Business report: Pentru cat timp ne vom mai bucura de cele mai mici preturi la energie si gaze?; "Daca se ia spaga in CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decat Versailles-ul si au lucrat toata viata lor la stat" – Alin Goga, directorul suspendat dupa ce a vorbit despre Reteaua coruptiei din CNADNR; Bancile fac concurenta serioasa agentilor imobiliari
Pentru cat timp ne vom mai bucura de cele mai mici preturi la energie si gaze? Importurile de gaze naturale au scazut in primele sase luni ale acestui an cu aproape 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unui consum din ce in ce mai redus. Consumul de energie electrica a scazut cu aproape 5 procente, raportat la aceleasi perioade, tendinta care se manifesta de altfel inca de la declansarea crizei economice. Cu toate acestea economia este pe crestere. Daca in sectorul gazelor naturale productia se mentine la un nivel relativ constant, in schimb, in sectorul energiei electrice productia creste incet dar sigur. In mod normal, cresterea economica este insotita de o crestere a consumului de energie (de toate tipurile), venita indeosebi din partea ramurilor industriale. Cum industrie nu mai prea avem intelegem de ce ne scade consumul. Atunci de unde avem crestere economica? Premierul Victor Ponta nu prea stie sa raspunda la aceasta intrebare.Nici marii producatori de energie si gaze nu-si explica de unde vine cresterea, cand marfa lor se vinde tot mai greu. La energie electrica avem un debuseu pe pietele externe, in timp ce la gaze producatorii sunt tintuiti inca la nivelul pietei interne, dovada ca si Romgaz si Petrom raporteaza profituri in scadere. Integral pe Energy Center.ro.
Garantiile pentru Prima Casa se termina peste doua luni. BCR va cere suplimentarea banilor. Banii alocati pentru garantii in cadrul programului PRIMA CASA in 2016 se vor termina in aceasta toamna, in septembrie-octombrie. BCR, cea mai mare banca din Romania, spune ca va solicita suplimentarea plafonului de garantii astfel incat sa asigure continuarea acordarii de credite pana la sfarsitul anului. Programul va continua si la inceputul anului viitor, pana se legifereaza Prima Casa 2016, prin completarea plafonului de garantii din banii rambursati de clientii existenti. De la inceputul acestui an, aproape 16.000 de familii si-au cumparat locuinte prin programul Prima Casa, potrivit celor mai recente date de la Fondul de Garantare, scrie Economica.net.
De ce cresc preturile inainte de promotii, practica celebra de Black Friday. Black Friday se va desfasura si anul acesta in noiembrie. Sute de magazine se vor bate in reduceri si in multe cazuri iti vei spune ca au umflat preturile inainte de promotie. Trebuie sa stii doar cateva lucruri ca sa nu crezi chiar toate „reducerile”. Black Friday 2015, ca pana acum, va aduce, cu siguranta, cateva mariri „subite” de preturi. Desi sunt imorale, sunt legale (sau la granita legalitatii) si magazinele stiu asta. Cele mari au ajuns sa se fereasca de astfel de practici din cauza buzz-ului care se naste pe retelele sociale. Cele mici sau „neprinse” inca practica astfel de strategii. De ce se maresc preturile inainte de Black Friday si inaintea altor perioade de reducere? In primul rand, pentru ca se poate. Pe cat de cinic suna, realitatea e ca magazinul decide ce preturi practica, ce reduceri face, cand ridica pretul si cand taie drastic din el. Mai multe informatii pe Playtech.
500 de lei ca sa isi dea acordul pe inchirierea casei unui debitor. Banca Romaneasca cere jumatate din salariul minim pe economie pentru eliberarea unui act. Tot mai multi clienti se plang, in ultima perioada, de sumele exorbitante pe care bancile noastre le cer pentru eliberarea documentelor solicitate. Ultima sesizare pe care am primit-o la redactie pe acest subiect apartine unei persoane imprumutate in franci elvetieni (CHF), la Banca Romaneasca.Debitorul a avut nevoie de acordul bancii ca sa-si inchirieze locuinta adusa garantie pentru credit, ca sa-si poata plati in continuare rata.Nu mare i-a fost mirarea cand functionarul bancar i-a cerut…500 de lei pentru eliberarea acestui act, adica jumatate din salariul minim pe economie! Integral pe Bursa.ro.
Miliardarul Niculae a tras Petrom o „teapa” de 9 milioane de euro, in trei luni. Lupta s-a mutat in instanta. Petrom a livrat si nu a incasat, in perioada aprilie – iunie 2015, catre firmele din grupul InterAgro, gaze de 40 de milioane de lei. Acest lucru, coroborat cu scaderea generalizata a vanzarilor de gaze din T2, a condus Divizia de Gaze a Petrom pe pierdere. Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, in prezent in inchisoare, nu a platit gaze in valoare de 40 de milioane de lei, in trimestrul 2 al acestui an, pe care le-a consumat in fabricile de ingrasaminte detinute, potrivit unor informatii din piata. InterAgro a lasat Petrom garantii reale, mobiliare si imobiliare, dar, chiar si sub spectrul executarii lor, tot nu a platit. Potrivit surselor, Petrom a dat in judecata InterAgro, in vederea recuperarii sumelor restante. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti cu numarul 27301/3/2015, in 21 iulie 2015. Prima infatisare este in 1 septembrie, relateaza Economica.net.
Semne clare – consumul a crescut deja, stimularea lui e discutabila. Trei semne clare arata cresterea consumului intern si reclama temperarea masurilor de stimulare pe mai departe a acestuia. Aceste semne se vad in constructii, unde activitatea pe primul semestru a urcat cu aproape 11% iar creditele acordate pentru locuinte noi cu 15%, la inmatricularile auto, care au avansat cu pe prima jumatate a acestui an cu aproape 10% si in comertul cu amanuntul, unde vanzarile au urcat cu 2,4%, desi reducerea TVA s-a aplicat numai intr-o singura luna. La toti acesti indicatori ( reprezentativi deoarece casele si masinile au cea mai mare valoare de achizitie iar cumparaturile zilnice cea mai mare pondere in cheltuielile familiale) ritmul de crestere se contureaza a se situa peste posibilitatile rezultate din avansul PIB, estimat pentru acest an la 3% – 3,5% ( 4,2% in trimestrul unu, dar acesta a beneficiat de un efect de baza favorabil si are o pondere relativ redusa in rezultatul pe ansamblul anului, undeva sub 20%), potrivit Cursdeguvernare.ro.
Locuri de munca pentru romani in UE. Care sunt tarile in care se castiga cele mai mari salarii. Din cauza nivelului de trai scazut din Romania in comparatie cu cel din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE, multi romani isi propun sa plece sa lucreze in strainatate pentru a obtine un salariu mai mare. Adevarul va prezinta cateva dintre ofertele cu locuri de munca pentru romani in UE, prezentate pe portalul specializat tjobs.ro. Locuri de munca pentru romani in UE. ANGLIA Angajatorii britanici cauta muncitori calificati, ingrijitori, ospatari, soferi, medici veterinari romani pentru mii de locuri de munca vacante. Pentru cele mai multe dintre locurile de munca scoase la concurs contractele sunt pe perioada determinata, dar salariile sunt semnificativ peste media din Romania, informeaza Adevarul.
„Daca se ia spaga in CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decat Versailles-ul si au lucrat toata viata lor la stat”. Interviu cu Alin Goga, directorul suspendat dupa ce a vorbit despre Reteaua coruptiei din CNADNR. „Daca se ia spaga in CNADNR?”. Sigur ca a inteles intrebarea, Alin Goga, directorul care a fost suspendat ca a mers intr-o emisiune TV, fara a avea aprobarea sefilor, raspunde fara sa ezite: „Sunt directori care au case mai mari decat Versailles-ul si au lucrat toata viata lor la stat”. „Mai e o problema”, adauga, „au gestionat contracte care si-au marit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe niste caiete de sarcini doar la anumite firme, adica erau facute caiete de sarcini manusa, pentru anumite firme”. Alin Goga este director adjunct de investitii al Regionalei din Craiova a Companiei de Autostrazi, si in trecut director juridic in structura centrala, si primul dintre sefii CNADNR care vorbeste public despre ilegalitatile din Companie. Aceasta a anuntat marti ca Goga va fi suspendat ca urmare a unei aparitii intr-o emisiune TV in care a reclamat neregulile din institutie. CNADNR si-a motivat sanctiunea prin faptul ca Goga „a furnizat informatii in legatura cu activitatea companiei fara a fi imputernicit sau fara a avea mandat de la conducerea CNADNR”, scrie gandul.info.
Bancile fac concurenta serioasa agentilor imobiliari. Bancile scot la vanzare pe banda rulanta apartamente noi, uneori la preturi mai mici decat cele de pe piata. Sunt locuintele din ansambluri imobiliare construite pe credit, care nu au putut fi vandute de dezvoltatori. La Iasi, finalizarea marilor ansambluri de locuinte a coincis cu debutul crizei economice, care a insemnat prabusirea pietei imobiliare. Un complex, aflat la intrarea in oras, ar fi trebuit sa numere 11 blocuri, fiecare cu cate 50 de apartamente. Au fost terminate doar cinci imobile. Dezvoltatorul a abandonat proiectul, iar banca care il finanta incearca acum sa vanda cele aproximativ o suta de locuinte ramase neocupate, informeaza Digi24.
Urmatoarea revolutie Apple: pregateste propria masina. Apple a reinventat telefonul inteligent in 2007 si a mai facut acelasi lucru cu computerele personale in anii ’70. Pentru urmatorii ani pregateste o masina speciala. Apple dezvolta o masina, fie autonoma, fie electrica, la sediul sau din California, dar are nevoie de un loc unde s-o testeze. Zvonurile despre aceasta masina au tot circulat in ultimii ani, dar acum sunt obtinute primele informatii utile. CNET informeaza ca Apple cauta un loc de maxima securitate in care sa testeze masina pe care o va produce, deocamdata discutand cu proprietarii unei baze militare care a mai fost folosita in trecut de producatorii auto. Proiectul cu nume de cod Titan are alocati mai multi specialisti din industria automobilistica, iar pentru masina exista in interiorul companiei o divizie secreta cu sute de ingineri, relateaza Playtech.