Sari direct la conținut

Business Report: Povestea unui speculant de terenuri spusa de el insusi; Topul celor mai proaste investitii imobiliare ale anului; Youtube devine social: de azi poti urmari continut video impreuna cu prietenii; De ce taxeaza bancherii diferit aceeasi munca la acordarea unui credit?

HotNews.ro
businessreport, Foto: Hotnews
businessreport, Foto: Hotnews

Povestea unui speculant de terenuri spusa de el insusi. Cum diferenta dintre barbati si copii este doar pretul jucariilor, iata ca, dupa 30 de ani, am ajuns sa „colectionez” titluri de proprietate, asa incepe scrisoarea de promovare a lui Mihnea Balescu, pe a carui carte de vizita, in dreptul functiei, scrie cu litere mari DEVELOPER. Mihnea, dupa cum il cunosc satenii de pe langa Bucuresti, mai are si functia de consilier local in comuna Bolintin-Deal, este membru in Comisia Economica, in Comisia de Dezvoltare Regionala, in Comisia de Urbanism si in Comisia de Investitii – pe scurt: tot ce tine de bunastarea localitatii. Inainte sa ajunga la acest statut a facut specula cu apartamente vechi din Bucuresti pe care le cumpara la licitatiile organizate de tribunal, le renova si le vindea mai scump. Dupa ce lumea a inceput sa isi piarda interesul, a intrat pe zona terenurilor. „Si de aici nu a durat mult pana sa prind gustul pentru dezvoltare (developing). A fost mai greu pana sa fac prima strada si prima urbanizare. Restul a venit de la sine”, mai spune in scrisoarea sa, scrie Capital.

Topul celor mai proaste investitii imobiliare ale anului. Prima in clasament, casa din Corbeanca. Daca ati cumparat o locuinta in una din comunele limitrofe Capitalei la inceputul anului, atunci ati facut una dintre cele mai neinspirate investitii financiare. Topul celor mai proaste achizitii imobiliare este deschis de casele din comuna Corbeanca, judetul Ilfov. In aceasta localitate, o locuinta de 150 de metri patrati putea fi achizitionata la inceputul anului pentru circa 200.000 de euro. In prezent, valorea de piata a aceleiasi proprietati a scazut cu aproximativ 40%, pana la nivelul de circa 123.000 de euro, conform unui studiu al portalului imobiliare.ro, citat de Gandul.

De ce taxeaza bancherii diferit aceeasi munca la acordarea unui credit? Chiar daca numarul comisioanelor pe care bancherii le pot percepe a fost limitat, modul de calcul si valoarea raman la discretia lor. Isi va spune cuvantul concurenta? Perceperea unui comision procentual din valoarea creditului la acordarea creditului face ca banca sa taxeze diferit clientii in functie de suma imprumutata, desi volumul de munca nu are nicio legatura cu valoarea finantarii. Bancile s-au aliniat cerintelor ordonantei 50, care prevede perceperea unui singur comision la acordarea creditului – denumit de „analiza dosar” – insa au mentinut formula de calcul, ca procent din suma imprumutata, intrucat reglementarile nu vizeaza si acest aspect, relateaza Ziarul Financiar.

Youtube devine social: de azi poti urmari continut video impreuna cu prietenii. Compania SocialVision a lansat azi YouTubeSocial un produs care combina social graph-ul Facebook si capacitatile de instant messaging ale platformei cu continutul video al Youtube pentru a le da sansa oamenilor sa urmareasca continut video online impreuna cu prietenii in timp real. Exista mai multe moduri de a interactiona cu YouTubeSocial, cel mai usor dintre ele fiind de a adauga cuvantul social” in URL-ul oricarui video de pe YouTube, astfel utilizatorul fiind redirectat automat catre platforma YouTubeSocial. Acestia pot apoi copia URL-ul pentru a-l trimite prietenilor si a-i invita sa urmareasca impreuna respectivul video. Sau pot folosi instrumentul Facebook Connect, Facebook trimitandu-le un mesaj pe chat prin care ii anunta ca au fost invitati sa urmareasca clipul care le va aparea in dock-ul platformei, relateaza Money.ro.

Proiectul „orfan” care marea contributiile este dezbatut, in continuare, la Ministerul Finantelor. Proiectul de modificare a Codului Fiscal care majora contributiile de asigurari pentru activitatile independente este dezbatut in aceste zile la Ministerul de Finante desi, in urma cu doua saptamani, premierul Boc nu-i recunostea paternitatea, iar purtatorul sau de cuvant considera ca este un „subiect de cancan”. Postat, imediat dupa demiterea fostilor ministri ai Finantelor si ai Muncii, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, proiectul de modificare a Codului Fiscal care prevede, printre altele, cresterea cotelor de contributii de asigurari datorate de persoanele fizice cu venituri din activitati independente a fost combatut de premierul Boc si considerat de catre presedintele Basescu „un cadou otravit” lasat de un fost ministru, informeaza Capital.

Strainii au cumparat 1,5% din paduri. Investitorii straini au ajuns sa detina in jur de 100.000 de hectare de paduri pe piata locala, adica 1,5% din fondul forestier al Romaniei, potrivit estimarilor ZF pe baza datelor jucatorilor din piata. Cele mai recente achizitii au fost facute de catre fondul german de investitii Nordcapital, care a cumparat 1.200 de hectare, si grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care a luat 5.000 de hectare la Bicaz. Un alt investitor semnificativ in paduri este grupul finlandez Tornator, care detine 12.000 de hectare conform ultimelor informatii disponibile. „Cred ca interesul fondurilor de investitii se va intensifica. Achizitia de paduri este rentabila si sigura. Se poate obtine cat de cat profit fara batai de cap”, a spus Vlad Cirjan, avocat partener al Gilescu&Partenerii CHSH, care a asistat Holzindustrie Schweighofer in achizitia recenta, scrie Ziarul Financiar.

America, urmatoarea frontiera pentru imprumuturile statului. Largirea orizontului in materie de plasare a obligatiunilor pe pietele externe este in topul agendei Ministerului Finantelor Publice, care, in cautarea unor randamente mai bune, se gandeste sa acceseze piata americana la inceputul lui 2011. „In conditiile in care intampina dificultati in a-si refinanta datoria pe piata domestica, Romania va extinde programul referitor la vanzare pe pietele externe a unor obligatiuni pe termen mediu”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, citat de Reuters. Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii iulie un program de imprumuturi pe pietele externe prin titluri emise pe termen mediu, intre 5 si 10 ani, prin emisiuni repetate, pe baza unui singur prospect. Valoarea este de sapte miliarde de euro, iar programul se intinde pe o perioada de trei ani, titreaza Bursa.

Prof.Aftalion: Criza din Grecia ar putea forta Germania sa iasa din zona euro. Criza datoriilor Greciei nu este rezolvata, iar o incetare de plati sau chiar reesalonari ar putea determina Germania sa iasa din zona euro inainte de 2015, cand Romania si-a propus sa adere la Uniunea Monetara, a declarat, joi, Florin Aftalion, profesor la ESSEC (International Bussines School in Europe) din Paris, informeaza Mediafax. „Ma intreb daca euro va mai exista in 2015! Criza Greciei n-a fost rezolvata. Grecia va trebui cel putin sa isi rescadenteze imprumuturile, ceea ce va creea o criza majora in Europa. Populatia germana va avea interes sa iasa din euro, care va fi inlocuit cu un cos de monede. Marca germana se va aprecia fata de acest cos, astfel ca datoriile Germaniei vor scadea”, a explicat Aftalion. Profesorul de origine romana a aratat ca in cazul in care criza din Grecia revine, presiunile pe politicienii germani vor fi din ce in ce mai mari, in sensul iesirii din zona euro, informeaza Romania libera.

Interviu cu John Doe sau noua ofensiva contra naivitatii. Galceava romanilor cu bancile a dat idei unor „intreprinzatori”, care incearca sa profite de moment si de nemultumirea debitorilor fata de dimensiunea ratelor platite. Asa ca, ce poate fi mai usor decat sa pui o hartie prin statiile RATB, in care sa anunti bombastic, ca toate problemele romanilor cu credite s-au incheiat? O carte minune ii va ajuta sa scape de datorii, pentru maximum 210 lei”. Romania nu a dus lipsa pana acum nici de Caritas-uri, FNI-uri, carti sau inele-minune. Nici de naivi. BC a cautat autorul, care sustine ca este extrem de priceput in domeniu, dar nu vrea sa isi faca publica identitatea. Poate doar daca va ajuta o mare masa de oameni. Ce spune cel care se recomada initial John Doe si apoi Homer, cititi in Business Cover.

Range Rover Evoque debuteaza la Paris. Dupa ce a fost prezentat in aceasta vara, in cadrul unui eveniment special organizat la Londra, noul Range Rover Evoque isi va face acum debutul la marile saloane auto, in cadrul celui de la Paris, de luna viitoare. Constructorul britanic a furnizat primele informatii detaliate si fotografii cu noul SUV compact, derivat din conceptul LRX. Evoque va avea un pret de plecare de circa 30.000 de lire sterline in Marea Britanie, unde va fi disponibil incepand din vara anului viitor. Lista de preturi pentru alte piete urmeaza sa fie anuntata ulterior. Va fi comercializat pentru inceput in versiunea cu 3 usi, supranumita „low carbon” in cazul tractiunii pe puntea fata, respectiv „cross-coupe”, pentru varianta 4×4. Este prevazuta si o versiune cu 5 usi, relateaza 24auto.ro.

Ce i-ar putea astepta pe romani in 2011: de la caderea leului la taxe mai mari. Daca anul viitor Romania nu va avea o crestere economica de 1-2%, Guvernul ar putea fi nevoit sa taie si mai mult din buget si sa creasca din nou impozitele. Pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB impusa de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi taieri sau majorari de taxe si impozite, respectiv la deprecierea leului sau la cresterea inflatiei. Motivul: Guvernul Boc se bazeaza in respectarea tintei de deficit bugetar de anul viitor pe faptul ca economia locala va creste cu 1-2% din PIB. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, Executivul ar putea apela fie la majorari de impozite, fie la noi taieri, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro