Business report: Roşu pe piaţa agricolă din România; Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri; Producătorii de gaze propun ca toţi consumatorii să plătească o „taxă socială“ care să ajute consumatorii vulnerabili
Roşu pe piaţa agricolă din România. Comisia Europeană estimează scăderi de până la 18 % la principalele culturi faţă de 2018. Raportat la anul agricol record 2018, anul acesta fermierii vor obţine cantităţi mai mici de cereale la hectar, arată ultima prognoză a Comisiei Europene. Faţă de media ultimilor cinci ani, va fi însă o uşoară creştere. Randamente sensbil mai mici vor fi la porumb şi grâu, în timp ce fermierii care au pariat pe sfeclă vor produce mai mult. Economia României va primi anul acesta mai puţin din partea agriculturii faţă de anul trecut când producţiile la principalele culturi au fost record, indică ultima prognoză a Comisiei Europene. Condiţiile meteorologice nu au fost a fel de bune pentru fermieri ca anul trecut, astfel că aceştia ar putea raporta randamente mai mici la hectar la grâu, porumb, triticale, orz, ovăz şi cartof, potrivit Econonimca.
Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri. Guvernul a stabilit regulile prin care fermierii care susţin cel puţin doi începători vor primi sprijin financiar lunar de până la 1.000 de lei pentru fiecare lucrător. Fermierii spun că ajutorul este binevenit, dar nu rezolvă marea problemă – a crizei forţei de muncă. Se caută, de la ingineri şi tractorişti, până la ciobani. Într-o fermă din Timiş, cei mai mulţi lucrători au zeci de ani de muncă în spate. Ar fi nevoie şi de ajutorul unor colegi mai tineri, dar proprietarul a încercat degeaba să angajeze oameni noi, potrivit Stirile ProTv.
Producătorii de gaze propun ca toţi consumatorii să plătească o „taxă socială“ care să ajute consumatorii vulnerabili. Consumatorii vulnerabili de energie din România, care reprezintă circa 20% din populaţia totală a ţării, ar putea fi protejaţi printr-o „taxă socială“ impusă tuturor celorlalţi consumatori, dar şi prin discounturi acordate de furnizori arată un studiu comandat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPGG), care are membri precum Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari producători de gaze. Studiul arată că există o protecţie inadecvată a consumatorilor vulnerabili din România şi că nu există o definiţie corectă a consumatorului vulnerabil, deoarece de cele mai multe ori sunt luate în calcul veniturile consumatorului şi nu cheltuielile acestuia cu încălzirea în raport cu veniturile, potrivit Adevarul.
Românii vor putea verifica istoricul de înmatriculări al mașinilor second-hand aduse din străinătate. Registrul Auto Român (RAR) a lansat, în luna martie, aplicația „Istoric vehicul” prin intermediul căreia orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un autovehicul poate verifica istoricul acestuia prin accesarea site-ului oficial al Registrului, condiția fiind ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR. În urma succesului aplicației, autoritățile au inițiat discuții cu principalele state europene din care românii cumpără autovehicule pentru extinderea aplicației și la înmatriculările din aceste țări, potrivit Profit.
Topul băncilor în funcţie de taxa pe active. Primele şase bănci din punct de vedere al activelor vor plăti în jur de 100 de milioane de euro taxa pe active aferentă anului 2019. Profitabilitatea băncilor în trimestrul I din 2019 nu mai este comparabilă cu cea din 2018, iar la unele bănci s-a constat chiar o scădere a activelor nete. Raiffeisen şi BRD au raportat scăderi ale profitului net, în timp ce ING Bank şi BCR au raportat doar creşteri modeste. Cea mai mare rată de creştere a profitului a fost înregistrată de Unicredit. Conform declaraţiilor bancherilor şi a sumelor bugetate de aceştia pentru 2019, cea mai mare taxă pe active o va plăti Banca Transilvania, potrivit Economica.