Sari direct la conținut

Business Report: RCS & RDS face una din cele mai mari tranzactii; Cum se vede seceta in birourile Ministerului Agriculturii. Este de 1.000 de ori mai restransa decat spun fermierii; Romanii – saraci fata de posibilitatile PIB

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

RCS & RDS face una din cele mai mari tranzactii. RCS & RDS, companie cu operatiuni pe piata de comunicatii si media controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari, intentioneaza sa imprumute aproximativ 1,2 mld. lei (circa 270 mil. euro) de la un grup de banci din care fac parte UniCredit, ING Bank, Citibank si BRD, au declarat pentru jurnalul de tranzactii Mirsanu.ro surse din piata. Banii sunt destinati refinantarii unor credite contractate anterior de companie, au precizat sursele citate. In 2013, compania controlata de omul de afaceri de 45 ani din Oradea a luat un credit de 250 mil. euro scadent in 2018 si o linie de finantare pentru asigurarea capitalului de lucru in valoare de 50 mil. euro, finantari sindicalizate de Citibank si ING Bank. Periodic, firma controlata de Teszari „rostogoleste” imprumuturile luate de la bancile locale, operatiune prin care isi refinanteaza creditele mai vechi si isi asigura finantarea planurilor de extindere. La randul lor, bancile pun gaj pe actiunile companiei, pe conturi si pe alte active ale acesteia.RCS & RDS este alaturi de OMV Petrom una din putinele companii locale curtate de bancheri datorita nivelului stabil al veniturilor, al modelului de afacere care genereaza constant lichiditati si al marjei de profit atractive, scrieCapital.ro.

Cum se vede seceta in birourile Ministerului Agriculturii. Este de 1.000 de ori mai restransa decat spun fermierii. In timp ce Directiile Agricole din mai multe judete ale tarii avertizeaza cu privire la situatia culturilor agricole de toamna afectate de lipsa precipitatiilor, la Ministerul Agriculturii este seceta doar in Timis si Arges. Fermierii vorbesc despre 1 milion de hectare afectate, fata de 1.000 de hectare, cat indica datele oficiale. Seceta cu care se confrunta mare parte dintre fermierii din partea de nord est a tarii se rezuma, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, la aproximativ 1.000 de ha afectate, din care mare parte acoperite cu pasuni. „Din comunicarile Directiilor pentru Agricultura Judetene, la aceasta data, la nivelul Centrului Operativ Permanent pentru Situatii de Urgenta din cadrul MADR, a fost inregistrata o suprafata afectata de seceta de 1001,5 ha, din care: 964 ha pasune in judetul Iasi si 37,5 ha grau in judetul Arges”, au raspuns pentruEconomica.netofiacialii MADR, intrebati fiind despre zonele si suprafetele afectate de seceta, dar si de culturile care au avut cel mai mult de suferit.

Romanii – saraci fata de posibilitatile PIB, dar satisfacuti la nivel occidental de calitatea vietii. Eurostat a lansat la inceputul acestei luni lucrarea „Calitatea vietii in Europa – fapte si perspective”. Lucrarea include trei grafice care merita privite atent, deoarece ne lasa aproape fara comentarii, prin modul in care se definesc romanii si se raporteaza la situatia economica si sociala, potrivit analizei facute Eurostat. In mod obiectiv, romanii au cel mai redus venit mediu dintre toate natiunile UE raportat la posibilitatile date de Produsul Intern Brut pe locuitor. La nivel subiectiv, in ce priveste satisfactia privind situatia financiara a gospodariei fata de PIB la preturile pietei, ne situam intre Franta, Marea Britanie si Germania. Bulgarii se vad de departe ca cei mai nestaisfacuti (cum ar fi si normal), urmati la mare distanta de Ungaria, Grecia, Portugalia si Cipru. Culmea, noi suntem mai multumiti decat spaniolii, italienii, slovacii, polonezii si balticii. Nivelul maxim de satisfactie se regaseste, dupa cum era de asteptat in tarile nordice, Olanda si Austria, informeazaCursdeguvernare.ro.

Italia, urmatorul copil bolnav al zonei euro; daca Grecia intra in incapacitate de plata, economia Italiei vede din nou recesiunea. Italia tocmai ce si-a revenit, pe hartie, dintr-o tripla recesiune economica. In timp ce Grecia tine prima pagina a ziarelor, premierul Matteo Renzi a avut parte de cateva luni linistite. Renzi are de rezolvat o serie de probleme atat pe plan extern cat si pe plan intern, inclusiv faptul ca redresarea economica a Italiei se petrece foarte lent. Cifrele arata ca somajul era in luna martie la 13%, insa economia a inregistrat o crestere de 0,3% in primul trimestru al acestui an avand la baza devalorizarea monedei euro si scaderea pretului petrolului. „Acasa”, Italia a avut parte de o serie de proteste fata de reforma din educatie iar justitia a hotarat ca reducerea pensiilor a fost neconstitutionala. Aceasta decizie inseamna ca guvernul Renzi va trebui sa faca rost de 13 miliarde de euro pentru a le da inapoi pensionarilor banii luati. In plus, Partidul Democrat condus de Matteo Renzi a fost acuzat de numeroase acte de coruptie si de legaturi cu mafia organizata. Renzi inca nu a reusit sa rezolve pe de-a intregul incremenita piata a muncii, sa preseze Parlamentul pentru legi care sa ajute la eficientizarea sistemului judiciar, sa combata coruptia, sa coboare taxele sau sa reduca costurile unei administratii publice ineficiente. Toate aceste probleme dauneaza procesului de atragere a investitiilor, scrieEuropolitics.ro.

Romanii l-au creat primii: dispozitivul care permite orbilor „sa vada” cu ajutorul limbii. Oamenii de stiinta au prezentat o procedura care dureaza opt minute si este total lipsita de durere, prin care ai putea obtine o vedere de trei ori mai buna decat a unui om normal. Procedura despre care vorbim reprezinta o metoda prin care cei cu probleme de vedere le pot ameliora considerabil. Acum, insa, a fost prezentat un dispozitiv special pentru nevazatori, care le-ar putea permite acestora sa perceapa realitatea inconjuratoare cu ajutorul limbii. Conceptul nu este nou, acesta a fost prezentat de Ionut Budisteanu, un tanar geniu roman, in urma cu trei ani. „Am creat o interfata om-calculator care sa ajute persoanele nevazatoare sa vada cu ajutorul limbii. Softul ia o imagine de la camera web, o proceseaza cu inteligenta artificiala si genereaza un curent electric direct proportional pe o matrice-senzor care este pusa pe limba. Deci, pe limba va primi o matrice electrica, in foarte scurt timp nevazatorul se obisnuieste si reuseste sa inteleaga informatia primita pe limba si sa o asocieze lumii inconjuratoare”, a explicat Ionut despre softul sau, anuntaPlaytech.ro.

Hyundai Tucson a intrat pe linia de asamblare a uzinei din Cehia. Hyundai a anuntat ca a demarat productia lui Tucson in cadrul uzinei din Nosovice, Cehia. Debutul procesului de asamblare s-a desfasurat in prezenta presedintelui, a membrilor managementului Hyundai Motor Manufacturing Cehia si ai echipei de pregatire. Noua generatie Hyundai Tucson vine sa inlocuiasca vechiul ix35 si a debutat in mod oficial in cadrul Salonului Auto de la Geneva din acest an. Modelul are la baza o platforma noua si propune un look croit pe filozofia de design cu care producatorul sud-coreean ne-a obisnuit. Noul Hyundai Tucson inspira dinamism, element subliniat de elementele exterioare ale modelului. La interior, asiaticii au pregatit o serie de dotari avansate menite sa satisfaca atat confortul, cat si siguranta ocupantilor, informeazaAuto-Bild.ro.

Banii sunt blocati! Bancile grecesti limiteaza retragerile la 3.000 de euro. Cand criza va veni, ATM-ul bancii tale nu va functiona la propriu, avertiza recent Bill Bonner, fondator al companiei de consultanta Bonner & Partners. Oamenii vor dori bani reali insa atunci se va vedea ca in conturi sunt cifre fara acoperire pe care bancile nu vor putea sa le onoreze intrand in faliment, scria Bonner intr-un articol pe portalul propriu preluat de Zero Hedge. Cat de aproape este sistemul bancar elen de acest moment? La un pas, daca nu ar fi fost aprobata linia de finantare speciala de la Banca Centrala Europeana in valoare de 2,9 miliarde euro si o majorare a plafonului chiar in cursul zilei de luni. O conditionalitate a acestui colac de salvare ne spune insa ca deja institutiile de credit din Grecia sunt in pragul sistarii partiale a obligatiilor de plata. Financial Times spune ca odata cu banii de la Frankfurt, bancile au primit si instructiunea de a limita tacit platile catre clienti la 3.000 euro. Astfel, autoritatile de politica montara spera sa opreasca hemoragia de resurse a sistemului financiar elen de unde au fost retrase nu mai putin de doua miliarde euro la sfarsitul saptamanii trecute numai de vineri pana duminica. Alte ordine pentru ziua de luni insumau deja un miliard de euro pentru banci care de la declansarea crizei au pierdut depozite de peste 100 miliarde euro, aproape din totalul pasivelor atrase pana atunci, scrieCapital.ro.

Stadiul la zi al lucrarilor la Metroul de Drumul Taberei. Ce mai ramane de facut si cand va fi functional? Lucrarile la structura de rezistenta a Metroului din Drumul Taberei vor fi realizate in proportie de 90% pana la finalul acestui an. Tot Metroul va fi gata in a doua parte a anului viitor. Lucrarile la structura de rezistenta a Magistralei 5 de Metrou, tronsonul Valea Ialomitei – Eroilor 2 sunt realizate in proportie de 78% si vor ajunge la un grad de realizare de 90% pana la sfarsitul anului, spun reprezentantii Metrorex pentruEconomica.net. Metroul de Drumul Taberei, cu tot cu finisaje, cai de rulare, automatizare si instalatii va fi gata in semestrul 2 al anului viitor, mai spun reprezentantii metroului bucurestean. „Pana in acest moment, pentru obiectivul mentionat a fost cheltuita suma de 1.123.094.140 lei (circa 230 de milioane de euro – n.r.), cu proiectarea si executia lucrarilor de structura, consultanta si monitorizarea lucrarilor”, spun reprezentantii Metrorex. Pentru lucrarile de executie a caii de rulare, finisajelor si instalatiilor pentru acest tronson sunt necesare alte 856 milioane de lei (190 de milioane de euro), fara TVA, iar procedurile sunt in curs de finalizare a procedurii de achizitie, termenul estimat de finalizare a lor fiind de 16 luni de la data semnarii contractului cu consortiul castigator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro