Business Report: Ponta: Aurul din Maramures s-a vandut kazahilor. Rusii au anuntat finalizarea tranzactiei; Legea sanatatii: pentru unii muma, pentru altii; Ce pateste Romania daca revine drahma; Schaeuble si Moscovici incearca sa gaseasca o solutie pentru criza
Ponta: Am putea pierde 1,2 miliarde euro, bani europeni. Tara noastra ar putea pierde 1,2 miliarde euro, din fondurile europene aferente Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ca urmare a identificarii unor grave nereguli in derularea acestui program, in perioada 2010-2011, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta. Potrivit oficialului, cele 100 de milioane de euro aferente acestui an si, respectiv, 1,1 miliarde euro de anul viitor reprezinta toate platile aferente POSDRU. Seful Guvernului a prezentat, ieri, o serie de date primite „pe cai neoficiale” dintr-un audit al POSDRU, potrivit carora, din totalul celor doua miliarde euro de care dispune tara noastra prin acest program s-a decontat doar 6%, fiind semnate 2.500 de contracte. Victor Ponta a subliniat ca exista grave probleme de evaluare a proiectelor si a modului de control si a tinut sa precizeze ca a sesizat Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) si ca Executivul va incerca sa aplice un program de actiuni prin care sa evite pierderea fondurilor europene, a mai spus premierul, adaugand ca, daca acest program nu va fi aplicat pana la sfarsitul anului, va dispune o masura „radicala” de restructurare totala a Autoritatii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditarii, scrie Bursa.ro.
Aurul din Maramures s-a vandut kazahilor. Rusii au anuntat finalizarea tranzactiei. Polyus Gold, cel mai mare producator de aur din Rusia, a anuntat azi finalizarea vanzarii a celor trei licente de explorare in judetul Maramures precum si uzina de tratare a aurului catre compania kazaha SAT & Company. Termenii tranzactiei sunt cei conveniti in cadrul acordului semnat in 20 aprilie, acord care presupunea vanzarea a 100% din Romaltyn Mining si a Romaltyn Explorations pentru 20 milioane de dolari. Romaltyn Mining este urmasa Transgold, care inainte a fost uzina Aurul. Cele doua intreprinderi Romaltyn au diverse active in industria mineritului din Romania, inclusiv centrul de tratare a aurului, cu o capacitate de 2,5 milioane de tone de minereu dar si proprietati de exploatare. SC Romaltyn Mining se bazeaza pentru procesare pe aproape 9 milioane tone de steril din Iazul Central, anunta Finantistii.
Legea sanatatii: pentru unii muma, pentru altii. Construit pe calapodul vechii legi, ultimul proiect al legii sanatatii aduce discriminari, articole care se bat cap in cap, si nu o alternativa de finantare la un sistem sanitar bolnav. Chiar daca prin proiect avem deja cinci pachete de servicii medicale, statul nu a definit nici la ora actuala acel pachet de servicii de baza care sunt oferite gratuit in contul asigurarilor platite obligatoriu la stat. Potrivit proiectului de lege, exista un pachet minimal care se acorda neasiguratilor, cuprinde urgente si boli ce pot cauza epidemii. Al doilea se adreseaza persoanelor asigurate obligatoriu si cuprinde serviciile profilactice, medicamentele, materialele sanitare, urmat de pachetul social care se acorda in solidar cu pachetul de baza asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social, informeaza Capital.ro.
Ce pateste Romania daca revine drahma. In timp ce analistii externi sustin ca iesirea Greciei din zona euro ar provoca haos pe toate pietele, cei locali afirma ca Romania nu va fi afectata. Iesirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte semnificative atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma, potrivit unei analize Reuters. In plus, pagubele ar fi catastrofale in sistemul financiar. Daca se va lua decizia iesirii Greciei din zona euro, noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede. „Ar fi haos. Bancile s-ar prabusi si ar trebui nationalizate. Nu ai mai putea plati decat in cupoane. Exista o singura presa in toata Grecia, la un muzeu din Atena, si nu mai functioneaza”, explica Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins, potrivit Reuters. Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din zona euro ar depasi de cateva ori costul ajutoarelor externe acordate in prezent statului elen, scrie Adevarul.
Schaeuble si Moscovici incearca sa gaseasca o solutie pentru criza. Liderii Germaniei si Frantei incearca sa intocmeasca un nou plan pentru zona euro, in conditiile in care oficialii G8 si-au exprimat dezacordul privind strategia de salvare a regiunii. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, urma sa discute ieri, pentru prima oara, pe marginea acestor probleme cu noul omolog francez, Pierre Moscovici, in cadrul unei reuniuni la Berlin. Intrunirea precede summit-ul UE programat pentru data de 23 mai, care va avea loc la Bruxelles, anunta Bursa.ro.
Suprataxarea benzinarilor, instrument de santaj al guvernului Ponta. Majorarea redeventelor si impunerea unei taxari suplimentare a profitului conduc la cresterea pretului combustibililor, nu la scaderea acestuia. Actualul executiv pare dispus cu orice pret sa-si majoreze veniturile, chiar cu riscul escaladarii preturilor combustibililor. Desi sustine ca scopul sau este ieftinirea carburantilor, premierul Victor Ponta apeleaza la amenintarea cu adoptarea unei masuri cu efecte contrare: suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere. Aceasta ar reprezenta o noua lovitura data sectorului respectiv, dupa ce in programul de guvernare executivul Ponta a anuntat „regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare”, informeaza Finantistii.
Volkswagen Cross up!, din 2013. Cel mai mic model Volkswagen, recent lansatul Up!, va avea in curand si o versiune configurata pentru deplasarea in conditii ceva mai dificile decat clasicele strazi asfaltate, pentru care a fost creat. Viitorul Cross up! isi va face aparitia anul viitor, folosind caroseria cu 5 usi. Astfel, Up! va completa familia de modele crossover de la Volkswagen, din care mai fac parte versiuni ale modelelor Polo, Golf si Passat. Diferentele fata de un exemplar obisnuit se regasesc la garda la sol, care este marita, precum si la pasajele rotilor si parasocuri, care dispun de protectii suplimentare, din plastic, scrie 24auto.ro.