Business report: Marirea si decaderea colosilor de carton. Al saselea an de declin al universitatilor private. Colapsul pare iminent; Marile noutati ale noii Europe in discursul lui Jean Claude Junker; O modificare aparent banala ar putea scadea salariile romanilor cu 20%
- Redactia Hotnews
Marile noutati ale noii Europe in discursul lui Jean Claude Junker: Scenariul nr. 6 – fara „cercuri concentrice”. La sase luni de la debutul dezbaterilor asupra Cartei Albe a Europei, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avansat, in discursul rostit miercuri in plenul Parlamentului European, un al saselea scenariu privind viitorul Uniunii: un scenariu care convine Europei Centrale si de Est, fara asa numitele „cercuri concentrice”. Un scenariu in care Estul Europei este inclus, un scenariu in care „norma trebuie sa fie apartenenta la Uniunea Bancara, la Spatiul Schengen si la Zona Euro”, si in care Romaniei ii revine locul de gazda al unui summit special al UE, care sa fie organizat pe 30 martie 2019 si unde, spune Jean Claude Junker, sa se decida viitorul Uniunii, potrivit cursdeguvernare.ro.
Rectificarea bugetara, grabita de criza de la Aparare! Drepturile militarilor trebuie platite in doua zile. Executivul grabeste aprobarea rectificarii bugetare pentru ca militarii sa isi primeasca pana la 15 septembrie drepturile salariale intregi. Potrivit unor surse, daca astazi nu se aproba in Guvern rectificarea bugetara si nu este publicata in Monitorul Oficial, criza de la Aparare se va acutiza. Pentru ca ministerul Apararii sa poata face redistribuiri de sume din alte conturi, pentru a se plati drepturile le militarilor, rectificarea bugetara trebuie aprobata, au declarat, pentru Capital, surse guvernamentale. Este vorba in principal de plata chiriilor si a normei de hrana, potrivit Capital.ro.
Marirea si decaderea colosilor de carton. Al saselea an de declin al universitatilor private. Colapsul pare iminent. Cele mai multe universitati private merg semnificativ mai prost decat in 2009, cel mai bun an financiar pentru multe dintre ele, iar daca va continua tendinta ultimilor sase ani, colapsul multor institutii private de invatamant superior pare inevitabil. O mutatie semnificativa s-a produs anul trecut pe aceasta piata: Universitatea Titu Maiorescu surclaseaza, in premiera, Universitatea Spiru Haret, si devine liderul pietei invatamantului superior privat din tara. Prabusirea Universitatii Spiru Haret, un colos care in 2009 a avut venituri de 90 de milioane de euro si profitabilitate de peste 44%, pentru ca in 2016 sa obtina venituri de noua ori mai mici si sa mearga in pierdere, e sugestiva pentru starea de deriva a universitatilor private, potrivit Economica.net.
O modificare aparent banala ar putea scadea salariile romanilor cu 20%. Incepand de anul viitor, sarcina platii acestor contributii le va reveni doar angajatilor, responsabilitatea angajatorilor fiind doar una administrativa, de a retine in continuare sumele respective, reiese din declaratiile oficiale. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, de asemenea, ca valoarea totala a acestor contributii va fi redusa la 35%. Prin urmare, angajatul castiga 4,25%, dar pierde cei 21,5% platiti pana acum de angajatori. Tragand linie si adunand, rezulta o pierdere de 17,25% din salariul brut, potrivit New Money.
Romania – lider european la parasirea scolii. Observatiile in contextul UE. Proportia celor care au parasit timpuriu procesul de scolarizare a scazut puternic pe ansamblul Uniuni Europene, de la 17,0% in anul 2002 pana la doar 10,7% in anul 2016, a anuntat Eurostat, cu ocazia Zilei Internationale a Alfabetizarii. Contrar acestui trend, Romania figureaza in analiza institutiei europene pe locul al treilea cu un procentaj de 18,5%, imediat dupa Malta si Spania. Ea este singura tara, in afara de Cehia si Slovacia, in care valoarea consemnata la acest indicator-cheie pentru invatamant a crescut in ultimii zece ani, potrivit cursdeguvernare.ro.
BM: Schimbarile climatice ameninta sa genereze 100 milioane de saraci in plus. chimbarile climatice ameninta sa genereze 100 de milioane de saraci in plus, la orizontul anului 2030, daca nu se modifica tendintele actuale, situatie care „va genera miscari considerabile de populatie”, avertizeaza Banca Mondiala, citata de EFE. Intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul francez „Le Figaro”, directorul general al BM, Kristalina Georgieva, subliniaza ca, desi incalzirea climatica afecteaza toata lumea, riscul este in mod particular important pentru tarile sarace, de aceea trebuie ajutate puternic si imediat pentru a-si adapta infrastructura si a-si dezvolta agricultura, potrivit Capital.ro.
AFI Europe renunta la mallul din Bucurestii Noi si pregateste constructia unui mini-oras cu turnuri de apartamente. Atunci cand a cumparat terenul fostei fabrici Laromet din Bucuresti, AFI Europe avea in plan constructia unui proiect gigant in Bucuresti. Gigantica a fost si tranzactia de achizitie a terenului: 77,5 milioane de euro pentru 155.000 de mp, cea mai mare tranzactie dinainte, dar si de dupa criza. Sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009 i-au transportat pe dezvoltatori de pe valurile boom-ului imobiliar in abisul crizei. Dupa ce a fost deschis AFI Cotroceni in 2009, oficialii companiei spunea ca se pregatesc de investitii in cel de-al doilea mall din Bucuresti, potrivit Economica.net.