Sari direct la conținut

Business report: Romania – tara reglementarilor extraordinare cu impact asupra companiilor. O comparatie cu tarile din regiune; Scandalul Volkswagen: "Si consumul de carburant e masluit, nu doar noxele"; Verdictul Finantelor: CASS e obligatorie pentru toti, cu sau fara venituri

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

România – țara reglementărilor extraordinare cu impact asupra companiilor. O comparație cu țările din regiune. România se situează pe primul loc din Europa Centrală şi de Est la numărul de legi adoptate într-o perioadă de un an. Potrivit raportului Grayling AcTrend, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, în perioada 1 august 2014 – 1 august 2015, în șase țări din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi România) au fost emise 1.041 de acte normative, dintre care 290 au fost aprobate la Bucureşti. Potrivit studiului, faţă de precedenta perioadă analizată se constată o creștere cu 17% a numărului de documente aprobate și, pe total, media a fost de trei legi emise zilnic. O analiza Curs de guvernare.

Scandalul Volkswagen: „Şi consumul de carburant e măsluit, nu doar noxele”. Directorul tehnic al Registrului Auto Român, Cristian Bucur, a declarat la Adevărul Live că se poate face o analogie între păcăleala cu emisiile poluante din scandalul Volkswagen şi datele false privind consumul de combustibil. Consumul declarat în cartea tehnică a autovehiculelor se măsoară tot în laborator şi tot în condiţii care nu corespund cu realitatea din exploatare, a declarat, la Adevărul Live, directorul tehnic al Registrului Auto Român (RAR), Cristian Bucur. „Sunt reale şi parţial justificate discuţiile pe marginea diferenţelor dintre consumul declarat şi cel din realitate, se poate face o analogie cu ceea ce vorbim acum despre emisiile poluante. Consumul declarat se determină în anumite condiţii specifice de încercare, care nu pot fi reproduse decât foarte greu în exploatarea normală a maşinii. Şi aici sunt nişte trucuri de laborator”, a declarat Cristian Bucur pentru Adevarul.

Verdictul Finanţelor: CASS e obligatorie pentru toţi, cu sau fără venituri. CASS este şi rămâne obligatorie, indiferent dacă există sau nu venituri, explică Finanţele, invocând legea sănătăţii şi Codul fiscal, atât în vechea, cât şi în noua formă. Ce se întâmplă cu cei care lucrează în străinătate? „Dobândirea calității de asigurat nu este opțională și nici nu este condiționată de realizarea veniturilor”, precizează Ministerul de Finanţe într-un răspuns pentru Capital care face referire atât la legea sănătăţii, cât la Codul fiscal. Conform sursei citate, prevederile sunt, în esenţă aceleaşi, atât în Codul fiscal în vigoare, cât şi în cel care se va aplica din 2016. Prin urmare, trebuie să achite contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, iar persoanele care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate au obligaţia să se asigure şi să plătească CASS, potrivit Capital.

Ce s-a ales din firmele penalilor: Cătușele patronilor, prohodul unor mari afaceri. Mai mulți patroni din România au vizitat pușcăria în ultimul an, iar în spatele arestării lor stau firme închise și mii de oameni care își pierd locul de muncă. De regulă, arestarea unui multimilionar în euro este intens mediatizată în presa românească, fiind vorba despre o raritate . Se vorbește însă mai puțin de ce se întâmplă după aceea: firme închise, restructurări, tăieri de salarii și mii de șomeri. EVZ.ro face o listă a cinci oameni de afaceri care au fost nevoiți să suporte rigorile legii, iar în spatele lor au rămas mulți oameni care au fost obligați să-și caute un nou loc de muncă.

An dezastruos pentru agricultura din România. Situația din alte țări UE. Recolta de cereale a României s-a prăbuşit în 2015 cu 25%, arată estimările experţilor de la Bruxelles. Ţară noastră a avut cea mai mare scădere din Uniunea Europeană. Producţia de porumb este anul acesta cu o treime mai mică. Se ştia deja că sunt probleme la porumb. Însă nimeni nu se aştepta să fie chiar atât de mari. Recoltele au fost slabe prin toată Europa. Însă rezervele mari de cereale şi recoltele bune din restul ţărilor vor ţine preţurile la un nivel scăzut. Prognoza revizuită a Uniunii Europene conturează imaginea unui an dezastruos. În total, cerealele recoltate de fermierii din ţară noastră nu vor depăși 17 milioane de tone, anunta Digi 24.

Ce impozite ar trebui să încaseze statul de la companiile petroliere. Experții susțin că statul ar trebui să negocieze cu investitorii numărul de locuri de muncă create și nivelul veniturilor salariale și să nu se focalizeze strict pe taxe și impozite. Noul sistem de taxare a hidrocarburilor rămâne încă un subiect de discuție și tot mai multe voci susțin că acesta nu va putea fi aplicat de la 1 ianua-rie 2016. Asta după ce, la sfârșitul anului trecut, Executivul a prelungit cu încă 12 luni sistemul de redevențe care a expirat în decembrie 2014. În ceea ce privește nivelul redevențelor, părerile sunt împărțite, scrie Romania Libera.

Un nou pol de dezvoltare imobiliară se contureză pe harta Capitalei: Regia devine noua Pipera. Un nou pol de dezvoltare imobiliară se contureză pe harta Capitalei. Deşi mai mulţi dezvoltatori şi-au îmbogăţit portofoliul cu terenuri în zona centru-vest, de-a lungul Pasajului Basarab şi în zonele apropiate, puţine proiecte s-au înălţat în ultimii ani. Dar, acest lucru urmează să se schimbe. Şase noi proiecte de birouri încep să prindă contur în zona de centru-vest a Bucureştiului. Şi chiar înainte ca turnurile de birouri să fie construite, unii dezvoltatori de locuinţe au speculat momentul şi au construit deja sute de apartamente într-o zonă în care vor lucra mii de oameni pentru multinaţionalele care vor închiria spaţii de birouri în noile proiecte. Oferta de noi apartamente, construite şi care urmează să fie finalizate, depăşeşte 1.600 de locuinţe, potrivit Economica.net.

Legendara maşină ARO ar putea renaşte, cu ajutorul unui grup de pasionaţi. Mai mulţi studenţi de la Universitatea Tehnică din Iaşi au realizat o versiune modernă a celebrului vehicul de teren ARO. Cu bani din burse şi de la părinţi au reuşit, muncind zi şi noapte, să construiască un prototip pe care şi-ar dori să îl vadă introdus de industria de profil în producţia de serie. Studenţii au început să lucreze în urmă cu doi ani la noua versiune a ARO, pe care l-au denumit în final iARO Camarad, aflam din Gandul.

Romgaz şi Conpet se califică pentru noi oferte pe bursă. Romgaz şi Conpet ar putea face obiectul unui proces de privatizare prin piaţa de capital, conform inventarului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor şi prezentat de Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, în cadrul Misiunii Economice a Camerei de Comerţ şi Industrie a României în SUA. Totodată, Hidroelectrica poate fi listată la minim opt luni de la ieşirea din insolvenţă, iar pentru alte 12 companii este necesar acordul acţionarilor majoritari pentru derularea unei oferte, anunta Bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro