Business Report: Rusii vor din nou piata din Romania. Gazprom "momeste" firmele din Romania cu gaze la pret de discount; Modificari la Codul Muncii – adoptate tacit de Senat. Schimbarile preconizate; Angajatorii romani, la fel de optimisti ca inainte de criza financiara. In ce domenii se vor face angajari in ultimele luni ale anului
Rusii vor din nou piata din Romania. Gazprom „momeste” firmele din Romania cu gaze la pret de discount Traderii de gaze din Romania au oferte de la Gazprom de 240 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, pentru trimestrul 4 al acestui an, spune presedintele ANRE Niculae Havrilet, pentru Economica.net. In Romania, pretul mediu de productie al gazului intern, vandut pe piata libera este de circa 236 de dolari pe mia de metri cubi, conform tranzactiilor din ultimele luni de pe bursa, ceea ce inseamna ca pretul gazului de import, traditional mai mare (chiar si cu 100% in urma cu doar cativa ani) s-a egalizat cu cel din intern. In prima jumatate a acestui an, Gazprom a vandut gaz in Romania, in lunile cu importuri, cu circa 380 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce inseamna ca, in aceasta iarna, rusii au redus pretul gazului cu 36%.
Modificari la Codul Muncii – adoptate tacit de Senat. Schimbarile preconizate Doua dintre cele mai importante legi care privesc relatia angajat-angajator se afla in curs de modificare : un nou proiect al legii salarizarii ar urma sa fie inaintat guvernului pentru o prima lectura de catre ministrul PSD Rovana Plumb pana la data de 1 octombrie, iar Codul Muncii va fi modificat de Parlament. Ambele proiecte sunt, insa, insuficient dezbatute: 1. Legea salarizarii este pusa doar in discutia principalului partid de guvernare, proiectul lipsind de pe sectiunea „transparenta decizionala” a Ministerului Muncii. 2. Codul Muncii este trimis la camera decizionala dupa adoptarea tacita in Senat, deci fara o dezbatere in plen. In lipsa unor date oficiale legate de salarizare, despre proiectul de modificare al Codului Muncii in cele ce urmeaza, documentele fiind publice, pe pagina Senatului. Integral pe Curs de Guvernare.ro.
Angajatorii romani, la fel de optimisti ca inainte de criza financiara. In ce domenii se vor face angajari in ultimele luni ale anului Potrivit unui studiu Manpower, angajatorii romani au previzionat o crestere a numarului de angajari cu 16% pentru ultimul trimestru din 2015. „19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati. Previziunea Neta de Angajare rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din trimestrul IV /2008 pana in prezent”, se arata in studiul Manpower. In consecinta, cei aflati oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca vor fi mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate, anunta Adevarul.
Scolile, adapost pentru imigranti si refugiati Elevii si studentii nostri ar putea avea colegi de camera imigranti si refugiati din Siria, incepand din luna noiembrie, dupa intentiile Ministerului Educatiei. Vestea ca institutia inventariaza posibilitatile de cazare ale scolilor si universitatilor pentru imigranti si refugiati a stanit valuri de controverse, unii spunand ca acest lucru nu poate fi adevarat, altii afirmand ca actiunea este un test pentru opinia publica sau ca vizeaza inflamarea spiritelor. Cert este ca Ministerul Educatiei a transmis Inspectoratelor o astfel de adresa, la care unele institutii chiar au raspuns: Universitatea din Bucuresti a anuntat ca poate pune la dispozitie 80 de locuri de cazare in caminele de la Magurele, iar Universitatea Politehnica – 50 de locuri, informeaza Bursa.ro.
Noul Cod fiscal: Vanzatorii de case scapa de grila notarilor, dar ajung in vizorul fiscului In noul Cod fiscal, cu intrare in vigoare din 2016, apar schimbari importante la capitolul impozitul pe tranzactiile imobiliare. Astfel, la art 111, alin 4 se arata ca impozitul „se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici, notarul public notifica organelor fiscale respectiva tranzactie”. Prin urmare, impozitul va fi calculat la valoarea declarata de parti, indiferent daca aceasta valoare este sub cea minima din grila notarilor. In prezent, Codul fiscal prevede ca impozitul „se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza”, scrie Capital.
Patru telefoane de top pe care sa le iei la reducere inainte de Black Friday Samsung Galaxy S6 la reducere – Samsung Galaxy S6 are un ecran de 5,1 inci si rezolutie QHD, detinand la un moment dat recordul pentru cel mai mare numar de pixeli per inci. Sub ecran se afla un procesor Exynos 7420, pe 64 de biti si cu opt nuclee, fabricat chiar de Samsung, o memorie RAM de 3GB si un spatiu de stocare care variaza intre 32 si 128GB. Phone 6 la reducere – iPhone 6 este unul dintre cele mai ravnite smartphone-uri la ora actuala. Telefonul Apple ofera performante fara cusur, o camera foto extraordinara si un aspect elegant. Smartphone-ul are o reducere de pret considerabila. HTC One M9 la reducere – HTC One M9 este un telefon foarte frumos care merita la reducerile dinaintea Black Friday, dar inainte sa aruncati cu bani inspre el, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte. Da, este performant. Da, are un ecran foarte bun, cu toate ca rezolutia este numai full HD. Da, are o interfata foarte reusita. Integral pe Playtech.ro.
Te plangi ca dai mii de euro pe un loc de parcare in Bucuresti? Vezi cat e unul in Manhattan! Bucurestenii nu sunt singurii locuitori din lume care duc o lipsa evidenta de locuri de pacare. Nici in New York, situatia nu e mai roz. Astfel, un loc de parcare in Manhattan a ajuns sa coste si un milion de dolari. Conform expertilor imobiliari americani, un loc de parcare obisnuit in New York costa deja peste 300.000 de dolari. In Manhattan, un astfel de spatiu poate ajunge insa si la un milion de dolari. Dezvoltatorii care vor sa vanda astfel de locuri de parcare scumpe au parcarile situate langa complexe de apartamente la fel de scumpe. Tocmai de aceea, aceste locuri de parcare se adreseaza milionarilor, scrie Auto-Bild.ro.