Sari direct la conținut

Business Report: Microsoft Windows e pe moarte; Petrom taie doua fabrici cu oferte de cumparare pe masa; Ce pierzi si ce castigi daca iei un credit-clona la "Prima casa"; Ce ar putea "cumpara" China cu rezervele valutare de 3.000 miliarde dolari: datoria publica a Italiei pana in 2062, sau primele 10 mari companii din SUA

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Microsoft Windows e pe moarte. Celebrul investitor Roger McNamee a declarat in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC ca Windows este un produs pe moarte, iar vanzarile Microsoft ale acestui sistem de operare sunt un business mort. „Cred ca Microsoft Windows se afla in punctul de unde nu mai are cum sa creasca” a spus cunoscutul investitor american. Existenta smartphone-urilor si a Ipad-urilor permite utilizatorilor sa faca reduceri de mii de dolari a cheltuielilor care pana acum au fost indreptate catre un Windows. Anul acesta, sistemul de operare de la Microsoft a scazut la o cota de sub nivelul de 50% de la 97% anul trecut, conform unei masuratori facute pe calculatoarele conectate la internet, spune Roger McNamee, scrie Capital.ro.

In articolul „Cat mai costa un ARO in era lui Duster?”, Ziarul Financiar scrie: „ARO, „legenda” autohtona a masinilor de teren, este una dintre marcile cu cea mai mica devalorizare in timp, potrivit site-urilor specializate in comertul cu masini second-hand. Cu toate ca de aproape opt ani la uzina din Campulung Muscel nu s-a mai asamblat niciun model ARO nou, pretul acestora la mana a doua nu a fost influentat deloc intr-un sens negativ, ci mai mult, gradul de exclusivism al masinilor a crescut si implicit si pretul masinilor inca in functiune”. Integral in ZF.ro.

Petrom taie doua fabrici cu oferte de cumparare pe masa. Petrom a ignorat ofertele pe care le avea pentru rafinaria Arpechim si pentru combinatul chimic Doljchim, alegand sa le inchida si sa le dea la fier vechi. O spune un om de afaceri si un parlamentar. Petrom spune ca ofertele nu erau fezabile. Pe adresa Petrom a ajuns in zilele imediat urmatoare anuntului de inchidere al Arpechim o scrisoare de intentie din partea unui fond de investitii american care se declara interesat sa cumpere rafinaria, spune, pentru Money.ro, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, chiar un inalt oficial al Petrom i-ar fi spus despre oferta americanilor, dar ca, fara 250 de milioane de euro, OMV Petrom nu vinde rafinaria. Iancu nu a precizat numele fondului, informeaza Money.ro.

Activul net al Fondului Proprietatea a crescut in luna martie cu 2,1%. Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a crescut in luna martie cu 2,14%, la 16,455 miliarde lei, in principal ca urmare a majorarii valorii actiunilor la companiile listate, iar profitul a urcat la 14 milioane lei. Valoarea participatiilor FP la companii cotate la bursa a crescut in martie cu 5,81%, la 6,412 miliarde lei, potrivit unei raportari transmisa de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Fondul a incheiat luna februarie cu un activ net de 16,109 miliarde lei, din care 6,06 miliarde lei reprezenta valoarea pachetelor de actiuni la societati listate. Valoarea unitara a activului net era la sfarsitul primului trimestru de 1,1942 lei/actiune, cu 2,14% peste cea de la finele lunii februarie, de 1,1691 lei/titlu, scrie Bursa.ro.

Avocatii: Kazahii nu vor putea continua procedura de delistare a Rompetrol Rafinare. Curtea de Apel Bucuresti a anulat ordonanta CNVM de anul trecut, prin care se suspendase procedura de delistare a Rompetrol Rafinare (RRC), obligand totodata autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital la plata unor daune morale de un milion de lei (peste 240.000 de euro). Grupul KazMunaiGaz, care controleaza Rompetrol, nu va putea insa continua procedura de retragere a actionarilor din societate, spun avocatii specializati pe piata de capital. „Nu pot continua procedura de delistare pana cand hotararea nu va ramane irevocabila si am inteles ca CNVM a facut deja recurs. Oricum, aceasta decizie a Curtii de Apel mi se pare extrem de ciudata. Daca ordonanta CNVM e nelegala, nu inteleg cum au putut sa acorde daune morale unei persoane juridice, puteau sa dea daune materiale, dar au respins cererea de plata a daunelor materiale ca neintemeiata”, a declarat Cristian Dutescu, managing partner al casei de avocatura Dutescu & Partners, anunta Economic Times.

Infiintarea campionilor energetici a esuat oficial. Ce variante mai au autoritatile? Restructurarea sistemului energetic in varianta Electra si Hidroenergetica a fost impiedicata de Justitie. Avocatii Ministerului Economiei au incercat sa prelungeasca agonia unei idei, invocand erori materiale la sentinte irevocabile. Autoritatile regandesc sistemul tot in doua companii, dar fara Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Visul guvernantilor de reorganizare a sistemului energetic national in doua companii care sa adune aproape toata productia de electricitate si de carbune a tarii a fost definitiv ingropat de o sentinta data saptamana trecuta de Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a respins o solicitare a avocatilor statului prin care acestia invocau o eroare materiala la o sentinta irevocabila data de Curte in luna martie, in care a fost respins proiectul de divizare a Hidroelectrica in doua entitati care urmau sa fie inglobate in viitoarele Electra si Hidroenergetica, informeaza Financiarul.

Ce pierzi si ce castigi daca iei un credit-clona la „Prima casa”. Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Bancpost, RBS au in portofolii credite similare celor din programul „Prima casa”. Ofertele primelor doua banci sunt dedicate in special celor care au depus dosar in cadrul programului, dar nu au luat un credit din cauza ca banca finantatoare a epuizat garantiile guvernamentale. Cele mai ieftine oferte-clona se inscriu in media de cost a creditelor din vechile etape ale programului. In schimb, avansul perceput de banci pentru aceste oferte este cosiderabil mai mare decat al creditelor din programul guvernamental. Astfel, CEC Bank cere un avans de 10%, iar Raiffeisen Bank, BCR si Bancpost au fixat un avans de 15%, pentru creditele similare celor din program, in timp ce ofertele „Prima casa” au un avans de 5%, scrie EVZ.

Cum sa „spargi” un milion de euro.Povestile unor tineri care nu mai viseaza sa castige la loto. Ce as face daca as avea un milion de euro? Este o intrebare pe care multi dintre noi si-au pus-o, macar o data in viata. Unii viseaza sa-l castige la loto, altii (cativa) isi propun sa joace la bursa si sa atinga la un moment dat acest prag, altii se lauda ca intr-o singura zi au castigat chiar mai mult de atat. Cand vine vorba sa cheltuie un milion, un studiu de anul trecut arata ca cei mai multi dintre romani si-ar lua o casa mai mare, pe locul doi intre optiunile exprimate fiind deschiderea unei afaceri. Cum sa nimeresti insa afacerea potrivita astfel incat sa n-o dai in bara? Le-am adresat aceasta intrebare mai multor oameni de afaceri tineri din Romania, multi dintre ei la varsta la care au depasit de mult pragul de un milion, anunta Gandul.

Topul mondial al scumpirilor. Inflatia ajunsa la cote tot mai ridicate da batai de cap guvernantilor din intreaga lume. La nivelul Uniunii Europene, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,1% in martie, cu 1,1 puncte procentuale peste rata inregistrata in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat. De la inceputul acestui an, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU a avertizat in fiecare luna ca preturile alimentelor au depasit noi recorduri. Desi oficiali cu functii inalte, printre care Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, au cerut guvernantilor sa faca din acest fenomen o prioritate mondiala, nu s-au luat inca decizii concrete, iar preturile continua sa se majoreze. La pompa, pretul benzinei a crescut peste tot in lume, informeaza Adevarul.

Ce pun bancile in loc de „Prima Casa”. Doar bancile cu risc redus vor putea activa in noul program guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinta. Pe piata au aparut mai multe alternative la „Prima Casa”. Nu toate bancile vor putea participa la programul Prima Casa in noua sa forma, care presupune impartirea egala a garantiei intre stat si banci. In fapt, avand in vedere conditiile Guvernului si normele BNR, doar o mica parte o vor putea face. Astfel, autoritatile au tinut ca imprumuturile pe care bancile le vor acorda in cadrul noului program sa aiba in continuare un avans de doar 5%, scrie Romania Libera.

Tinerii isi pot incepe afaceri cu bani de la stat. Astazi incep inscrierile pentru prima parte a programului guvernamental START, prin care tinerii care vor sa-si inceapa o afacere pot urma cursuri de pregatire antreprenoriala. Inscrierea in program se face on-line, pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (www.aippimm.ro), incepand de astazi, ora 10.00, pana pe 22 aprilie, ora 16.30. Persoanele interesate trebuie sa fie cetateni romani cu studii medii sau superioare si sa nu fi beneficiat de finantare in cadrul editiilor de anii trecuti ale programului, nici ca persoana fizica, dar nici ca asociat, actionar sau administrator intr-o firma care a beneficiat de ajutor financiar nerambursabil, anunta EVZ.

Ce ar putea „cumpara” China cu rezervele valutare de 3.000 miliarde dolari: datoria publica a Italiei pana in 2062, sau primele 10 mari companii din SUA. Rezervele valutare ale Chinei au depasit, la sfarsitul lunii martie, pentru prima oara 3.000 de miliarde de dolari, fiind in continuare cele mai mari din lume, dupa cum a anuntat recent Banca Centrala a Chinei, citata de People’s Daily Online. Fata de anul trecut, rezervele valutare ale Chinei sunt cu 24% mai mari. Numai in primul trimestru rezervele valutare au crescut cu 197 miliarde de dolari. Creditele noi au depasit estimarile in luna martie, ajungand la 679,4 miliarde yuani (104 miliarde dolari). Politica premierului Wen Jiabao privind controlul monedei nationale, impreuna cu surplusurile comerciale si fluxurile de capital in economia cu cea mai rapida crestere au contribuit la majorarea rezervelor cu 1.000 miliarde dolari in doi ani, informeaza Gandul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro