Sari direct la conținut

Business Report: Numarul firmelor in insolventa s-a redus la jumatate, dar a crescut marimea lor; Pretul gazului pentru romani s-ar putea liberaliza inca din 2016; Ce inseamna Volkswagen pentru economia Germaniei

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Din 2016, scad amenzile pentru firmele mici. Amenzile pentru firmele mici vor scadea, de anul viitor, potrivit noului Cod de procedura fiscala. Astfel, sanctiunile vor fi aceleasi cu cele aplicate persoanelor fizice. De exemplu, pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale, amenzile pentru societatile mici vor fi intre 500 si 1.000 lei, in 2016, fata de 1.000 pana la 5.000 lei in prezent. Codul de procedura fiscala actual diferentiaza amenzile pentru doua categorii de contribuabili: persoane fizice si persoane juridice. De anul viitor, odata cu intrarea in vigoare a legii 207/2015, amenzile vor fi diferite pentru contribuabili mari si mijlocii, respectiv pentru persoane fizice si alte persoane juridice care nu se incadreaza la contribuabili mari si mijlocii. Prin urmare, amenzile pentru microintreprinderi, de exemplu, vor fi la fel cu cele aplicate acum persoanelor fizice, scrieCapital.ro.

Pretul gazului pentru romani s-ar putea liberaliza inca din 2016. Miliardarul Niculae, barilul si rusii lucreaza pentru noi. De la anul, exista premise rezonabile ca nivelul mediu de pret al tranzactiilor cu gaz de pe bursa sa ajunga la pretul reglementat pentru populatie. Pretul gazelor livrate populatiei ar putea ajunge la convergenta cu cel de pe bursa chiar de la anul, ceea ce inseamna ca liberalizarea convenita cu FMI ar putea sa se incheie cu doi ani mai devreme. Aceasta ar avea efecte benefice pentru populatie, care ar mai avea de suportat doar un singur prag de scumpire, cel de la 1 iulie 2016, cu circa 5%, in loc de trei majorari succesive care ar urca pretul cu circa 30%, pana in 2018. Cateva explicatii. Pretul gazelor de pe bursa a atins valori si de 76 de lei/MWh in aceasta vara, iar tendinta este de scadere, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca efectul scaderii cotatiilor barilului de petrol in piata gazelor apare dupa circa 9 luni. Or, din primavara si pana in prezent, barilul a pierdut circa 30% din valoare, asadar o scadere similara este asteptata si la gaze. In al doilea rand, in Romania exista supraoferta de gaze, anuntaEconomica.net.

Daca patronul o lasa, Electrica are sanse sa devina liderul pietei de distributie si furnizare energie din Romania. Dupa principiul „fiecare minune tine trei zile”, disputa dintre Electrica si actionarul ei majoritar (statul roman) pare a se fi stins. Este foarte complicat sa incercam sa tragem niste concluzii obiective pe marginea acestui conflict, in care fiecare parte a ales sa intre in „silenzio stampa”, motiv pentru care incercam sa mergem pe cartea investitionala a companiei Electrica, anuntata oficial. Aflata in competitie pe piata energetica din Romania cu giganti energetici la nivel european (E.ON, Enel, CEZ), compania noastra de distributie si furnizare de energie electrica anunta planuri ambitioase de investitii, de peste 715 milioane de euro, in urmatorii doi ani, informeazaEnergy-Center.ro.

Noua generatie Ford Focus RS – Renasterea unei legende. Ford a pregatit un documentar despre dezvoltarea noii generatii Focus RS. Documentarul este impartit in opt episoade, iar astazi avem ocazia sa vedem trailerul pregatit de Ford. Materialul gandit de Ovalul Albastru poarta denumirea de „Renasterea unei legende” si detaliaza fiecare etapa a evolutiei noii generatii Focus RS. „Focus RS este o masina unica, cu o mostenire incredibila. Aceasta creeaza asteptari enorme si presiuni intense care necesita lucru in echipa, o vointa de fier si concentrare pe crearea Focus-ului suprem. Acest documentar care ofera acces total la acest model, capteaza perfect o experienta care uneori poate fi dificila”, a declarat Raj Nair, director tehnic si vicepresedintele grupului Ford, divizia Dezvoltare a Produselor Globale, scrieAuto-Bild.ro.

Insolventa in Romania: Numarul firmelor afectate s-a redus la jumatate, dar a crescut marimea lor. Numarul companiilor intrate in insolventa in primele sapte luni ale acestui an s-a redus la jumatate. Insa, a crescut dimensiunea business-urilor afectate, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania remisa, miercuri, Agerpres. Potrivit sursei citate, la finalul lunii august 2015 un numar de 227 de companii cu active de peste 1 milion de euro fiecare si o cifra de afaceri de 5,4 miliarde de euro in 2014 (aproximativ 3,6% din PIB) aveau cel putin cate o cerere de deschidere a procedurii de insolventa. Numarul total al angajatilor celor 227 de companii era de circa 55.000 salariati (echivalentul numarului de salariati din intreg sistemul bancar romanesc). Aceste companii inregistrau, la finalul anului 2014, datorii totale de 4,87 miliarde de euro (3,2% din PIB), dintre care 0,35 miliarde de euro catre ANAF, anuntaEVZ.

Cele mai mari amenintari la adresa telefoanelor mobile. Numarul de amenintari informatice pe retelele mobile conectate la PC-uri sau laptop-uri a crescut semnificativ in primele sase luni din 2015, potrivit celui mai recent raport de malware pe mobil publicat de Alcatel-Lucent. Analiza releva si cresterea la fel de mare a numarului de aplicatii de tip spyphone detectate pe dispozitivele cu sisteme de operare Android sau iOS. Alcatel-Lucent estimeaza ca 80% dintre virusii care au afectat retelele mobile in prima jumatate a anului 2015 au provenit de pe PC-uri si laptop-uri cu sistem de operare Windows. Procentajul s-a schimbat considerabil in ultimii doi ani, cand sursele de contaminare a retelelor mobile erau impartite in mod egal intre dispozitivele cu Windows si Android. PC-urile si laptopurile sunt tintele preferate ale hackerilor, care gasesc mereu metode noi de a profita de vulnerabilitatile sistemului de operare Windows. Astfel a crescut si numarul de virusi prezenti pe smartphone-uri. Telefoanele mobile au devenit principala cale de acces pe Internet, informeazaCapital.ro.

Ce inseamna Volkswagen pentru economia Germaniei. Cateva date care arata ce inseamna Volkswagen pentru economia Germaniei si pentru vanzarile auto ale tarii de origine si cele mondiale, pentru a intelege potentialul efect al scandalului emisiilor de noxe. Scandalul emisiilor in care este implicata compania Volkswagen va costa miliarde de euro si ar putea intina numele intregii industrii auto din Germania. Compania a emis, de-a lungul timpului, pretentii extrem de indraznete legate de cat este de prietenoasa cu mediul inconjurator, afirmand, adesea, ca sta mult mai bine la acest capitol fata de celelalte companii auto, si are o reputatie legata de fiabilitatea si calitatea produselor sale. Brusc, insa, eticheta „Made in Germany” nu mai pare atat de atractiva, dupa ce si-a cerut scuze pentru ca a trisat la testele de emisii pentru motoarele sale diesel, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro