Business report: Investitiile in regiune: Cum stau celelalte state din est cu investitiile in Romania; Chinezii de la China General Nuclear Power Corporation vorbesc in premiera despre proiectul de la Cernavoda; Blocurile inteligente din Capitala, unde factura la utilitati depaseste rar 50 de lei
O temă pentru capitalul autohton. Investițiile în regiune: Cum stau celelalte state din est cu investițiile în România. Integrarea europeană pare să nu fi motivat companiile din România să îşi extindă afacerile în afara graniţelor şi să profite de noi piste de dezvoltare, un fenomen care se poate observa în alte state din regiune. Ungaria, Polonia, Cehia şi chiar Bulgaria fac investiţii străine din ce în ce mai consistente pentru a-şi consilida poziţiile pe pieţele din regiune. În România, investiţiile acestor sunt de ordinul a miliarde de euro. În contrapartidă, investiţiile străine făcute de România în aceste state, mai accesibile geografic decât cele din vestul Europei, adună un total de doar câteva sute de milioane de euro, reiese din datele băncilor centrale şi ale Eurostat. O analiza Curs de guvernare.
Chinezii de la China General Nuclear Power Corporationvorbesc in premiera despre proiectul de la Cernavoda. Programul nuclear al Romaniei, respectiv constructia reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda a excelat prin durata lui. Nicaieri in lume, constructia a doua reactoare nucleare nu s-a intins pe o perioada de timp atat de mare pre cum s-a intamplat in Romania. Continuarea programului nuclear prin constructia a inca doua reactoare la Cernavoda (trei si patru) pare sa nu faca exceptie de la regula. Interesant este ca, totusi, chinezii de la China General Nuclear Power Corporation au catadicsit sa iasa la rampa si sa isi declare deschis intentiile de colaborare cu Romania, in speta cu Nuclearelectrica. Si mai interesant este ca in cadrul proiectului, companiile romanesti care au ramas inca active in domeniul nuclear nu au fost abandonate si ca, in ideea construirii reactoarelor 3 si 4 o felie de circa 1,5-2 miliarde de euro ar putea reveni industriei romanesti de profil. Integral pe Energy-center.ro.
Şeful băncii JP Morgan întrevede mişcări violente în pieţele de bonduri. Jamie Dimon se aşteaptă la acest scenariu la viitoare mutare a Rezervei Federale Americane în sensul ridicării ratei de dobândă. Banca centrală a SUA nu a ridicat dobânda la ultima sa şedinţă de politică monetară de la acest mijloc de septembrie, însă investitorii şi analiştii financiari încă se întreabă cum vor reacţiona pieţele. Jamie Dimon, preşedintele executiv al JP Morgan Chase & Co., este printre cei care se aşteaptă la mişcări violente, cel puţin în piaţa titlurilor de stat. „Lucrul care mă îngrijorează un pic, a propos, sunt bonurile de trezorerie”, a declarat acesta la o conferinţă organizată la New York de banca britanică Barclays, preşluat de Bloomberg. „Ratele de dobândă au fost atât de jos pentru atât de mult timp”, explică el contextul în care traderii şi managerii de fonduri nu au mai experimentat demult parcursul unui ciclu de ridicare a dobânzilor, potrivit Capital.
Blocurile inteligente din Capitala, unde factura la utilitati depaseste rar 50 de lei. Cat costa o astfel de locuinta. Dupa casele verzi, acum si apartamentele sunt independente energetic. In Capitala a aparut primul bloc in care factura la utilitati depaseste rar 50 de lei. In constructie sunt insa peste 4.000 de apartamente, in mai multe ansambluri rezidentiale care vor sa obtina certificare Green Homes. Acestea sunt locuinte ale caror costuri de intretinere sunt aproape de zero. Folosesc energie regenerabila pentru alimentare, dar si materiale, instalatii si tehnologii de ultima ora. Un material Stirile Pro Tv.
Cei mai mari angajatori privaţi din economie care au renunţat la cei mai mulţi oameni în ultimii doi ani. OMV Petrom, ArcelorMittal Galaţi şi BCR sunt unii dintre cei mai mari angajatori privaţi din economie care au renunţat, în valoare absolută, la cei mai mulţi salariaţi pe parcursul anilor 2013 şi 2014, potrivit calculelor făcute de Economica.net, pe baza informaţiilor care ne-au fost comunicate de Inspecţia Muncii. Companiile care aveau pe statele de plată cei mai mulţi salariaţi activi la 1 ianuarie 2015 sunt: Kaufland Romania, OMV Petrom, Automobile Dacia, RCS&RDS, Carrefour Romania, BRD, Mega Image, Autoliv Romania SRL, Dedeman, Banca Transilvania, BCR, DRM Draxlmaier Romania Sisteme Electrice SRL, Profi Rom Food, şi ArcelorMittal Galaţi, Metro Cash&Carry Romania, potrivit informaţiilor centralizate de Economica.net.
Preţul apartamentelor noi este în creştere pentru apartamentele cu două şi trei camere, dar se ieftinesc cele cu patru încăperi. Preţul apartamentelor noi a crescut pentru locuinţele cu două şi trei camere, atât în comparaţie cu luna trecută, cât şi faţă de nivelul de anul trecut, potrivit portalului Imobiliare.net. Astfel, în septembrie, preţul mediu de vânzare al garsonierelor din Bucureşti, construite după 2010, este de 33.718 de euro, conform statisticilor oferite de sursa citată. Aprecierea proprietăţilor noi este mai importantă în cazul apartamentelor cu două camere, acolo unde preţul mediu de vânzare a proprietăţilor construite după 2010 este 57.054 de euro. Un apartamente nou cu două camere era scos la vânzare cu circa 2.500 de euro mai ieftin decât în urmă cu 12 luni, preţul unui apartament nou de 2 camere în august 2014 fiind de 54.547 euro, aflam din Adevarul.
Piaţa de smartphone-uri creşte, dar mai lent. Marii producători de telefoane pun accent pe smartphone-uri de top în lupta pentru supremaţie pe piaţă, în timp ce telefoanele clasice vor dispărea, în curând, din oferta operatorilor. Piaţa globală de telefoane inteligente a crescut cu aproape 14 procente în al doilea trimestru al acestui an, un ritm mai lent decât se aşteptau analişti ca urmare a scăderii pieţei chineze. Piaţa globală de telefoane inteligente a crescut cu aproape 14 procente în al doilea trimestru al acestui an, un ritm mai lent decât se aşteptau analişti ca urmare a scăderii pieţei chineze. După Samsung și Apple, următoarele locuri în topul producătorilor de smartphone-uri sunt ocupate de trei companii chineze: Huawei (7,8%), Lenovo (5%) și Xiaomi (4,9%). Deşi vinde doar o cincime din smartphone-uri la nivel mondial, Apple reuşeşte să obţină peste 90% din profitul generat de piaţă. Integral in Capital.