Business report: Spark, un nou serviciu de car-sharing intră pe piața din România. Oferă exclusiv maşini electrice; Au apărut ofertele aberante de cazare pentru Untold: 1.000 de euro pentru un apartament vechi
Cine controlează judeţele cu cele mai fertile terenuri din România. Cu preţuri ce variază între 6 şi 8.500 de euro hectarul de teren arabil, judeţele Timiş, Constanţa şi Teleorman sunt printre cele mai scumpe din acest punct de vedere, conform datelor Agricover. Tranzacţii încă se mai fac, dar zonele sunt deja „securizate” de jucători mari din agricultură. Astfel, agricultura din Timiş este controlată de un investitor străin, grupul danez Ingelby, cea mai mare suprafaţă de teren arabilă din Constanţa aparţine familiei primarului din localitatea Valu lui Traian, Florin Mitroi, în timp ce în Teleorman „conduce” una dintre firmele din grupul Interagro a omului de afaceri român Ioan Niculae, arată o analiză realizată de Economica.net.
Se schimbă modul de calcul al salariilor. Cât va câştiga un muncitor necalificat şi cât un angajat cu doctorat. Un nou proiect de lege depus la Senat prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați. Astfel sunt reglementate 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificați, a căror salariu este cel minim, până la absolvenții de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8, potrivit Digi24.
Au apărut ofertele aberante de cazare pentru Untold: 1.000 de euro pentru un apartament vechi, „se pot adăuga și saltele, numai bun pentru 8-10 persoane”. Au explodat deja ofertele de cazare pentru cel mai mare festival din țară, Untold de la Cluj; festivalierii sunt obișnuiți deja cu oferte aberante de sute sau mii de euro pentru câteva nopți de cazare. În acest an – deocamdată – caimacul îl ia proprietarul unui apartament de trei camere finisat modest, pentru care acesta cere nu mai puțin de o mie de euro – o afacere rentabilă pentru toată lumea, consideră acesta, „în apartament pot sta mai multe persoane, se pot adăuga și saltele, numai bun pentru un grup de 8-10 persoane”. Apartamentul e în Gheorgheni, la distanță bună de stadionul Cluj Arena, unde are loc festivalul, potrivit Actual de Cluj.
Spark, un nou serviciu de car-sharing intră pe piața din România. Oferă exclusiv maşini electrice. Servicul de car-sharing își face încet încet loc și pe piața din România, cu o nouă companie care se pregătește să se lanseze săptămâna viitoare la București. Potrivit unei invitații de presă, Spark România se lansează oficial pe 10 iulie. Spark a fost creată prin colaborarea dintre compania bulgara Eldrive și o companie din Lituania. Tarifarea se face la minut, asemănător serviciilor de închiriere a trotinetelor din București. De asemenea, compania a realizat și o rețea de stații de încărcare a mașinilor,potrivit Economica.net.
Meseria atât de căutată, încât patronii au crescut salariile la 1500 de euro doar pentru a avea cu cine să onoreze contractele. Lipsa specialiștilor îi costă și pe patronii care plătesc mai mult pentru angajați, chiar dacă aceștia nu sunt performanți, dar îi costă mai mult și pe consumatorii finali care ajung să accepte orice servicii doar pentru că sunt singurele disponibile. Pentru că deficitul de personal în sectorul lor este atât de mare încât patronii spun că au dus salariile nete la 1500 de euro doar pentru a avea cu cine să onoreze contractele, scrie Digi24.
Cum au reuşit doi tineri să facă sute de milioane de dolari înainte să termine primul an de facultate. Nu au terminat nici măcar un an de facultate, dar Henrique Dubrugas (23 de ani) şi Pedro Franceschi (22 de ani) se pot lăuda cu averi de sute de milioane de dolari. Ei sunt fondatorii Brex Inc, un start-up din zona fintech care a fost recent evaluat la 2,6 miliarde de dolari. Dubrugas avea doar 14 ani atunci când a pus bazele primei sale companii, un producător de jocuri video, pe care a închis-o după ce a primit notificări referitoare la încălcarea unor drepturi de autor. La scurt timp, alături de Franceschi el a creat procesatorul de plăţi Pagar.me, care a ajuns rapid la 150 de angajaţi. După vânzarea Pagar.me, în 2016, cei doi s-au înscris la Stanford; nu terminaseră nici primul an atunci când au abandonat studiile pentru a fonda Brex, potrivit Business Magazin.
Bursa românească se cuplează la raliul piețelor de acțiuni dezvoltate. Indicele BET depășește maximul local din decembrie. Într-un context în care indicele american Dow Jones Average Industrial atacă un prag de referință cheie, și acțiunile românești au avut creșteri importante. Volumele s-au concentrat pe 3 emitenți. După 2 ședințe de corecții care au trădat ezitare din partea investitorilor, astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o reluare a creșterilor, iar piața a atins cele mai ridicate valori din ultimele 14 luni. „Optimism în piață”, rezumă climatul investițional Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group (BRK), potrivit Profit.ro.
Locurile de muncă din agricultură, printre cele mai afectate de noile tehnologii. Regândirea sistemului de educaţie este esenţială. În următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, din care 275.000 sunt în pericol în cazul în care lucrătorii nu-şi îmbunătăţesc abilităţile, se arată în raportul PwC’s Workforce Disruption Index. Cele mai expuse domenii sunt industria manufacturieră, agricultura şi utilităţile, unde locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, relevă sursa citată, potrivit Adevărul.