Sari direct la conținut

Business Report: Romgaz a realizat in al doisprezecelea ceas ca investitiile trebuie sa fie prioritare; Cati bani au romanii in bancile cu capital grecesc; Excedentul bugetar continua sa creasca. Bugetele locale, investitiile, sanatate si somerii continua sa sufere

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Romgaz a realizat in al doisprezecelea ceas ca investitiile trebuie sa fie prioritare Odata incheiata politica de distribuire a dividendelor pe anul trecut, companiile romanesti din sectorul energetic anunta si planurile de investitii, din ce in ce mai curajoase. Sa vedem daca se vor tine si de cuvant, pentru ca din experienta anilor precedenti, una s-a declarat alta s-a facut. Romgaz, perla coroanei in domeniul productiei de gaze naturale pere sa fie in context cea mai curajoasa companie romaneasca, in sensul ca incearca sa-si consolideze atat exploatarea resurselor interne, dar sa treaca si la valorificarea unor perimetre gazeifere din alte tari, in urma unor concesiuni. Romgaz, companie listata si la Bursa de Valori Bucuresti, isi face bugetul de venituri si cheltuieli aproape exclusiv pe baza majorarilor de pret pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) le anunta pentru consumatorii captivi (reglementati), scrie Energy-Center.ro.

Cum ajungi sa iti placa sa muncesti. Modelul danez In primul rand, modelul danez poate fi pus in antiteza cu cel american, in care prezenta la serviciu timp de 60 de ore pe saptamana, 70, sau poate chiar mai mult, este vazuta cu ochi buni de zeci de ani. Asa se crede ca angajatul demonstreaza ca isi face treaba si este implicat trup si suflet in munca lui. Asta nu inseamna ca in Danemarca oamenii nu muncesc. Danezii pleaca de la serviciu la ore rezonabile in majoritatea zilelor, au cinci-sase saptamani de vacanta pe an, plus sarbatorile legale, si pana la un an de concediu de crestere a copilului. Dar in timp ce romanii lucreaza circa 1800 de ore pe ani (potrivit datelor nu foarte recente ale European Industrial Relations Observatory ￯ EIRO), angajatul mediu danez lucreaza doar 1540. In al doilea rand, in Danemarca se delega responsabilitati. Intr-un loc de munca obisnuit, rareori se dau ordine directe, iar subordonatii le asimileaza mai degraba in forma unor sugestii. Integral pe Cariereonline.ro.

Ce a facut sudul Litoralului in ultimii cinci ani Daca nordul litoralului romanesc, adicatelea Mamaia, s-a schimbat complet in ultimii ani, a devenit altceva, fie ca place, fie ca nu, e viu, are vlaga, e pus pe harta zonelor de distractie de vara din Europa, sudul Litoralului inca se cauta. Ramane de vazut cand se va gasi si daca va reusi sa se impuna. Pentru oricine merge acolo experienta poate fi placuta. Poate, dar nu e mereu asa si aici trebuie lucrat. Conditiile nu sunt intotdeauna ideale, preturile unor hoteluri sunt cam mari, serviciile mai au mult pana sa ajunga la nivelul din alte tari, oferta de petrecere a timpului care nu e dedicat marii si plajei e inca destul de redusa (dupa zece seara, de exemplu, mai totul e inchis), de fapt, din cate am vazut copiii au mai multe variante de joaca si distractie decat adultii, si chiar vorbim despre zone pentru familisti, se simte in aer un soi de plictiseala care nu e de bun augur, scrie Businesscover.ro.

Apple ofera salarii uriase chiar si stagiarilor: venituri peste media Statelor Unite Anul acesta, Apple a devenit prima companie din istorie cotata la 700 de miliarde de dolari. Astfel, cea mai valoroasa companie din lume nu putea plati decat salarii exceptionale angajatilor sai. Extrem de interesant, insa, este faptul ca pana si cei care efectueaza stagii beneficiaza de venituri considerabile. Dupa cum scrie Mashable, un program de internship in cadrul Apple poate asigura venituri de aproape 80.000 de dolari. Informatia a fot obtinuta de la un fost stagiar. Din cate se pare, acesta nu se ocupa de aspecte legate de inginerie, lucra doar 4 ore pe zi si castiga in jur de 2.500 de dolari pe luna. Daca ar fi lucrat cu program normal, ar fi avut un salariu de 5.000 de dolari pe luna, adica 60.000 de dolari pe an, scrie Playtech.

Cati bani au romanii in bancile cu capital grecesc La sfarsitul anului trecut, bancile cu capital grecesc aveau o cota de 12,4% din activele sistemului bancar din Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Grecii sunt astfel pe locul al treilea in topul bancilor din Romania, dupa austrieci (36,7%) si francezi (13,3%). Astfel reiese ca bancile cu capital grecesc controleaza active totale de 44,92 miliarde lei in Romania (aproximativ 10 miliarde de euro).In ceea ce priveste tarile de origine ale investitorilor care detin participatii la capitalul social al bancilor din Romania, Greciei ii revine locul al doilea, cu 17,5%, incadrata de Austria, cu 27,2%, si Olanda, cu 10,2%, in conditiile in care 86,3% din capitalul agregat al sistemului bancar romanesc este controlat de capitalul strain. (Sursa: Raportul Anual al BNR pe 2014), informeaza Economica.net.

Taxa de pod de la Fetesti achitata prin SMS difera de la un operator la altul. RCS&RDS are cele mai mari tarife De la sfarsitul lunii aprilie 2015, soferii care circula pe A2 pot achita tariful de trecere al podului de la Fetesti-Cernavoda prin SMS sau la statiile de alimentare cu carburanti. Daca la cele din urma tariful este standard, in cazul operatorilor de telefonie taxa difera, in unele cazuri tariful fiind chiar mai mic decat cel standard , asa cum este prevazut in Ordinul nr. 612/2015. Pentru un autoturism tariful de trecere al podului peste Dunare de pe A2 este de 13 lei. Insa prin plata prin SMS preturile difera de la 2,60 euro/trecere la 3,1 euro/trecere. La acestea se adauga pretul SMS-urilor trimise, adica 5 eurocenti/SMS trimis la care se adauga TVA. Tarifele operatorilor sunt: Vodafone – 2,6; Orange – 2,7; Telekom – 3,1; RCS&RDS – 3,1, informeaza Capital.

Dacia Sandero Stepway devine radar mobil pe strazile din Franta Ministerul de Interne din Franta a decis sa achizitioneze un numar de 61 de Dacia Sandero Stepway, pentru flota de masini care are rolul de radare mobile. Pe piata din Franta, Dacia Sandero Stepway este unul dintre cele mai bine vandute modele, iar decizia autoritatilor din Franta a tinut cont si de oferta financiara de achizitie, dar si de costurile de reparatie reduse. Flota de masini utilizata pentru radarele mobile are deja 254 de modele Renault Megane si Peugeot 308, cele 61 de unitati urmand sa fie adaugate in scurt timp. Pentru cei care calatoresc in Franta este bine de stiut ca aceste masinile cu rol de radar mobil nu sunt insciptionate, astfel incat este aproape imposibil sa fie remarcate in trafic, scrie Auto-Bild.

Excedentul bugetar continua sa creasca. Bugetele locale, investitiile, sanatate si somerii continua sa sufere Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 6,32 miliarde lei la lunii mai 2015. Suma este echivalenta cu 0,9% din PIB prognozat si provine cam in proportie de doua treimi din excedentul bugetelor locale iar aproape tot restul din surplusul inregistrat la bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii. Rezultatul executiei bugetare dupa primele cinci luni este cu peste opt miliarde lei mai bun fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a consemnat un deficit de circa 1,6 miliarde lei sau -0,24% din PIB. Prin contrast, insa, bugetul de stat a continuat sa ramana pe minus, cu un sold negativ de circa 2,12 miliarde lei, respectiv -0,3% din PIB, scrie Curs de Guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro