Business report: Planul OMV-Gazprom ameninta independenta energetica a Romaniei; Unde se da faliment in Romania. Top 10 cele mai vulnerabile domenii de activitate; De ce a redus Tribunalul Bucuresti la 2% dobanda unui credit acordat de BCR
Planul OMV-Gazprom ameninta independenta energetica a Romaniei. Sprijinul acordat de catre grupul austriac OMV pentru gazoductul South Stream ii face pe analisti sa creada ca gazele ce vor fi extrase de Petrom in noile perimetre din Marea Neagra vor fi exportate utilizand conducta realizata impreuna cu Gazprom. Grupul austriac OMV ar putea exporta prin gazoductul South Stream gazele naturale extrase de catre compania romaneasca Petrom din perimetrele aflate in Marea Neagra, potrivit analistilor de la Chatham House. Acest lucru interfereaza cu viziunea Guvernului de la Bucuresti, care se baza pe inceperea productiei in perimetrele de mare adancime pentru eliminarea importurilor rusesti de gaze si asigurarea independentei energetice. Integral in Adevarul.
Unde se da faliment in Romania. Top 10 cele mai vulnerabile domenii de activitate. In ultimii 10 ani mii de firme romanesti, cu actionariat autohton sau strain au fost nevoite sa intre in insolventa din cauza dificultatilor financiare. Economica.net a realizat un clasament al celor mai vulnerabile domenii de activitate. Antreprenorii care au ales sa isi dezvolte un business in domeniul constructiilor de cladiri rezidentiale si nerezidentiale au avut cele mai multe sanse sa intre in insolventa in ultimii 10 ani, potrivit unui clasamnet realizat de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) pe baza numarului total de companii intrate in insolventa in perioada 2004-2014. Continuarea pe Economica.net.
Viitorul redeventelor petroliere in Romania. Potrivit Aranjamentului stand-by din septembrie 2013 de tip preventiv dintre Romania si FMI, s-a demarat deja elaborarea unei strategii pentru un nou regim de taxare si de redevente pentru petrol si gaze, prin crearea unui grup de lucru interministerial, urmand a se elabora, cu asistenta tehnica din partea FMI, un nou regim ce va intra in vigoare din 2015 pana in 2024, daca toate partile implicate vor fi de acord, scrie Capital.
Macroconsecintele emigratiei din datele oficiale revizuite: de la somajul care s-ar fi dus spre 20%, la cresterea numarului de „investitori straini”. Potrivit datelor oficiale furnizate de Institutul National de Statistica, peste 10% dintre romani sunt emigranti, incepand inca din anul 2011. Din anul 2002 incoace, doar circa 30% din reducerea populatiei tarii s-a produs din cauza sporului natural negativ, restul de 70% fiind dat de parasirea teritoriului national si stabilirea in alt stat, potrivit Curs de guvernare.
Ce se ascunde in spatele divizarii ELCEN si apoi al fuziunii cu RADET? Incercarea de a trece cel mai mare producator de energie si agent termic din Romania in subordinea Primariei Capitalei nu este noua. Daca guvernele precedente aveau insa in plan fuziunea producatorului cu a distribuitorului de agent termic integral, in schimb, actualul guvern a gasit de cuviinta sa sparga mai intai ELCEN, astfel incat Primaria Bucuresti sa poata lua partea cea mai buna a Electrocentrale Bucuresti, iar Primaria lui Mazare sa preia Electrocentrale Constanta. Sub sloganul „cresterii eficientei si optimizarii costurilor”, fuziunea cu cadavrul RADET ar urma sa determine consumatorii din cele doua mari orase sa se racordeze din nou la sistemul centralizat, renuntand la centralele proprii. Pasarea malai viseaza. Numai ca, planul guvernului mai ascunde insa si alte lucruri. O analiza Energy-Center.
De ce a redus Tribunalul Bucuresti la 2% dobanda unui credit acordat de BCR. Contractul de credit nu a fost negociat, clauza de dobanda si comisioanele sunt nelegale si abuzive, banca a actionat cu rea credinta. Asta spune Tribunalul Bucuresti despre un contract de credit incheiat intr-o persoana fizica si BCR in motivarea sentintei prin care instanta a dispus ca dobanda creditului sa fie reclaculata in functie de Euribor la un nivel de aproximativ 2% si prin care au fost eliminate mai multe comisioane din contract. Pe langa restituirea sumelor incasate abuziv, instanta a mai dispus si plata dobanzilor legale aferente catre client, anunta Economica.net.
Patriciu lasa mostenire un munte de complicatii. Vizionar sau incompetent? Liberal autentic sau membru al clientelei politice? Capitalist agil sau infractor necondamnat? Detinator al unor bogatii fara numar sau aproape de faliment? Disparitia celebrului om de afaceri readuce in actualitate controversele legate de numele acestuia. „Statul trebuie sa vanda tot ce poate vinde: telecomunicatiile, caile ferate, retelele de electricitate. Urmeaza realizarea privatizarii pe cele doua cai: redarea proprietatii si marea privatizare. (…) Toate masurile trebuie luate pe fondul unei fiscalitati reduse la cel putin jumatate fata de prezent.” Ideile acestea, unele din ele inca privite ca revolutionare, erau prezentate de Dinu Patriciu in primul interviu acordat de omul de afaceri, revistei Capital in urma cu mai bine de 20 de ani.
Garsoniera cu opt camere. Doi arhitecti romani au proiectat un spatiu de numai 39 de metri patrati, multifunctional, premiat in America. Garsoniera de numai 39 de metri patrati care poate cuprinde in interiorul ei opt camere. La prima vedere, pare imposibil. Dar doi arhitecti romani au reusit sa sparga barierele spatiului, Catalin Sandu si Adrian Iancu uimind America si lumea intreaga cu ideea lor, aflam din Romania Libera.
Un card bancar nefolosit ne indatoreaza la banca. Ce comisioane platim anual pentru conturile deschise, dar neutilizate. Avem aproape 3 milioane si jumatate de carduri bancare ce stau nefolosite prin portofele si genereaza datorii in fiecare zi. Daca luam in calcul un comision mediu de administrare de 30 de lei anual, ajungem la 100 de milioane de lei, pe care uitucii clienti ai bancii sunt nevoiti sa-i dea institutiilor financiare, desi nu folosesc acele carduri. Dar comoditatea si neglijenta costa, potrivit Stirile Pro Tv.
Peste 4.400 de produse traditionale romanesti, inregistrate in UE. Povila de Bargau, pasatul momarlanesc si tuica de Moraresti sunt doar cateva din sutele de produse traditionale inregistrare in UE si de care nu multi romani au auzit. Fiecare produs are alaturi de reteta secreta o poveste proprie si cu siguranta un gust special. In 2005, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au fost inregistrate 280 de produse traditionale, urmand ca pana la finalul anului 2013 numarul produselor traditionale atestate sa ajunga la 4.400. Romania a devenit astfel tara cu cele mai multe produse atestate ca fiind traditionale din UE, scrie EVZ.