Business Report: Lista meseriilor platite de cel putin 5 ori mai bine afara; De ce se opune Guvernul privatizarii CEC Bank; Potentialii investitori interesati de achizitia City Mall, atrasi prin reclame online
Cu cine s-au asociat „regii asfaltului” pentru 38,8 km de autostrada. De pe lista „regilor asfaltului” care au depus oferte pentru proiectarea si executia tronsonului de autostrada Nadlac-Arad lipseste doar PA&CO, firma lui Costel Casuneanu. Printre ofertanti se regasesc Romstrade, UMB, Euroconstruct, Hidroconstructia, Delta ACM si Strabag. Pentru primul lot din tronsonul Nadlac-Arad, in lungime de 22,2 km, au fost depuse sapte oferte. Valoarea contractului pentru acest segment se ridica la circa 487 mil. lei, fara TVA. De remarcat faptul ca „regii asfaltului” au fost nevoiti sa se asocieze pentru a putea intruni cerintele caietului de sarcini, iar printre companiile intrate in aceste consortii sunt nume importante care au intrat pentru prima oara pe piata locala. Astfel, Romstrade – firma lui Nelu Iordache s-a asociat cu portughezii de la MonteAdriano, cu afaceri de 130 mil. euro pe plan local, si cu mai putin cunoscuta Donrep Construct, scrie Capital.ro.
Cum se face Coca-Cola la Ploiesti: reteta este aceeasi peste tot in lume, difera doar furnizorii. In curtea interioara a fabricii Coca-Cola de la Ploiesti, una dintre cele mai mari din cadrul grupului Hellenic Bottling Company, mai multe camioane se pregatesc sa plece. De fapt nu au prea mult timp sa se pregateasca, maximum 15 minute, deoarece acesta este timpul in care sunt gata umplute. Iar daca la fiecare sfert de ora se adauga cele zece minute cat dureaza in medie producerea unei sticle de coca-cola de doi litri, rezulta ca bautura care anul acesta aniverseaza 125 de ani de existenta este gata sa ajunga la consumator in mai putin de jumatate de ora. Pentru sticla de coca-cola, camionul transportatorului este punctul terminus al unui drum care incepe la zeci de metri in spate, cu producerea PET-ului din reziduuri de petrol chiar de catre companie sau odata cu reciclarea ambalajelor din sticla, anunta ZF.ro.
Lista meseriilor platite de cel putin 5 ori mai bine afara. Un tamplar castiga aproape 300 de euro in Romania, fata de 4.500 de euro in Norvegia, un sofer profesionist castiga aici putin peste 320 de euro, in vreme ce afara castiga, in medie, 1.850 de euro, iar un mecanic auto castiga in strainatate 2.250 de euro, in medie, fata de nici 300 de euro in Romania. Salariul net mediu lunar in constructii e de circa 294 de euro, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica. Afara, un roman castiga, in medie, 2.200 de euro pe luna, potrivit anunturilor de pe site-urile de recrutare. Salariul net mediu lunar oferit de angajatori candidatilor romani: 4.750 de euro. Un tamplar roman castiga in Norvegia intre 4.500-5.000 de euro pe luna. Joburi vacante: 25. Esti eligibil pentru acest job daca ai minimum trei ani experienta in ridicarea caselor din lemn masiv si vorbesti o limba scandinava, informeaza Money.ro.
De ce se opune Guvernul privatizarii CEC Bank? Guvernul tine cu dintii de pozitia majoritara pe care o detine in administrarea CEC-ului, opunandu-se privatizarii. Si asta in ciuda faptului ca banca are nevoie de o majorare substantiala de capital, pentru „mentinerea in pas cu piata bancara si realizarea investitiilor necesare urmatoarei etape de devoltare”, dupa cum afirma recent chiar presedintele institutiei, Radu Ghetea. La randul sau, Eugen Radulescu, fostul presedinte CEC, director in cadrul BNR, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca banca trebuie privatizata pentru ca „statul nu e un foarte bun administrator si risca sa o dea in bara”. Radulescu spune ca atat timp cat CEC ramane in posesia statului, interventia politica este inevitabila, atat la nivelul acordarii de credite unor domenii sau sectoare, cat si pentru a „efectua cheltuieli intr-o directie sau alta”, scrie Dailybusiness.ro.
Cum au construit nemtii 40 de hectare de fabrica in Romania. Au un nume „foarte german”: Technologie Management Gruppe. Vin in orasul tau, studiaza infrastructura, traditia industriala, scolile, cultura, hotelurile, ba chiar si pretul la morcovi. In zonele care au trecut testul au ridicat fabrici de peste 600 de milioane de euro si 16.000 de locuri de munca. Un concern american voia sa-si mute fabrica din Germania in Europa de Est. Dar unde s-o construiasca – in Cehia, in Ungaria, Slovenia sau Croatia? Raspunsul final a fost: in Romania, la Timisoara. O decizie surprinzatoare, tinand cont ca era vorba de Romania lui 1999, dar si mai surprinzator este ca intr-un an si jumatate fabrica era ridicata de la zero si pusa in functiune, producand la o cadenta de 50.000 de telefoane mobile pe saptamana. In acel an si jumatate a fost cumparat terenul, s-a proiectat, s-au obtinut autorizatiile, au fost selectati si pusi la treaba constructorii, s-au montat utilajele si a fost recrutat personalul fabricii. Cine putea realiza un asemenea tur de forta? O firma germana, scrie Gandul.
Cine umfla preturile la produsele alimentare. O explicatie a mancarii scumpe este reorientarea fondurilor speculative catre piata materiilor prime si a produselor agricole, dupa criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite. In mai putin de doi ani, preturile la cereale pe pietele mondiale s-au triplat. Orezul, graul, porumbul au devenit produse de lux chiar si pentru cetatenii unor state nu tocmai sarace. Administratorii fondurilor de investitii cu risc crescut si-au dat seama ca titlurile financiare pe care le detineau s-au devalorizat din cauza crizei bursiere, din urma cu doi ani, si au cautat alte „valori de refugiu”. Ei si-au convertit banii investind in materii prime si produse alimentare, pentru ca stiau ca pe termen lung exista un risc mic sa le scada valoarea, deoarece cererea de produse alimentare tinde sa creasca, anunta Adevarul.
Potentialii investitori interesati de achizitia City Mall, atrasi prin reclame online. Incepand de maine, investitorii interesati de achizitia centrului comercial City Mall din Bucuresti pot cumpara caietul de sarcini necesar participarii la licitatia organizata in ultima zi a lunii martie, potrivit unui anunt al Casei de Insolventa Transilvania (CITR), lichidatorul judiciar al proiectului. Pentru a participa la licitatie, investitorii trebuie sa prezinte o garantie in valoare de 1,64 mil. euro, reprezentand 5% din pretul de pornire si sa cumpere caietul de sarcini a carui pret este de 15.000 de lei, fara TVA. Proiectul va fi scos la licitatie la pretul de 32,9 mil. euro, fara TVA. CITR s-a angajat intr-o campanie publicitara agresiva in mediul online in speranta gasirii unui investitor interesat sa preia mall-ul falimentat, informeaza Capital.ro.
Prima luna de Fondul Proprietatea: americanii vad paharul pe jumatate plin, proprietarii – pe jumatate gol. Prima luna de tranzactionare a actiunilor Fondului Proprietatea (FP) a adus schimbari importante la nivelul indicatorilor bursieri aducand Bursa de Valori Bucuresti cu un mic pas mai aproape de pietele din regiune. Pretul actiunilor ramane insa o dezamagire pentru fostii proprietari care au primit titlurile FP drept despagubire. Prin listarea pe 25 ianuarie a Fondului Proprietatea, cu o avere de 3,6 mld.euro, Bursa de la Bucuresti a castigat un emitent de prim rang care in ultima luna a ocupat constant primul loc in topul celor mai tranzactionate companii. Capitalizarea bursiera a crescut la 8,2 miliarde de lei, rulajele zilnice au urcat si pana la 200 milioane de lei in primele sedinte de tranzactionare. Peste 1,6 miliarde de actiuni Fondul Proprietatea au fost tranzactionate in prima luna de la listare, reprezentand 11,8% din capital, scrie ZF.ro.
Surpriza: Credite in lei mai ieftine decat cele in euro. BRD vine cu reduceri de dobanzi atat la creditele de consum fara ipoteca (credite de nevoi personale sau credite destinate achizitionarii de autoturisme), cat si la creditele garantate cu ipoteca, se arata intr-un comunicat al bancii. Astfel, clientii care solicita un credit de nevoi personale fara ipoteca vor fi finantati atat in lei, cat si in euro, cu o dobanda cu pana la 3 puncte procentuale mai mica decat pana acum, in functie de perioada de creditare. Interesant este ca nivelul noilor dobanzi pentru lei este ceva mai mic decat cel pentru euro, situatie neobisnuita pentru bancile de la noi: 7,5 si 9% pentru lei (dobanda fixa), respectiv Euribor 3M + 6,5 pp si Euribor 3M + 8,5 pp pentru euro. In acest moment Euribor 3M este la 1,094%, iar dobanzile pe piata interbancara europeana sunt asteptate sa creasca in acest an, anunta Money.ro.
Criza petrolului: Sistemul economic mondial risca „shut-down”. Omenirea risca sa se confrunte cu o criza economica fara precedent, dublata de o criza sociala cu efecte devastatoare, avertizeaza analistii economici, citati de DailyBusiness.ro. Fitilul „bombei” ar putea fi aprins de speculantii pe petrol, care exploateaza la maxim crizele din Orientul Mijlociu si Africa. Pretul petrolului a crescut joi la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 120 de dolari/baril. Potrivit expertilor, ingrijorator nu este neaparat nivelul, cat mai ales ritmul alert in care pretul creste. Intr-o singura zi, titeiul s-a scumpit cu 7 dolari. „In ritmul asta, ne vom duce spre 150 de dolari cat de curand”, se teme Constantin Tampiza, reprezentantul Lukoil in Romania. Ce va insemna acest lucru pentru noi? „La 150 de dolari/baril, pretul carburantilor va creste cu circa 30%”, a declarat expertul, informeaza Dailybusiness.ro.