Sari direct la conținut

Business Report: Probleme masive la Domo. Samsung le-a cerut insolventa si sunt investigati de DIICOT. Domo neaga problemele cu furnizorii si clientii; Rezultatele politicii sociale – scaderea "PIB-ului uman" si afectarea PIB-ului potential; 68% dintre romani sustin adoptarea euro

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Probleme masive la Domo. Samsung le-a cerut insolventa si sunt investigati de DIICOT. Domo neaga problemele cu furnizorii si clientii.Domo, numarul trei pe piata electroIT din Romania, se repliaza dupa ani in care a acumulat datorii importante si isi vede scaparea in lansarea unui nou concept de magazin, pe care il va cladi prin rebrandingul unor unitati Domo. Magazinele sunt operate de doua entitati recent create, iar in actionariat a aparut un nume nou. Au insa probleme cu furnizorul Samsung, care le cere insolventa si cu DIICOT. Retailerul electroIT Domo continua sa-si reorganizeze business-ul, proces in urma caruia va rezulta un nou brand si un nou concept de magazine. S-au schimbat firmele care opereaza lantul de magazine si actionarii, iar compania incearca sa scape de povara datoriilor pe care le-a acumulat in ultimii ani. „Domo SRL, compania care opereaza brandul DOMO, cele 75 de magazine si domeniul domo.ro, nu are nicio problema cu furnizorii sau clientii sai. Orice referire la brand-ul Domo, in contextul solicitarii insolventei de catre Samsung, este eronata si nu are sustinere legala”, au declarat oficialii companiei Domo, scrie Economica.net.

Rezultatele politicii sociale – scaderea „PIB-ului uman” si afectarea PIB-ului potential La nivelul politicii sociale, dincolo de sanatate, invatamant, beneficii si facilitati oferite, indicatorul brut cel mai simplu de urmarit, un fel de PIB la nivelul capitalului uman, este marimea populatiei. Spre deosebire de PIB-ul comunicat oficial, la acest indicator, stam prost in context european iar evolutia negativa ne penalizeaza inclusiv la nivelul PIB-ului potential ( nivelul de crestere economica sustenabila, in conditii de pastrare a echilibrelor macroeconomice, pentru a nu inregistra perioade de avant urmate de valuri de scadere a valorii adaugate brute). Astfel, datele prelucrate si comunicate recent de Eurostat arata Populatia UE28 a crescut per total cu 0,34% intre 1 ianuarie 2013 si 1 ianuarie 2014, ajungand la 506.824,5 mii persoane. Populatia a crescut in 15 state membre si a scazut in celelalte 13 state, dintre care face parte si Romania, informeaza Curs de Guvernare.

Acer lanseaza cel mai ieftin laptop cu Windows 10 Daca sunteti atat de incantati de Windows 10 incat vreti sa achizitionati un nou laptop, pentru activitati de birou este perfect noul Acer Aspire One Cloudbook. Gadgetul ilustrat in imaginea de mai sus nu costa decat 169 de dolari in versiunea de 11 inci, iar saltul pana la 14 inci se va reflecta intr-o crestere a pretului cu doar 30 de dolari. Designul general si liniile compacte care definesc noul Acer Aspire One Cloudbook te fac sa te gandesti la Chromebook-uri. In realitate insa, acesta vine preinstalat cu o versiune completa de Windows 10 si ruleaza toate aplicatiile pe care le-ati indragit vreodata pe sistemul de operare Microsoft. In ceea ce priveste configuratia hardware, desi diagonala variaza, la interior veti gasi aceleasi lucruri. Practic, se incepe de la un procesor Intel Celeron la 1,6 GHz si se completeaza pachetul cu 2GB RAM si o memorie interna de 16 sau 32GB. Daca acele valori de spatiu vi se pare infime, va veti bucura sa aflati ca exista posibilitatea extinderii prin intermediul unor carduri SD standard. In plus, daca veti opta pentru modelul de 32GB, veti avea acces si la 1TB spatiu pe OneDrive timp de un an, scrie Playtech.

Seimul polonez a aprobat legea conversiei creditelor acordate in franci elvetieni Actiunile bancilor poloneze au inregistrat ieri scaderi semnificative la WSE (Warsaw Stock Exchange) dupa ce Seimul, camera inferioara a Parlamentului, a aprobat legea conversiei creditelor acordate in franci elvetieni. WIG-Banki, indicele actiunilor bancare listate la WSE, a scazut ieri cu peste 6%, iar fata de nivelul maxim inregistrat in acest an, de 8.350, declinul este de peste 22% (vezi grafic). Actiunile bancilor care au portofolii importante de credite in CHF au suferit cel mai mult. Bank Millenium (MIL), Getin 2. Bank (GNB) si PKO Bank Polski (PEO), cea mai mare banca din tara, au inregistrat scaderi intraday de 25%, 17% si 8,9%. Reactia negativa a investitorilor a fost determinata de aprobarea unei variante a proiectului de lege care prevede ca 90% din costul conversiei va fi suportat de banci, in timp ce asteptarile de pe piata indicau impartirea egala a costurilor intre creditori si debitori, scrie Bursa.ro.

68% dintre romani sustin adoptarea euro Romanii evalueaza pozitiv si efectele economice ale adoptariimonedei euro. La intrebarea „Credeti ca introducerea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra economiei tarii dumneavoastra?”, 54% dintre romani considera ca aceasta decizie ar fi benefica (media europeana 41%). De asemenea, 59% dintre romani cred ca adoptarea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra starii lor materiale (44% media europeana), iar 60% considera ca tarile care au adoptat deja moneda euro au avut de castigat, cu 9 puncte procentuale mai mult fata de media europeana de 51%. De asemenea, doar 32% dintre romani cred ca adoptarea monedei euro ar provoca scumpiri generale, fata de media europeana de 63%, iar 42% dintre romani cred ca moneda euro ar feri Romania de consecintele unei noi crize economice, conform Capital.

Cele mai mari firme de investitii din lume pariaza in Romania pe actiunile bancilor si pe cele energetice Actiunile BRD si ale Bancii Transilvania (TLV) au beneficiat de interesul pe care marile case de investitii ale lumii l-au acordat bancilor in acest an. Blackrock, cel mai mare administrator de investitii din lume a pariat prin trei fonduri pe actiunile BRD. Cu unul dintre fonduri a luat si actiuni ale Bancii Transilvania (TLV). Plasate tot in Top 10 mondial, Invesco si Eurizone au preferat doar TLV. Preferate sunt si actiunile energetice. Cei mai mari administratori de investitii din lume au pariat, in general, pe banci in acest an, contand pe insanatosirea bilanturilor lor si pe relansarea creditarii. Fondurile de investitii BlackRock Emerging Europe si Blackrock Frontiers Investment Trust au 4,1%, respectiv 3,8% din valoarea portofoliilor lor in actiunile BRD – Groupe Societe Generale. Valoarea detinerilor de actiuni BRD ale celor doua fonduri era de peste 10 milioane de lire sterline (aproape 15 milioane de euro) la 30 iunie 2015 (respectiv de 3,8 si 6,5 milioane lire sterline), scrie Economica.net.

Benzina este mai scumpa ca in 2008, desi pretul barilului este de trei ori mai mic Astazi, benzina comercializata la pompa este mai scump ca in 2008, desi pretul barilului de petrol este de trei ori mai mic ca acum opt ani. Sa fie oare un paradox? Ramane de vazut. In luna iulie, pretul barilului a scazut cu aproximativ 7 procente, iar la inceput de august a mai existat o diminuare a pretului. In prezent, barilul de petrol este cotat la mai putin de 50 de dolari, iar toata lumea se asteapta ca pretul carburantilor comercializati la pompa sa scada. Chiar si in aceste conditii, preturile practicate nu au scazut foarte mult. In medie, pretul litrului de benzina a scazut cu 3,5% in iulie, in timp ce al motorinei s-a diminuat cu doar 1,8 procente. Desi piata prezinta o cotatie buna, in Romania, preturile practicate raman printre cele mai mari din regiune. Romanii platesc mai mult pentru benzina decat cei din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Luxemburg si tarile baltice. Cat despre motorina, preturile practicate in Germania si Franta sunt mai mici decat cele de la noi, scrie Auto-Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro