Sari direct la conținut

Business Report: Patru dintre cei mai mari 10 latifundiari ai Romaniei sunt straini. Danezii, ultimii intrati in top; Investitiile in petrol si gaze naturale vor fi stimulate; Scenarii pentru Romania in cazul acutizarii conflictului pe tema gazelor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din extravilan – semne de intrebare sau de blocaj? Exigentele Legii nr. 17/2014 – mult-discutate si mult-disputate atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare – au marcat transformarea radicala a tranzactiilor cu terenuri agricole din extravilan si proiectiile de dezvoltare a unor operatiuni agricole ori de tip „green field” pe astfel de suprafete. In esenta, aceasta lege conditioneaza valabilitatea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole din extravilan de respectarea a trei categorii de reglementari: prioritatea la achizitionarea terenurilor recunoscuta si exercitabila, la pret si in conditii egale, in ordine, de catre coproprietari, arendasi, proprietari vecini si de catre statul roman, precum si procedura aferenta acestui drept de preemptiune; documentele care trebuie obtinute de la autoritatile publice spre a certifica efectuarea si conformitatea procedurii de preemptiune, precum si avizele specifice, emise de Ministerul Apararii Nationale (in cazul vanzarii terenurilor agricole din extravilan situate la distanta de 30 km in adancime fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre sau la o distanta de pana la 2.400 m fata de obiectivele speciale), respectiv de catre Ministerul Culturii (pentru vanzarea unor terenuri cu elemente de patrimoniu arheologic), scrieCapital.ro.

Patru dintre cei mai mari 10 latifundiari ai Romaniei sunt straini. Danezii, ultimii intrati in top. Ingleby, un grup international de ferme de familie originare din Danemarca, a urcat puternic in clasamentul companiilor cu cele mai mari exploatatii agricole din Romania. Patru din cele mai mari 10 ferme sunt detinute de companii straine. Grupul danez de ferme de familie Ingleby controleaza, prin intermediul firmei Crosswind SRL, a patra cea mai mare exploatatie de teren agricol din Romania, potrivit datelor furnizate de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Compania detinuta, conform datelor ONRC, de Green Gate SRL cu 75% din actiuni si Ingleby Denmark A/S, a solicitat pentru campania 2014 sprijin financiar pentru schema de plata unica pe suprafata pentru aproximativ 11.130 de hectare, cu peste 6% mai mult decat in campania agricola 2013. Anul trecut, Ingleby, care controleaza 100% din actiunile Green Gate SRL, era pe pozitia a opta in clasamentul proprietarilor de exploatatii agricole. Cross Wind SRL, care detine in judetul Timis culturi vegetale si ferme de animale, a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 6,5 milioane de euro si o pierdere de 670.000 de euro, anuntaEconomica.net.

Scenarii pentru Romania in cazul acutizarii conflictului pe tema gazelor dintre Rusia si Ucraina. Autoritatile de la Bucuresti incearca sa ne convinga ca intreruperea furnizarii de gaze rusesti pentru Ucraina nu va afecta si Romania, cel putin pentru urmatoarele luni, perioada in care daca stim ce avem de facut putem sa salvam inclusiv sezonul rece. Se vor inmagazina gaze suplimentar, productia interna va functiona la turatie maxima, iar consumatorii casnici nu trebuie sa-si faca probleme. Asa ne explica autoritatile, care nu scot insa un cuvant despre marii consumatori industriali, despre posibila explozie a pretului, despre pierderile Transgaz si, nu in ultimul rand, despre problemele de echilibrare a sistemului, informeazaEnergy-Center.ro.

Fiscalitatea in Europa: Romania se bazeaza pe taxarea consumului si a muncii. Ponderea taxelor si contributiilor sociale in PIB in tarile UE a crescut in anul 2012, fata de anul anterior, arata studiul realizat de Eurostat, „Trenduri in taxare in Europa”, dat luni publicitatii. In 2012, aceasta s-a situat la nivelul de 39,4%, fata de 38,8% in 2011, iar trendul este unul crescator, evalueaza expertii institutului de statistica european. In ceea ce priveste Romania, tara noastra se situeaza, facand abstractie de puterea de cumparare, printre tarile cu cea mai mica povara fiscala generala din Europa. 28,3% din PIB este reprezentat de taxe si contributii sociale, procent egal cu cel al Slovaciei si comparabil cu cel al Lituaniei (27,2% – cel mai scazut), Bulgariei si Letoniei (27,9%), scrieCursdeguvernare.ro.

Fondul Proprietatea vrea sa vanda un pachet de 5% din actiunile Romgaz. Titlurile valoreaza 685 de milioane de lei. Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda, printr-un plasament privat accelerat, un pachet reprezentand 4,99% din actiunile Romgaz Medias, evaluat la 685 milioane lei in functie de cea mai recenta cotatie de la Bursa. Actiunile ar urma sa fie vandute investitorilor calificati si altor investitori, fara a depasi 150 de persoane fizice sau juridice pe stat membru, potrivit unui comunicat publicat luni de FP. Plasamentul va incepe imediat. FP detine 14,99% din actiunile Romgaz, iar presupunand ca actiunile disponibile in cadrul tranzactiei vor fi vandute in totalitate, Fondul va mai detine ulterior 10,01% din companie. Pretul actiunilor Romgaz a scazut luni pe Bursa de la Bucuresti cu 0,42%, la 35,6 lei. La acest pret, capitalizarea de piata a companiei este de 13,72 miliarde lei (3,11 miliarde euro). Goldman Sachs International va actiona ca bookrunner exclusiv al tranzactiei, iar Erste Group Bank AG va actiona ca joint lead manager, anuntaAdevarul.

Investitiile in petrol si gaze naturale vor fi stimulate. Guvernul este interesat sa stimuleze investitiile in petrol si gaze naturale pentru independenta energetica, iar resursele de gaze din Marea Neagra pot contribui esential la acest obiectiv, motiv pentru care investitiile ExxonMobil si ale altor companii vor fi sprijinite, transmite Executivul, potrivit Mediafax. Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca premierul Victor Ponta l-a primit, luni, la Palatul Victoria pe vicepresedintele corporatiei ExxonMobil, Mark Alberts, prilej cu care reprezentantul ExxonMobil a prezentat progresele obtinute in operatiunile de explorari de gaze naturale din zona continentala a Romaniei din Marea Neagra si intentiile privind prezenta pe piata de gaze din Romania si din regiune, informeazaRomania Libera.

O tara dispare de pe planeta. La propriu. Daca oamenii de stiinta apreciaza corect, Kiribati, un grup de 33 de insule din Pacific, va disparea mai devreme de finalul acestui secol. Nivelul apei creste din cauza incalzirii globale care face ca oceanul sa primeasca tot mai multa gheata topita. „Apocalipsa ar putea veni mai devreme in Kiribati daca furtunile violente, de genul celor care au distrus recent parti din Insulele Filipine ar continua sa loveasca insulele”, scrie Business Week intr-un amplu material dedicat situatiei din Kiribati. Cei 103.000 de locuitori din Kiribati vor putea deveni in curand refugiati, ceea ce ar putea fi prima miscare de masa a unor oameni care vor fi simtit consecintele incalzirii globale mai mult decat razboiul sau foametea. Presedintele din Kiribati spune ca tara sa are mai putin de 20 de ani de trait, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro