Business Report: Paradoxul Romaniei: Suntem singura tara din UE unde pretul carnii la raft creste cand la fermier se ieftineste; "DNA-ul Fiscului" a inceput sa faca victime. Din pacate, multe sunt inocente; Cum sa evitam tarifele ilegale care ne cresc cheltuielile cu gazele naturale
Cum ignora Romania investitiile in strainatate: Trei comparatii Ungaria, Cehia si Polonia se afla in competitie cu Romania pentru atragerea investitiilor straine directe care sa le apropie mai rapid de nivelul de trai din Occident. Insa, spre deosebire de noi, ungurii, cehii si polonezii au cautat sa faca achizitii si sa-si dezvolte afacerile in strainatate. Mutare strategica pentru dezvoltarea in afara pietei interne si pentru valorificarea oportunitatilor intr-o economie tot mai globalizata. In prezent, investitiile Ungariei in strainatate au trecut de 25% din PIB, Cehia a ajuns la 10% din PIB investitii directe (plus 12% investitii de portofoliu) iar Polonia are plasamente estimate undeva in jur de 6% din PIB-ul, mai mare, al acestei tari. Integral pe cursdeguvernare.ro.
Paradoxul Romaniei: Suntem singura tara din UE unde pretul carnii la raft creste cand la fermier se ieftineste.Romanii sunt singurii cetateni din UE care au mancat, in a doua jumatate a anului trecut, carne mai scumpa decat in perioada similara a lui 2013. Aceasta in contextul in care, la producator, pretul a scazut in medie cu 9%. Embargoul impus de Rusia pe piata carnii a dus anul trecut, la nivel european, la o scadere drastica a pretului carnii de la poarta fermei (in medie cu 9,2%), urmare a unui surplus pe piata. Trendul s-a vazut insa si in rafturile magazinelor, astfel ca majoritatea europenilor plateau la finele anului trecut, in medie, cu 0,3% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, scrie Economica.net.
„DNA-ul Fiscului” a inceput sa faca victime. Din pacate, multe sunt inocente. In lupta cu marea evaziune, DGAF loveste, paradoxal, in companiile oneste. Pentru ca nu ii depisteaza pe fraudatori, cere banii de la firmele care au facut, fara vreo vina dovedita, tranzactii cu ei. Mii de societati au fost verificate avand activitatea si accesul la justitie blocate, in timp ce falimentul le bate la usa. O adevarata campanie de descoperire a firmelor care fraudeaza TVA a luat amploare in ultima vreme. Directia Generala de Antifrauda Fiscala (DGAF) investigheaza marile lanturi de evaziune, o actiune legitima si necesara, scrie Capital.ro.
Cum sa evitam tarifele ilegale care ne cresc cheltuielile cu gazele naturale. Ministerul Energiei a anuntat ca pretul la gaze pentru populatie nu va creste pana la 1 iulie si va ramane la 53,3lei/MWh. Cat va creste dupa aceasta data nu se stie. Mult mai important insa decat cresterile dictate de catre autoritati sunt tertipurile pe care distribuitorii de gaze le-au gasit, adesea impotriva legii, pentru a impovara consumatorii cu taxe si tarife despre care nu stie nimeni. Concret, un operator de distributie gaze are la indemana nu mai putin de cateva zeci de tarife cu care poate jongla in functie de situatie si care, atentie, nu sunt cunoscute da catre consumatori. La un calcul sumar, respectivele tarife ar fi adus in buzunarul distribuitorilor de gaze nu mai putin de 500 de mii pana la un miliard de dolari, in ultimii 11 ani. Cu toate ca vorbim de o zona reglementata, care asigura oricum distribuitorilor un profit garantat, iata ca s-au gasit brese prin care acest profit sa fie umflat artificial, dar despre care teoretic nu se stie nimic. In cadrul campaniei noastre privind pretul corect la gaze va prezentam un nou episod marca: „pana la Dumnezeu te mananca sfintii!” Mai multe informatii pe Energy-center.ro.
Noua oportunitate a relatiilor Romania-Polonia: Analistii Adam Burakowsky si Armand Gosu – doua perspective asupra unei relatii care lancezeste de doua decenii. Vizita lui Klaus Iohannis la Varsovia ar trebui sa fie oportunitatea de restart a relatiilor Romania-Polonia, formalizate la nivel oficial, dar de o eficienta redusa, in contextul in care cele doua tari au jucat pana acum in doua „ligi” diferite, din toate punctele de vedere. Pe fondul putinatatii informatiilor transmise de la Varsovia la Bucuresti, mai ales in ce-a de-a doua zi a vizitei efectuate de presedintele Iohannis, politologul polonez Adam Burakowsky si profesorul Armand Gosu explica mizele si perspectivele, potrivit cursdeguvernare.ro.
Afacerea trenurilor de metrou CAF. De unde ia Metrorex 400 de milioane de euro si cati bani raman in tara. Metrorex, in comunicarea oficiala, spune ca fondurile pentru plata trenurilor spaniole provin dintr-un credit de la BEI si din bugetul de stat. Ministrul Transporturilor Ioan Rus sustine, in schimb, ca este vorba de fonduri europene nerambursabile. Banii care raman in Romania, in cel mai bun caz, sunt 15 milioane de euro, in sapte ani, si doar daca spaniolii decid ca vor sa asambleze toate trenurile la Atelierele Grivita. Compania spaniola CAF a castigat licitatia pentru 51 de noi trenuri de metrou organizata de Metrorex, cu o oferta de 307,6 milioane de euro, 380 de milioane de euro, cu TVA. Alstom a avut o oferta de 322 de milioane de euro si a pierdut, iar Astra Vagoane Calatori Arad, PESA Polonia si chinezii de la CSR au fost descalificate, pentru ca nu corespundeau cerintelor tehnice din caietul de sarcini. Citeste articolul integral pe Economica.net.
Cand arta conducerii e inlocuita de arta ingroparii in spam. Daca vrei sa supravietuiesti ca manager, dupa ce ai facut o mare greseala in conducere, trebuie sa creezi urgent o falsa problema si falsi dusmani impotriva carora sa lupti cu „manie proletara”. Altfel spus, daca ai zbarcit-o in „arta conducerii”, o treci pe „arta ingroparii in spam”. Dupa peste trei ani de cand toate SIF-urile, cu exceptia SIF5, si-au vandut participatiile in BCR, se vede clar cum SIF5 si-a blocat aproape o treime din portofoliu intr-un activ nelistat si ilichid. Desi conducerea efectiva avea obligatia sa prezinte perspectivele valorificarii pachetului de actiuni BCR, pana in prezent nu s-a raportat daca exista negocieri si care este perspectiva, relateaza Bursa.ro.
Gazele se vor scumpi din vara. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anuntat ca pretul gazelor naturale va fi majorat din aceasta vara. Pretul gazelor ar urma sa fie majorat de la 53 la 58 de lei pe megawatt, ceea ce inseamna ca vom plati mai mult cu 10%, a explicat ministrul Andrei gerea, scrie Evenimentul Zilei.
Populatia activa economic a Romaniei – o perspectiva dincolo de datele INS. Si o comparatie cu tarile UE. Date asupra populatiei si populatiei active: Asupra perspectivelor populatiei Romaniei s-a scris si s-a vorbit frecvent dupa publicarea , in cea de-a doua parte a anului 2013, a rezultatelor finale ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din octombrie 2011. Date asupra populatiei si evolutiilor demografice din anii 2012-2013 au completat tabloul statistic al populatiei tarii si au permis conturarea unor viziuni asupra dezvoltarilor potentiale in deceniile care vin, relateaza cursdeguvernare.ro.
Cum investesc fondurile private banii de pensie ai romanilor. Obligati de normele Autoritatii de Supraveghere Fianciara, administratorii fondurilor private de pensii din Romania plaseaza majoritatea activelor in titluri de stat emise de Guvernul roman sau de tari cu rating bun din Europa. Diferentele importante intre fonduri apar in cazul altor forme de plasament. Economica.net va arata unde tin fondurile de pensii banii din contributiile salariatilor romani dar si ce randamente au obtinut ele in 2014. Contributiile platite de salariatii romani catre fondurile de pensii administrate privat se duc, intr-o pondere de peste 68%, catre titluri de stat emise in principal de Romania dar si de alte tari ale Uniunii Europene.