Sari direct la conținut

Business Report: OMV Petrom raporteaza profit in scadere cu 25% pe primele sase luni; Prima Casa nu mai ia pauza. Plafonul de garantii se completeaza din banii rambursati de clienti; Istoria de la G la Z: cum a devenit Google Alphabet

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

OMV Petrom raporteaza profit in scadere cu 25% pe primele sase luni. Profitul net al OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a scazut in primul semestru al anului cu 25%, ajungand la 1,03 miliarde de lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand rezultatul net inregistrat a fost de 1,38 miliarde de lei, se arata in raportul financiar referitor la rezultatele financiare remis Bursei de Valori Bucuresti. In acelasi timp, vanzarile totale ale OMV Petrom s-au micsorat cu 18%, de la 10,72 miliarde lei volum raportat in primele sase luni ale anului trecut la 8,8 miliarde de lei in primul semestru din acest an. „In primele sase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile si profitabile intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura. Am implementat masuri de reducere a costurilor de operare si de crestere a eficientei operatiunilor noastre, siguranta muncii ramanand, insa, principala noastra prioritate. Pentru a ne mentine fluxul de numerar si un bilant solid, ne-am prioritizat investitiile in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, astfel ca am obtinut o scadere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, in conformitate cu asteptarile”, a declarat, in comunicat, Mariana Gheorghe, CEO-ul companiei, scrieCapital.ro.

Prima Casa nu mai ia pauza. Plafonul de garantii se completeaza din banii rambursati de clienti. Bancile vor putea sa acorde credite in cadrul Prima Casa si dupa ce vor epuiza plafoanele de garantii alocate pentru acest an, care pot fi suplimentate din sumele de bani restituite de clientii mai vechi ai programului fie prin plata ratelor lunare, fie prin rambursarea anticipata, partiala sau integrala, a creditelor. Bancherii anticipeaza ca sumele vor fi semnificative si vor asigura functionarea programului la inceputul anului viitor, pana se va decide daca Prima Casa continua si in 2016 si ce plafon se aloca, anuntaEconomica.net.

Impozitarea veniturilor si implicatiile la romani. Doua seturi de valori – vehiculate si reale. Dupa 11 ani de la introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, cota efectiva de taxare a salariului minim pe economie va ajunge de la 0,45%, cat era initial la 12%, odata cu majorarea anuntata pentru data de 1 ianuarie 2016. Totodata, in conditiile unei cote standard de TVA care ar urma sa fie de 19%, valoarea reala pentru toate produsele si serviciile ar urma sa ajunga la 13%. Sunt doua exemple elocvente, unul pe partea impozitarii directe iar celalalt pe partea impozitarii indirecte a veniturilor, care arata diferenta dintre nivelurile standard declarate si vehiculate de factorii de decizie si realitate, informeazaCursdeguvernare.ro.

Istoria de la G la Z: cum a devenit Google Alphabet. Dupa ce a fost anuntata oficial restructurarea Google si transferarea tuturor companiilor de sub aripa sa sub cea a Alphabet, merita sa dedicam un moment de reculegere celor 17 ani in care Larry Page si Sergey Brin au construit un imperiu tech. In ianuarie 1996, Larry Page si Sergey Brin, doctoranzi la Universitatea Stanford, au initiat un proiect de cercetare in domeniul motoarelor de cautare si a indexarii datelor de pe Internet. Acest proiect a pornit din dorinta celor doi de a demonstra ca sistemul utilizat pentru indexarea datelor la momentul respectiv era inferior celui gandit de ei. In loc sa indexeze si sa clasifice informatia in functie de numarul de cautari inregistrat asupra unui termen, Google indexa si clasifica informatia in functie de relatia intre termenul cautat si pagina de Internet unde acesta aparea. Noul sistem a fost denumit PageRank. De fapt, sistemul clasifica informatia in functie de cat de des aparea pe o pagina, de cate pagini pe Internet continea respectiva informatie, precum si de importanta paginii respective, scriePlaytech.ro.

Nissan va prezenta noul Navara la Frankfurt. Nissan a publicat o imagine teaser cu versiunea europeana a pick-upului Navara. Pentru moment, niponii au prezentat doar o imagine teaser cu viitorul Navara, insa acestia ne asigura ca pick-upul se va mula corect pe cerintele europenilor. Din punct de vedere estetic, exista sanse foarte mari ca modelul sa nu prezinte modificari comparativ cu varianta care se comercializeaza in tarile din Asia. Asa cum era normal, Nissan nu a mai oferit si alte detalii cu privire la Navara. In ceea ce priveste motorizarile, exista sanse majore ca versiunea dedicata Batranului Continent sa preia unitatea diesel de 2,5 litri disponibila in versiunile de 161 CP si 403 Nm sau 188 CP si 450 Nm. In Asia, Nissan mai ofera si o motorizare pe benzina, tot de 2,5 litri, dar suntem convinisi ca aceasta nu va ajunge in Europa. Cu detalii complete vom reveni dupa debutul programat in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, eveniment care isi va deschide portile pe 15 septembrie, anuntaAuto-Bild.ro.

CFR Marfa va transporta carbune pentru Complexul Energetic Hunedoara timp de doi ani. CFR Marfa a castigat licitatia de transport carbune energetic, organizata in data de 28 iulie 2015 de Complexul Energetic Hunedoara, contractele de transport urmand sa fie incheiate pe o perioada de doi ani, potrivit unui comunicat remis miercuri. Astfel, va fi continuata colaborarea inceputa in anul anterior. Potrivit comunicatului CFR Marfa, licitatia a avut ca obiect ‘atribuirea contractelor de transport carbune energetic pe calea ferata intre punctele de expeditie ale furnizorilor si statia CFR Mintia, respectiv antestatia Triaj si a serviciilor de transport carbune brut de la statiile CFR Paroseni, Livezeni si Lupeni la Halta Vulcan, respectiv a serviciilor de manevra feroviara pe liniile ferate industriale proprietate SCEH SA Petrosani’. Potrivit comunicatului CFR Marfa, contractele de transport vor fi incheiate pe o perioada de doi ani, iar cantitatea transportata va fi de 2,4 milioane de tone de carbune, respectiv 1,1 milioane tone pentru servicii de manevra, informeazaCapital.ro.

Romania a devenit vedeta pietelor emergente. Este un loc bun in care sa-ti parchezi banii, spun investitorii straini. Titlurile de stat romanesti au devenit atractive pentru administratorii marilor fonduri de investitii in pietele emergente. „Romania este un loc bun in care merita sa-ti parchezi banii”, spun reprezentantii casei de investitii PineBridge Investments, citati de Bloomberg. „Romania este un loc bun in care merita sa-ti parchezi banii. Are o economie in crestere, iar reducerea nivelului datoriei a ajutat tara sa faca fata semnalelor negative date pietelor de incetinirea cresterii economiei din China”, spun reprezentantii casei de investitii PineBridge Investments, citati de Bloomberg. PineBridge si-a crescut expunerea pe titluri de stat romanesti in dolari, potrivit managerului senior Anders Faergemann. Firma are in administrare investitii de 10,6 miliarde de dolari, in titluri de stat si instrumente valoare cu venit fix pe pietele in curs de dezvoltare, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro