Business Report: Proiectul de reclasificare a localitatilor / Mecanism pentru a impiedica transformarea in oras a comunelor fara potential de urbanizare; Raiffeisen Bank a provizionat pierderi de de 42,5 milioane de euro in contul darii in plata. Mai mari decat profitul; Marii producători de oţel au acumulat datorii record de 150 de miliarde de dolari
Proiectul de reclasificare a localitatilor / Mecanism pentru a impiedica transformarea in oras a comunelor fara potential de urbanizare.Guvernul propune o reclasificare a tuturor localitatilor din Romania, care sa porneasca de la definirea unitatii administrativ-teritoriale (urbana sau rurala) ca arie functionala primara. Pentru clasificarea localitatilor se va folosi un criteriu nou – rolul teritorial, conferit de statutul administrativ, pozitia geografica, pozitia in reteaua de localitati, nivelul de echipare si dotare, valentele de natura culturala si ecologica. Toate aceste modificari sunt cuprinse in proiectul Legii privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului National, proiect aflat acum in consultare interministeriala. Legea va rezolva si unul dintre marile paradoxuri ale Romaniei – intre 1992 si 2011, numarul unitatilor admministrativ-teritoriale urbane a crescut cu 23%, in timp ce populatia din mediul urban a scazut cu 19%. Multe dintre micile orase, care obtinusera acest statut desi nu respectau decat cateva dintre cerinte, vor reveni la statutul de comuna si mai multe asezari vor fi contopite intr-o singura unitate adminsitartiv-teritoriala (UAT). Acelasi lucru se va intampla cu unele comune. – Guvernul incurajeaza unificarea administrativa a cate doua sau mai multe dintre unitatile administrativ-teritoriale invecinate in care s-au produs scaderi accentuate de populatie, cuprinse si marcate pe harta din anexa nr. V la prezenta lege, la initiativa autoritatilor administratiei publice locale si ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de catre populatia din unitatile administrativ-teritoriale interesate”, se spune in proiect, potrivitCurs de Guvernare.
Raiffeisen Bank a provizionat pierderi de de 42,5 milioane de euro in contul darii in plata. Mai mari decat profitul.Provizioanele constituite de Raiffeisen Bank pentru pierderi posibile ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata au fost mai mari decat profituil net al bancii in semetrul I 2016. Astfel, volumul provizioanelor constituite a fost de 42,5 milioane de euro, in timp ce profitul net a fost de 36 de milioane de euro Oficialii Raiffeisen Bank spun ca profitul net de 36 de milioane de euro din semestrul I 2016, in scadere fata de anul precedent, a fost afectat de provizioanele de 42,5 milioane de euro facute pentru pierderi posibile in urma intrarii in vigoare a legii darii in plata. Partea buna este ca din tranzactia Visa (achizitia Visa Europe Limited de catre Visa Inc) banca din Romania a castigat 21 de milioane de euro. ¬Eliminand efectele acestor evenimente, profitul net a avut o evolutie pozitiva, +13% fata de anul precedent”, spune un comunicat al bancii. Activele totale au crescut cu 6% fata de prima jumatate a anului 2015, de la 6,48 miliarde euro pana la 6,89 miliarde euro in 2016. Calitatea portofoliului de credite s-a imbunatatit: rata creditelor neperformante a scazut de la 7,2% in iunie 2015, pana la 6,9% in 2016. Capitalizarea bancii a continuat sa fie solida: rata de adecvare a capitalului de 19,45%, cu mult peste cerintele regulatorii, in crestere cu 118 puncte de baza fata de anul precedent. Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 10%, in ciuda mediului legislativ si de piata dificil, informeazaEconomica.
Marii producători de oţel au acumulat datorii record de 150 de miliarde de dolari.Datoriile cumulate ale celor mai mari 30 de companii producătoare de oţel au atins nivelul record de 150 de miliarde de dolari, a apreciat joi firma de consultanţă Ernst and Young (E&Y), care adaugă că măsurile guvernamentale de sprijinire a acestui sector nu vor fi eficiente decât dacă vor fi însoţite de o restructurare radicală a acestui sector, transmite Reuters. Cu toate acestea, datoriile primelor 30 de companii sunt depăşite cu mult de datoriile industriei siderurgice chineze, estimate la aproximativ 500 de miliarde de dolari. În raportul său, E&Y observă că marii producători de oţel au finanţat prin îndatorare lupta lor pentru o cotă de piaţă cât mai mare, astfel că în prezent unii dintre ei sunt în pragul falimentului, în timp ce producătorii chinezi de oţel şi-au majorat capacităţile de producţie cu aproximativ un miliard de tone după anul 2000 astfel că în prezent supracapacităţile mondiale se ridică la aproximativ 700 milioane de tone. „Mulţi producători de oţel se confruntă cu probleme, iar unii dintre ei sunt în pragul falimentului”, susţine analistul EY, Anjani Agrawal, adăugând că eforturile guvernamentale vor avea efect doar dacă industria siderurgică va avea un model de business viabil. Supracapacităţile de producţie şi preţurile scăzute au determinat iniţiative precum discuţiile în vederea unei fuziuni între grupul german Thyssenkrupp şi cel indian Tata Steel. De asemenea, Thyssenkrupp, al 16-lea mare producător mondial de oţel, a anunţat vânzarea activelor sale imobiliare în ideea de a reduce raportul dintre datorii şi fonduri proprii de la 175% la finele lunii iunie la 150% la finele lunii septembrie”, relateazaCapital.
Fiscul va rambursa companiilor TVA în valoare de 735 milioane de lei, în august.Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa companiilor, în luna august, peste 735 milioane lei din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Din aceastp sumă, a fost achitată deja prima tranşă, în valoare de 204,12 milioane lei, informează News.ro. Următoarea tranşă, în valoare de 386,46 milioane lei, ca fi achitată pe 31 august. Din totalul rambursărilor aprobate, companiile vor primi 590,58 milioane lei sub formă de restituire, iar 44,01 milioane lei se vor compensa. Sunt cuprinse toate deconturile de TVA înregistrate până la 8 iulie 2016, cu excepţia celor aferente operaţiunilor de import soluţionate până la 25 iulie 2016. În luna iulie, valoarea TVA rambursată firmelor de către ANAF a fost mai mare, de circa 1,2 miliarde lei, scrieRomania Libera.
Scandalul VW: Bosch a jucat un rol important, potrivit avocaților.Bosch a jucat un rol-cheie în dezvoltarea tehnologiei VW de măsluire a emisiilor, încă din anii ’90. Cel puțin așa susțin avocații care-i reprezintă pe proprietarii de mașini VW într-un proces deschis marți la San Francisco, Statele Unite. Potrivit acestora, „Bosch a fost un participant activ într-o conspirație masivă, timp de un deceniu, împreună cu VW“. Bosch este acuzat în acest proces, în condițiile în care VW a negociat un plan de mai multe miliarde de dolari pentru răscumpărarea mașinilor afectate. Dovezile aduse de proprietarii de mașini arată că Bosch a luat parte atât la dezvoltarea sistemelor de modificare a emisiilor la probele pe stand („defeat device“), cât și la împiedicarea autorităților americane de a descoperi adevărata funcționalitate a dispozitivelor respective, potrivitAuto-Bild.ro.
România îşi cumpără drone militare. Valoarea contractului, 250 de milioane de lei fără TVA.Statul român va cumpăra, prin Compania Naţională Romtehnica, şase drone tactice, valoarea contractului fiind estimată la 250 de milioane de lei fără TVA (55,5 milioane de euro). Livrarea aparatelor de zbor fără pilot ar urma să dureze 38 de luni de la semnarea contractului, potrivit unui anunţ publicat joi în sistemul de licitaţii publice. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. Obiectul licitaţiei este „Sistem avion fara pilot (UAV) de nivel tactic”. Achiziţia este finanţată de la bugetul de stat. CN Romtehnica este o companie de stat aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), relateazaEconomica.
Sistem de măsurare a calității serviciilor publice, implementat cu fonduri europene.România va realiza cu fonduri UE un sistem de inventariere, măsurare şi monitorizare a calităţii serviciilor publice, realizat cu fonduri UE. “Scopul realizării unui astfel de sistem este de a avea, la nivelul întregii ţări, un nivel minim unitar de calitate a serviciilor publice. În acest fel, orice cetăţean al României va avea asigurate servicii publice de calitate similară, indiferent de locul în care se află”, anunţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Sistemul va fi creat cu fonduri europene, de către MDRAP în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice. Proiectul a fost prezentat joi unui număr de 130 de funcționari din administraţia publică centrală, locală şi din mediul academic, în cadrul unei conferinţe de lansare. „Concret, ne propunem să inventariem toate serviciile publice din România şi să stabilim pentru fiecare în parte un set de indicatori, standarde de calitate şi standarde de cost, acolo unde acestea nu există deja. Ulterior, vom sprijini instituţiile publice centrale şi locale să implementeze efectiv aceste standarde şi vom monitoriza cum sunt ele aplicate. Proiectul este cu atât mai relevant cu cât ne aflăm într-un proces de reformă a administraţiei publice. Guvernul a aprobat mai multe strategii în domeniu şi în domenii conexe, iar reforma înseamnă performanţă în administraţia publică”, a declarat, în deschiderea conferinţei, Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, citată de Mediafax, anuntaCurs de Guvernare.