Sari direct la conținut

Business Report: Romania a avut un rol cheie in tranzactia deceniului; BCE da drumul la tiparnita pe 9 martie. Va arunca in joc 1.100 de miliarde de euro; Ce scumpiri aduce cursul record al dolarului

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Romania a avut un rol cheie in tranzactia deceniului.Facilitatile de productie detinute de Lafarge in Romania au jucat un rol important in decizia de achizitie luata de grupul irlandez CRH, care s-a angajat sa preia toate activele ce stau in calea fuziunii dintre Holcim si Lafarge, considera Costin Borc, CEO-ul Lafarge Romania. „Au fost vizite tehnice la uzinele Lafarge din Romania din partea a 8-10 cumparatori interesati, printre care fonduri de investitii si jucatori industriali, dar negocierile nu s-au purtat aici. Impresia mea este ca activele din Romania au jucat un rol important in tranzactie. Dupa finalizarea vanzarii, CRH va deveni cel mai mare producator de materiale de constructii din Romania, pentru ca mai detine si producatorii Elpreco si Ferrobeton”, a declarat Costin Borc. In urma vanzarii catre CRH, Lafarge Romania isi va schimba numele, insa seful companiei nu a putut spune care va fi acesta, scrieCapital.ro.

E oficial! BCE da drumul la tiparnita pe 9 martie. Va arunca in joc 1.100 de miliarde de euro.Banca Centrala Europeana (BCE) va lansa in 9 martie noul sau program de relaxare cantitativa (QE), in valoare de 1.100 miliarde de euro, menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste, transmite Reuters, preluata de Agerpres. BCE va achizitiona obligatiuni suverane cel putin pana in septembrie 2016. „Vom incepe in 9 martie achizitionarea de obligatiuni denominate in euro de pe piata secundara. De asemenea, vom continua cumpararea de obligatiuni ipotecare si de obligatiuni garantate cu active, program demarat la inceputul acestui an”, a afirmat joi presedintele BCE, Mario Draghi, anuntaEconomica.net.

Ministerul Energiei vrea sa dea drumul exportului de energie verde.Ministerul Energiei s-ar fi decis sa sustina, in Parlament, amendarea legii privind productia de energie regenerabila, prin introducerea unui articol care va permite operatiunile de import-export, sustin surse din piata. Legea astfel modificata va permite producatorilor autohtoni de energie curata sa faca exporturi catre alte state membre ale Uniunii Europene si sa beneficieze de subventiile de acolo, fara a mai primi certificate verzi in tara noastra. De asemenea, companiile straine vor putea vinde energie verde in tara noastra si vor primi, in contul ei, certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin, mai spun sursele citate. Tranzactiile de export-import vor putea fi realizate dupa ce tara noastra va incheia acorduri bilaterale cu statele membre. Ministerul ar dori sa introduca in lege si mentiunea ca energia curata vanduta cu pret negativ (cumparatorul este platit de vanzator sa-i achizitioneze energia) nu va primi certificate verzi, informeazaBursa.ro.

Ce scumpiri aduce cursul record al dolarului. Deprecierea leului in raport cu dolarul american, care a ajuns la un nivel de peste 4 lei, determina automat majorarea preturilor pentru bunurile tranzactionate in dolari, respectiv carburantii, gazele de import sau electronicele importate din China. Carburantii se vor scumpi, pretul gazelor importate din Rusia va creste, electronicele importate din China si alte state asiatice vor deveni si ele mai „piperate”, in vreme ce vacantele in state exotice, precum Dubai, vor suferi si ele majorari de pret, din cauza aprecierii dolarului fata de moneda nationala. Dolarul american a ajuns joi la un nou maxim istoric fata de leu, de 4,0228 unitati, in conditiile in care miercuri moneda americana a depasit pentru prima data in istorie pragul de 4 lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrieAdevarul.

Agricultura ecologica prinde radacini si la noi. In prezent, produsele ecologice din Romania sunt cultivate pe o suprafata ce se intinde pe un milion de hectare. Doar in cativa ani, numarul operatorilor din acest sector a ajuns la 15.000. Primele reglementari pentru agricultura ecologica in Romania au aparut dupa aderarea la UE, in 2007. Dacian Ciolos, care fusese din 1994 agroeconomist stagiar la Comisia Europeana, incepuse sa studieze modelele implementate in alte tari inca din anii ’90. Ulterior, a ajuns comisar european. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sectorul ecologic a luat avant deoarece au inceput sa se acorde subventii. Oamenii au inceput sa profite. Unii chiar intr-un mod excesiv, avand in vedere ca ajunsesera sa foloseasca termenul de ecologic pentru produsele pe care nu le cresteau intr-un sistem ecologic, anuntaCapital.ro.

Romania se va imprumuta din nou de pe pietele externe. Romania a trimis bancilor o solicitare de propuneri pentru o noua emisiune de obligatiuni denominate in euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Ultima data cand Romania a accesat pietele de obligatiuni a fost in octombrie 2014, cand a emis bonduri pe zece ani, in valoare de 1,5 miliarde de euro, la un cupon de 2,875%, scrie Agerpres. Joi dimineata, randamentul obligatiunilor romanesti denominate in euro cu scadenta pe zece ani era de 1,854%, conform datelor Tradeweb. Analistii apreciaza ca obligatiunile Romaniei sunt partial protejate de cresterea increderii investitorilor in gradul de indatorare al tarii, mai scazut decat in multe alte state din UE, informeazaEconomica.net.

Live Geneva 2015: Conceptul Flying Huntsman 6×6 de la Khan Design este o aparitie inspaimantatoare. Printre supercaruri explosive, concepte futuriste si limuzine exclusiviste, la Salonul Auto de la Geneva a fost expus si Flying Huntsman – un fel de Land Rover Defender cu sase roti, care se poate urca oricand peste masina ta daca ti-ai lasat-o pe locul lui de parcare. Insusi modul in care este poreclit – The Flying Huntsman – este unul dintre cele cool pseudonime din lumea auto. Insa, spre deosebire de Mercedes-Benz G63 AMG 6×6, conceptul Khan Design nu merge pe mana opulentei absolute, ci duce la extrem latura utilitara si abilitatile de off-roader. Si pentru ca motoarele folosite de versiunea de serie a lui Land Rover Defender respirau cam greu in sarcina, Khan Design a apelat la serviciile unui V8 de 6,2 litri de origine General Motors, care trimite nu mai putin de 430 CP la toate cele sase roti ale lui Flying Huntsman, scrieAuto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro