Cod Fiscal: Taxele nu mai scad, ba chiar cresc; Doi manelisti celebri, "persoane fizice cu risc fiscal", verificati de ANAF: Nicolae Guta si Dan Bursuc

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Institutie noua pentru solutionarea litigiilor intre banci si clientii acestora. Conflictele dintre clienti si comercianti sau banci vor fi transate de o noua institutie ce va functiona in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Misiunea sa va fi una dificila – va trebui sa medieze intre partile aflate in conflict, astfel incat sa nu se mai ajunga la un proces. Noua structura trebuie sa-si intre in paine la inceputul anului viitor. Clientii nemultumiti pot incerca sa-si rezolve problemele cu banca sau comerciantii fara a apela la instanta, cel putin in prima faza. Medierea nu este obligatorie, dar poate fi o solutie mai rapida. Ideea noii institutii este inspirata de o directiva europena. „Aceasta structura o sa incerce sa medieze disputele dintre operatorii economici si consumatori, dar totul este gratis la acest centru de solutionare. Daca nu s-au inteles pot veni din nou la ANPC sau in instanta”, spune Marius Dunca, presedintele ANPC, noteaza digi24.ro.

Falimentul Astra Asigurari, razboiul argumentelor. Cine are dreptate: ASF sau actionarii companiei? Anuntarea falimentului companiei Astra Asigurari, de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), urmata de replica omului de afaceri Dan Adamescu, a declansat un razboi al argumentelor pro si contra masurii de „exmatriculare” a Astrei din piata asigurarilor. Pe de-o parte, planul de redresare propus de actionari a fost respins de ASF pe motiv ca o buna parte din banii necesari ar veni prea tarziu fata de momentul in care ar fi nevoie de ei. De cealalta parte, actionarii – prin vocea lui Dan Adamescu – acuza o atitudine discriminatorie a ASF fata de Astra Asigurari in raport cu alte companii din aceeasi piata. Integral in Adevarul.ro

PRO AGRO: „Eliminarea taxei pe stalp pentru constructiile din agricultura va stimula absorbtia fondurilor europene”. Eliminarea taxei pe stalp pentru constructiile speciale din agricultura va stimula absorbtia de fonduri europene nerambursabile, cu precadere pe partea de silozuri, spatii de depozitare si chiar investitii in ferme zootehnice, apreciaza Federatia Nationala PRO AGRO. „Eliminarea taxei pe stalp pentru constructiile speciale din agricultura, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, a fost solicitata si de catre membrii Federatiei Nationale PRO AGRO. Masura va stimula absorbtia de fonduri europene nerambursabile, cu precadere pe partea de silozuri, spatii de depozitare si chiar investitii in ferme zootehnice. Inainte de eliminarea taxei, o investitie de 1 milion de euro presupunea achitarea taxei pe constructii speciale de 1% din valoarea investitiei, pe intreg parcursul implementarii proiectului, respectiv 10 ani, ajungandu-se la o cheltuiala suplimentara de 100.000 euro, neatractiva pentru investitiile din sectorul agroalimentar. Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, taxa nu va mai fi platita de niciun investitor”. Liderii partidelor parlamentare s-au intalnit, joi, pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal. Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, dupa discutii, ca s-a stabilit ca modificarile operate in Codul fiscal sa fie readoptate in forma initiala, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat, noteaza Bursa.ro.

Noul Cod Fiscal: Taxele nu mai scad, ba chiar cresc! Dintre masurile de relaxare fiscala a ramas certa doar scaderea TVA la 20%. Restul – reducerea impozitului pe dividende, eliminarea taxei pe stalp si diminuarea nivelului accizelor – se amana. Sunt pastrate, insa, prevederile care majoreaza rata efectiva de taxare. Afectati sunt antreprenorii si cei cu activitati independente. Primul exemplu: dividendele. Polticienii au cazut de acord sa amane reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% pentru 2017. Pare, insa, sa fi uitat ca, pe langa aceasta facilitate, noul Cod aplica obligatoriu contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 5,5% la aceste venituri. Continuarea in Capital.ro.

Doi manelisti celebri, „persoane fizice cu risc fiscal”, verificati de ANAF: Nicolae Guta si Dan Bursuc. Averile cantaretului de manele Nicolae Guta si a managerului Dan Bursuc sunt verificate de fisc, informeaza B1 TV. Actiunea face parte dintr-un proces mai amplu de verificare a averilor manelistilor intreprinsa de noua divizie din cadrul ANAF – Persoane Fizice cu Risc Fiscal. Se poate ajunge la dosar penal. In urma controalelor, cei de la fisc vor compara rezultatele cu declaratiile oficiale de avere, iar in cazul in care se vor gasi diferente, atunci se va aplica un impozit de 16%, si chiar se poate ajunge la dosar penal. In cadrul programului sunt vizate persoanele fizice cu avere afisata semnificativa – imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate – nejustificata de veniturile declarate, se arata intr-un comunicat al ANAF, scrie Adevarul.ro.

Hyundai i20 N Sport – Poze si detalii oficiale cu primul produs al diviziei sportive sud-coreene. Hyundai a publicat primele imagini si informatii cu i20 N Sport. Dupa cum probabil ati si intuit, vorbim despre primul produs al diviziei sport Hyundai N. Din punct de vedere estetic, i20 N Sport dispune de jante de 17 inch din aliaj, de spoilere modificate, de un eleron discret si de praguri laterale modificate. In plus, sud-coreenii au imbunatatit tevile de esapament ale evacuarii si au aplicat logo-ul N pe diverse elemente de caroserie, noteaza Auto-Bild.ro.

Chinezii au cheltuit anul trecut aproape 150 miliarde de euro pe turism in strainatate. Aproximativ 107 milioane de chinezi au calatorit in strainatate in 2014, o crestere de aproape 20% in raport cu anul precedent, potrivit unui raport citat vineri de agentia de presa oficiala Xinhua. Turistii chinezi au cheltuit in 2014 peste 146 miliarde de euro, de patru ori mai mult decat in 2008, potrivit raportului Academiei de turism chineze, un grup de cercetare care depinde de Oficiul national al turismului. Cresterea semnificativa a numarului de turisti chinezi care pleaca in strainatate se explica in special printr-o politica de vize mai relaxata in tarile de destinatie, potrivit directorului academiei, Dai Bin, citat de Xinhua, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro