Business report: Romania – pe tobogan la venituri publice ca pondere in PIB: Cum consumi mai mult si traiesti mai prost; Progrese mari pe santierele patriei. In ultima luna s-a dublat ritmul executie pentru unele autostrazi; Soferii pot achita rovinieta si tariful pentru utilizarea podurilor peste Dunare prin intermediul "etarife"
Romania – pe tobogan la venituri publice ca pondere in PIB: Cum consumi mai mult si traiesti mai prost. Romania s-a pozitionat in UE drept tara cu cele mai mici venituri publice raportate la PIB iar in 2017 vom inregistra un nou record negativ in acest sens, cu doar 30,5% din PIB-ul estimat la ultima rectificare bugetara. Reamintim ca cifrele avansate de catre Executiv au fost de 255.778 milioane lei pe partea de venituri ale bugetului general consolidate si 280.522 milioane lei pe partea de cheltuieli, la un PIB reasezat in sus cu aproape 22 de miliarde de lei, pana la 837,1 miliarde lei, scrie Curs de Guvernare.
Progrese mari pe santierele patriei. In ultima luna s-a dublat ritmul executie pentru unele autostrazi. Constructorii au accelerat ritmul de lucru pe majoritatea autostrazilor in ultima luna, dupa progresele anemice raportate Companiei de Drumuri in lunile de vara si dupa vizitele tot mai dese pe santiere ale ministrului Transporturilor, Razvan Cuc. A3, Bucuresti – Brasov – Oradea Ciotul de 3,3 kilometri de la intrarea in Capitala a Autostrazii Bucuresti – Ploiesti este unul dintre santierele cu cele mai mari progrese din ultima luna, noteaza Economica.
Soferii pot achita rovinieta si tariful pentru utilizarea podurilor peste Dunare prin intermediul „etarife”. Utilizatorii retelei de drumuri nationale si autostrazi din Romania pot achita tariful de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda (peaj) si a tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale si autostrazi din Romania (rovinieta), pe langa portalul web www.erovinieta.ro, si prin intermediul aplicatiei mobile ‘etarife’. Accesul utilizatorilor in aplicatia etarife se realizeaza prin intermediul conturilor create pe portalul erovinieta.ro si pune la dispozitia acestora toate facilitatile care se regasesc si in portal”, potrivit Economica.
Asigurarea obligatorie a locuintei va acoperi si riscul de incediu si furtuna. Polita se va scumpi. Vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a declarat pentru Economica.net ca se lucreaza la modificarea legii asigurarilor obligatorii pentru locuinte in sensul extinderii riscurilor acoperite de aceasta polita. Surse din piata asigurarilor spun ca vor fi asimilate dezastrelor si incendiul si furtuna. Integrarea acestor riscuri va conduce obligatoriu la o scumpire a politei obligatorii si la scaderea masiva a pietei asigurarilor facultative pentru locuinte, conform Economica.
Fondurile americane si asiatice vor fi printre principalii cumparatori de proprietati romanesti in urmatorul an. Investitorii imobiliari din Europa de Vest, Statele Unite ale Americii si Asia isi vor face simtita prezenta in Romania in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).Pentru urmatorul an, 88% dintre respondenti asteapta aparitia unor investitori noi pe piata locala. O proportie similara de respondenti prevad ca prezenta investitorilor locali si a celor din Europa Centrala si de Est va creste in urmatoarele 12 luni, informeaza Capital.
Autoturismele de lux se vand tot mai bine in Romania. In Romania s-au inmatriculat, in primele opt luni din 2017, peste 1.500 de autoturisme din clasa de lux, majoritatea second hand, printre preferate aflandu-se Lamborghini, Ferrari, Pontiac sau Buick, arata datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Astfel, pe categoria autoturismelor rare, se consemneaza, in intervalul ianuarie – august din acest an, 1.188 de unitati inmatriculate atat noi, cat si rulate, cele mai multe fiind Lancia, cu 577 de exemplare, in crestere de peste 11 ori fata de aceeasi perioada din anul anterior, toate second hand, scrie Auto-Bild.