Sari direct la conținut

Business report: Misterele cresterii economice din 2014; Cu cat cresc salariile in 2015. Bugetarii vor continua sa cistige mai bine decat cei din privat; "Prima masina" se scumpeste inainte sa inceapa. Cat costa acum o masina prin credit garantat de stat

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Misterele cresterii economice din 2014. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta pentru acest an la o crestere economica de 2,6%, urmand ca anul viitor aceasta sa fie de 2,5%, potrivit celor mai recente estimari, apropiate de cele avansate in luna mai, de 2,5% pentru 2014, respectiv 2,6% pentru 2015. Noile date sunt cuprinse in Prognoza de toamna 2014, postata pe site-ul Comisiei. Pentru 2016 si 2017 sunt anticipate cresteri de 3%, respectiv 3,3%. Cifrele avansate la o saptamana dupa ce Institutul National de Statistica a anuntat datele-semnal pentru primele trei trimestre ale acestui, arata un lucru, anume faptul ca cele mai optimiste prognoze privind evolutia economiei noastre vin din partea oficialilor, noteaza Romania Libera.

Cu cat cresc salariile in 2015. Bugetarii vor continua sa cistige mai bine decat cei din privat. Salariul mediu brut lunar pe economie va creste cu 4,5% in 2015, mai putin decat in acest an, iar bugetarii vor castiga in continuare mai bine, pe medie, decat angajatii din sectorul privat. Castigul salarial mediu brut lunar la nivelul intregii economii va ajunge in 2015 la 2.382 de lei, in crestere cu 4,5% fata de nivelul din acest an, de 2.279 de lei, la randul lui cu 5,4% mai mare fata de 2013, potrivit ultimelor date ale Comisiei Nationale de Prognoza. Ratele de crestere pentru anii ce vin vor fi din ce in ce mai mici: 3,8% in 2016, 3,6% in 2017 si 3,4% in 2018, ceea ce face ca salariul mediu brut sa fie, la orizontul anului 2018, de 2.648 de lei. O analiza Economica.net.

Miza retrocedarilor ilegale de paduri. Exportul de cherestea, o afacere in crestere. Scandalul retrocedarilor ilegale de paduri a adus in discutie problema defrisarilor ilegale, care ajung cherestea vanduta in afara. In 2013, Romania a exportat de zece ori mai multa cherestea decat imediat dupa Revolutie. Un nou mandat de arestare a fost emis, saptamana trecuta, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, pe numele deputatului Ioan Adam. In acest dosar au fost deja arestati preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc impreuna cu fiul sau, Andrei, si Paltin Sturdza. Continuarea in EVZ.

Economia si votul merg mana in mana. Rezultatele alegerilor din ultimii 25 de ani urmeaza, cu mici exceptii, acelasi sablon teritorial. Datele de mai jos demonstreaza inca o data cat de mare este legatura intre gradul de dezvoltare socio-economica a unei zone si modul in care voteaza locuitorii ei. Cand rezultatele primului tur de scrutin au fost reprezentate grafic, harta Romaniei s-a impartit in doua: sudul si estul colorate in rosu (caci in toate judetele, inclusiv in Bucuresti, pe primul loc se situa Victor Ponta), iar zonele de dincolo de Carpati, cu mici exceptii, in albastru – Iohannis era acolo favoritul electoratului, scrie Capital.

Bugetul pe 2015: Contextul acordului si discutiile cu FMI. Romania se mai afla inca sub programul de asistenta de tip precautionary stand-by al FMI si UE (fiecare cu cate 2 miliarde euro la dispozitia noastra pentru situatii neprevazute), la care se adauga inca aproape un miliard de euro din partea Bancii Mondiale. Programul ar urma sa se deruleze pana in luna septembrie 2015. Desi nu se asteapta accesarea efectiva a banilor decat in situatii cu totul exceptionale, efectul favorabil in atragerea investitiilor si reducerea costurilor de refinantare a datoriei publice este cert, potrivit Curs de guvernare.

„Prima masina” se scumpeste inainte sa inceapa. Cat costa acum o masina prin credit garantat de stat. Guvernul a decis sa modifice conditiile initiale ale programului „Prima Masina”, adresat tinerilor care vor sa achizitioneze un automobil prin credit. Costurile imprumutului garantat de stat cresc prin introducerea unui comision de risc. Economica.net iti arata care vor fi noile conditii de creditare.

Se scumpesc asigurarile de locuinte? Despre schimbarea conditiilor de pret la asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor se vorbeste deja de mai multe luni. Desi Autoritatea de Supraveghere Financiara a sustinut, atat pe cai publice, cat si in documente oficiale, ca introducerea unei fransize sau majorarea pretului sunt necesare pentru functionarea in conditii de siguranta a PAID, oficialii Pool-ului continua sa nege aceasta varianta. Care e, de fapt, realitatea si cat de stabil mai este Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor? se intreaba Capital.

Romania a atras in criza 311 proiecte de investitii straine, jumatate fata de 2004-2008. Romania a atras 311 proiecte de investitii straine intre 2009 si 2013, aproape jumatate din cele din intervalul 2004-2008, scadere care s-a reflectat si in locurile de munca create, care s-au redus cu peste 50%, insa in acest an a urcat pe locul trei ca atractivitate in Europa Centrala si de Est. In perioada 2004-2008, Romania a atras un numar de 612 de proiecte de investitii si se pozitiona pe locul doi in Europa Centrala si de Est (CEE), dupa Polonia, in functie de acest indicator, inregistrand insa cea mai mare scadere intre 2009 si 2013, de aproape 50%, la 311 proiecte. Integral in Gandul.

Avertisment: cheltuielile de cercetare-dezvoltare, mai reduse decat in criza. Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica, ponderea in PIB a alocarilor pentru activitatea de crecetare-dezvoltare in anul 2013 s-a situat la cel mai redus nivel din anul 2005 incoace, si anume 0,39% din PIB. Aceasta valoare ne plaseaza la coada statelor membre UE si este foarte departe de obiectivul de 2% deja atins ca medie europeana si stabilit pentru noi la orizontul anilor 2020. Nivelul maxim al acestui indicator a fost atins in anul 2008, cand s-a apropiat de 0,6% din PIB, scrie Curs de guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro