Business report: Pericol de seceta profunda in Romania. Guvernul ar putea subventiona energia electrica necesara irigatiilor; Orase din Romania cu aeroport. De unde isi iau zborul cei mai multi pasageri romani si straini; Industria IT ar putea sustine singura cresterea PIB daca ar avea destui specialisti
Afaceri din idei simple. In timp ce unii romani inca mai asteapta o idee „revolutionara” de afacere, care sa ii transforme in milionari peste noapte, altii demonstreaza ca pot avea succes aplicand un concept simplu, testat de ani de zile de altii. Deschid businessuri in franciza care le pot aduce un venit sigur. Doar anul trecut profitul cumulat al afacerilor in franciza a fost de aproape doua miliarde de euro. Cele mai ieftine afaceri la cheie sunt cele din domeniul alimentatiei – patiseriile sau covrigariile. Investitia initiala este de circa 3.000 de euro, dar profitul nu mai este atat de spectaculos ca odinioara. Pe masura ce preferintele romanilor s-au schimbat au prins avant restaurantele cu mancare raw – vegan sau cafenelele. In astfel de cazuri, investitia poate depasi 50.000 – 100.000 de euro, noteaza digi24.ro.
Pericol de seceta profunda in Romania. Guvernul ar putea subventiona energia electrica necesara irigatiilor. Fermierii care folosesc sistemele de irigatii ar putea beneficia, incepand din acest an, de subventionarea cheltuielilor cu energia electrica, adica in jur de 85% din valoarea tarifului de livrare a apei. Masura este luata in contextul in care productia agricola de anul acesta este afectata de seceta, iar Ministerul ia in calcul seceta profunda. Cheltuiala se cifreaza la aproximativ 29,3 milioane de lei. Guvernul ar putea subventiona din bugetul de stat cheltuielile cu energia electrica pentru irigatiile necesare in anul agricol 2015, arata un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Agriculturii. Sprijinul pentru fermieri ar putea ajunge astfel la aproximativ 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigatii, din calculele Ministerului. In acest fel, suprafata irigata in anul 2015 ar putea atinge 350.000 de hectare, fata de 127.000 de hectare in 2014, informeaza economica.net.
Esec al statului: Tilturile de stat pentru populatie, vandute doar pe jumatate. Termenul de depunere a cererilor pentru cumpararea de titluri de stat pentru populatie a expirat astazi la ora 13,00, dar au fost subscrise doar jumatate din titluri, potrivit Agerpres, care citeaza surse din piata. Potrivit prospectului de emisiune, in cazul in care oferta este subscrisa in proportie mai mica decat valoarea scoasa la vanzare, dobanda titlurilor va fi cea maxima, respectiv 2,15% pe an. Ministerul Finantelor va anunta luni rezultatele ofertei si dobanda aferenta titlurilor. Valoarea emisiunii este de 100 de milioane de lei, valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenta este la 2 ani, scrie EVZ.ro.
Orase din Romania cu aeroport. De unde isi iau zborul cei mai multi pasageri romani si straini. Romania are 16 aeroporturi internationale in 15 dintre cele mai mari orase din Romania, insa autoritatile promit de mai multi ani construirea unora noi, in regiuni ramase neacoperite, dar si modernizarea celor in prezent functionale. „Adevarul” va propune o trecere in revista a oraselor din Romania cu aeroport, dar si a celor care in viitor ar putea avea unul. Aeroportul International Henri Coanda este cel mai mare aeroport din Romania si unul dintre cele doua aeroporturi importante din Bucuresti. Este situat in afara zonei urbane a Bucurestiului, in orasul Otopeni, judetul Ilfov, iar pana in mai 2004 s-a numit Aeroportul International Otopeni. In anul 2014, Aeroportul Henri Coanda a fost tranzitat de 8,32 milioane de pasageri si de aproape 92.000 de avioane.
Industria IT ar putea sustine singura cresterea PIB daca ar avea destui specialisti. Elementul de care are nevoie industria de software si servicii informatice este forta de munca calificata. Cresterea sectorului IT este limitata la numarul specialistilor care ies in fiecare an de pe bancile facultatilor. Industria IT creste nu chiar ca Fat-frumos, dar aproape. Cu o medie de 11% pe an, in 2014 fiind consemnata o apreciere de 14%, care a facut ca valoarea industriei sa ajunga la 2,42 miliarde euro, aici fiind incluse doar companiile de software si servicii. Cifrele au fost anuntate de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), pe baza unui studiu realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC). Cu o pondere a exporturilor de 65%, industria IT este una dintre cele mai performante din tara noastra. Productivitatea pe angajat s-a ridicat, anul trecut, la 30.700 euro, iar pentru acest an se estimeaza o medie de 31.600 euro, scrie Capital.ro.
Compania Nationala a Uraniului a bugetat cheltuieli pentru investitii de 2,5 milioane lei in 2015. Compania Nationala a Uraniului are prevazute pentru 2015 cheltuieli de investitii in valoare de 2,579 milioane de lei, conform bugetului de venituri si cheltuieli publicat in Monitorul Oficial, anunta Agepres. Veniturile totale ale societatii sunt estimate la 163,368 milioane de lei, la fel ca si cheltuielile. Pentru cheltuielile cu personalul, este prevazuta o suma de 84,178 milioane de lei, dintre care 59,878 milioane de lei cheltuieli de natura salariala. Numarul de personal prognozat la finele anului este de 1.330 de salariati, iar castigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala la 3.613 lei, informeaza economica.net.
Adio recorduri pe Nurburgring! A fost impusa o limita de viteza. Echipa de management a circuitului de la Nurburgring a decis sa interzica orice tentativa de doborare a recordului pe tur, dupa ce un spectator si-a pierdut viata intr-un accident petrecut in timul unei curse de anduranta VLN. La scurt timp dupa acest eveniment, a fost impusa o limita de viteza in portiunea Flugplatz a circuitului, unde a avut loc tragicul accident. Ulterior, au fost impuse si alte restrictii pe sectoarele de mare viteza ale Iadului Verde. Cei care au luat aceasta decizie radicala au declarat ca vor analiza aceste restrictii spre sfarsitul acestui an, insa pana atunci a fost interzisa orice tentativa de doborare a recordului pe tur, chiar si in cazul constructorilor care fac acest lucru in cadru organizat, indiferent daca a fost inchiriat intregul circuit, scrie Auto-Bild.ro.